Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Amikor beteg gyerek születik a családba vagy baleset miatt válik fogyatékossá, az egész családi egyensúly felbomlik és gyakran az egészséges testvér is belebetegedik a szituációba. Elvész a gyermekkora, nem jut rá idő, figyelem és még panaszkodnia sem szabad, hiszen ő egészséges.

Elolvasom
Az én sztorim
2019.04.26

Az úgynevezett B-hét, amikor B@kker megint Beteg a gyerek

Négy hete dolgozom újra. És ez már a második hét, hogy megint itthon vagyok egy beteg gyerekkel. Csak most a másikkal.

Kerekítve nagyjából háromszor hiányoztam a munkahelyemről az elmúlt tíz évben. Kétszer azért, mert szültem és egyszer azért, mert vakbélgyulladásom volt és műteni kellett. De egyébként nem nagyon volt jellemző, hogy beteg vagyok, az meg pláne, hogy ha mégis, akkor csak azért ne dolgozzak, illetve hiányozzak a munkából, mert beteg vagyok. Hát ez baromira megváltozott, mióta gyerekeim vannak.

Emlékszem, az egyik kolléganőnk pár éve mennyire félt attól, hogy a próbaideje alatt lesznek majd betegek a gyerekei. Egyedülálló anyuka, segítség nélkül. Pechjére, ha jól emlékszem, a próbaideje utolsó hónapjában lettek (ezt figyeld!) bárányhimlősek. Mindketten. Ofkorsz. Szerencséjére viszont a főnökeink is szülők szintén, így tudják, hogy mivel jár ez, milyen is egy ilyen időszak egy édesanya számára. Pláne egy dolgozó anyuka számára. Így akkor is – mint egyébként minden ilyen hasonló esetben máskor is – az volt a reakciójuk: „Mártikám, ne foglalkozz semmivel, a munka megvár, első a család!” Úgyhogy nyugodtan otthon maradhatott és ápolhatta a beteg gyerekeit és teheti ezt azóta is, ha betegek. És természetesen még mindig nálunk dolgozik, mielőtt bárkiben felmerülne az ellentettje.

Akkoriban nekem még csak a kisfiam volt és vele egész jól meg is úsztam ezt a dolgot. Máté nem nagyon volt beteg, ha mégis, egy minimális köhögéssel-orrfolyással letudtuk az őszi influenza szezont, azt is általában hétvégén. Pedig bölcsibe is járt. De mióta Emma lányom megszületett, gyakorlatilag törzsvendégnek számítunk a gyermekorvosi rendelőben. Az év elején hetente voltunk „meglátogatni” a doktornénit, akinek mondtam is, hogy lassan már többet találkozik a gyerekeimmel, mint a saját nagyszülei. Influenza, vírus, kiütések, láz, hányás, hasmenés, tejérzékenység, ekcéma… tényleg, minden szerepelt már a repertoárunkban.

És persze, ha már Emma beteg volt, természetesen rántotta magával többnyire a bátyját is. Ez odáig rendben is volt, amíg itthon voltam, erős túlzással mondhatni „mindegy volt”, hogy egy vagy két beteg gyerekkel vagyok itthon. De valamiért reménykedtem benne, hogy ha visszajövök dolgozni, ez véget ér. Addigra biztos kibetegeskedik magukat, lemennek a járványok, úgyis itt a tavasz, mindjárt a nyár is, miért is lennének betegek? Murphy válasza erre az, hogy miért ne? 🙂

Így esett meg, hogy a második munkahetemet már újra itthon töltöttem Emma lányommal és a fosós-hányós vírusával, és a nappali műszakomat egy időre megint éjszakaira cseréltem. Egy hét és egy húsvéti hosszúhétvége után pedig most vírusos torokgyulladással ápolom a nagyfiamat napközben felváltva az épp szerencsénkre pont szabin levő Édesanyámmal. Az éjszakai műszak pedig megint beindult.

Bosszankodtam, bosszankodom, aggódok a gyerekekért, idegeskedek a munka miatt. De mivel a legtöbb anyuka a környezetemben csak annyit mond, hogy szokjak ehhez hozzá, mert ez mostantól így lesz, kezdek beletörődni és elfogadni. Úgy tűnik, hogy ilyenkor nem számít az a sok anyatej, nem számítanak az immunerősítők, a vitaminok, a sok zöldség és gyümölcs, a friss levegő. Nem számít semmi. Ez egy ilyen időszak, el kell fogadni, valahogy alkalmazkodni kell hozzá, meg kell tenni mindent, hogy könnyebbé és rövidebbé tegyük a betegséggel töltött időt a gyerek számára, nekünk pedig túl kell élni. Ezt is.

Mozgósítok apát, mamát, dédit, akit csak tudok, azokra a ritka esetekre, amikor én már tényleg nagyon nem tudom megoldani, hogy otthon maradjak velük, és gyermeket ápolunk. Én, ha kell, minden második héten is. Az úgynevezett B-heteken. Mert tényleg ők az elsők, a munka megvár a következő alvásidőig. Vagy ha kell, tovább is. A munkatársaim pedig már úgyis megszokták, hogy többnyire este 9 után érkezik tőlem egy nagyobb adag e-mail dömping.

Csak azért a gyerekek miatt jó lenne minél előbb túlesni ezen az időszakon, hiszen ha valakinek, hát nekik a legrosszabb, hiszen ők betegek, ők szenvedik meg legjobban ezt az egészet.

Kíváncsi vagyok, úgyhogy írjátok meg kommentben: nálatok is hasonló a helyzet? Nektek is sokszor van B hetetek? Ha igen, ti hogy oldjátok meg ilyenkor a munkát, illetve a gyerekeket? És ha nincs, akkor pláne áruljátok el, hogy mi a titkotok? 🙂

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek