Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat

Bájos mese a csapatszellemről? Egy ördögi elme játszótere? Kutyautópia? Mögöttem van néhány ezer perc Mancs őrjárat, ezért most elmondom a tutit.

Elolvasom
alvás
Fotó: Getty Images
2020.05.11

A legjobb baba alvás tippek – és a mögöttük lévő valóság

A gyereked alvásáról mindenkinek van véleménye, és nehéz kimozogni, hogy ne mondják el. Ha rosszul alszik, te vagy a hibás, ha jól alszik, akkor ne félj, majd elmúlik. Vegyél gépet. Ne vegyél gépet. Altasd porszívóval. Soha ne altasd porszívóval. Összeszedtünk párat a jó tanácsokból, elmondjuk a lényegét, majd azt, hogyan néz ki a valóságban.

Ha annak reményében vagy itt, hogy a legjobb baba alvás tippek tárházával gazdagodsz, akkor jó helyen jársz. Részben. Összeszedtük, mely trükkökre esküszik a legtöbb szülő és szakértő, de azért gyakorló szülőként hozzátettük azt is, hogy mire készülj fel majd az éles helyzetekben.

A legjobb baba alvás tippek

1. Cselekedj rögtön, ha álmos a gyerek

Elmélet: az időzítés kulcsfontosságú. Ha látszódnak az esti fáradás jelei, itt az idő, hogy betedd az ágyba. Ilyenkor melatonin, alvási ciklust szabályozó hormon termelődik, vagyis az agy és a test felkészül a pihenésre. Ha túl sokáig vártok, a gyerek olyan fáradt lesz, hogy nem tud elaludni. Nem csak a melatonin szintje csökken, de párhuzamosan nőni fog a stresszhormon, valamint az adrenalin szintje, és ezek biztosan nem segítenek abban, hogy fél 9-kor nyugodtan ülhess már a következő Westworld rész előtt. Tehát ha csendesedik a gyerek, kevésbé reagál a környezetére, bambul, akkor az valójában az alvás iránti igény jele, úgyhogy itt az idő lefeküdni.

Valóság: az első jelekről lemaradtál, sokadjára, és már csak azt veszed észre, ahogy a megtestesült adrenalin és kortizol dobálja a kirakóst, túszokat ejt, és a szemével hosszú altatást, valamint rövid alvást ígér.

2. Csökkent a zajokat egy kis irányított zajjal

Elmélet: fehér zajjal olyan környezetet teremthetsz a babának, mint az anyaméhben. A kisbabád könnyen felébredhet, bármikor felriadhatat arra, hogy kint mosogatsz, takarót varrsz neki és a képeit nézegeted meghatódottan nyerítesz valami Netflixes sorozaton, és elroppantod a szádban az első tortillát. Kutatások szerint azonban egy kis fehér zaj segíthet, amely elnyeli a többi, kintről érkező zajt.

Valóság: kint ülsz első este, remekül szórakozol, a gyerek tényleg nem kel fel semmire. És akkor rögtön az ugrik be, hogy vajon olyan-e, mintha egy magasfeszültségű vezeték alá tetted volna a kiságyat, esetleg egy lassan körbe pörgő mikróra. Ami egy magasfeszültségű vezeték alatt van. Neeem, gyorsan elhessegeted a gondolatot, mert ezt tuti tesztelték, a fehér zaj bevett dolog, a Chrome-nak is készült ilyen kiterjesztése, bekapcsolod és máris jobban megy a munka… vagy mégis olyan, mintha a mikróban egy mobiltelefon is lenne?!

3. Pólyázd a gyereket

Elmélet: tekerd csak meg azt a bababurritót, előbb-utóbb megszereti. Ez is olyasmi, mint az anyaméh imitálása. Amíg nem tud átfordulni a gyerek, addig érdemes próbálkozni. A kórházból hazaérve talán gyűlöli, de pár hét múlva talán már imádja. A titok, hogy az első alkalmak során lazára kell csavarni a pólyát, így nem zavaró a babának.

Valóság: a gyerek üvölt, te üvöltesz, hosszú percekig megy a küzdelem, ember és gyermeke egymásnak feszül. Végül a te akaratod győz, és elkészül az óriásjoint. Aztán meglátod, ahogy a gyerek szája jellegzetesen elnyúlik, kicsit megemelkedik a lába, majd alaposan összeszarja magát. Nem nyertél.

4. Hidegben jobban esik az alvás

Elmélet: 20-21 fokos szobában esik a legjobban az alvás. Teljesen normális, ha a gyerek ujja hidegnek érződik. Inkább a mellkasán kell ellenőrizni, ami, ha nem hideg, akkor nincs gond.

Valóság: éjszaka felkelsz a saját fogaid kattogására, majd kibotorkálsz a kedvenc vágyölő zoknidért, amiben már nincs gumi, de ez nem látszik rajta, mert annyira lyukas. Viszont meleg, ami jól jön, ugyanis igazi jégverem az otthonotok. A hólapáttal elzavarod a császárpingvineket, és bekapcsolod a fűtést.

5. Gyors csere a sötétben

Elmélet: ha rövid idő alatt rendbe tudod szedni a gyereket, akkor mindketten hamar visszaalhattok. Tehát ha nem kell az összes lámpát felkapcsolni, hogy találj egy új lepedőt, miután az összes zörgő és hegyes játékot (ezeket ki tervezi ilyenre?!) megtaláltad. Inkább duplán ágyazz, ha gyakran előfordul, hogy ereszt a pelenka (és használj másik/nagyobb pelenkát). A lepedő alá tegyél egy mosható vízálló lapot, ami alá teszel egy másik lepődőt, vagyis félkézzel, sötétben ki tudod kapni a húgyos részeket, és egy gyors pelenkázás után már alhat is tovább. Ugyanez a céltudatos elhelyezés igaz a cumikra, kendőkre, alvós lényekre.

Valóság: mindent felrúgsz, ami hangot ad ki magából, eltéped a pelenka ragasztórészét, és abból nincs tartalék, majd levered a fehérzaj-generátor, ami a megnyugtató zörejekkel teljesen ellentétes hangokat ad ki magából.

6. A rutin a kulcs

Elmélet: a következetes altatás csodát művel. A legfontosabb alapműveletek a fürdő, olvasás, fekvés, és evés. A sorrend rajtatok múlik, de érdemes fürdés után mesélni, ami után jöhet még egy etetés. Ezután villany le, fehér zaj, és ebből megtanulja a kicsi, hogyan kell elaludni…

Valóság: … két év alatt.

7. Csak nyugi

Elmélet: ne hallgass mindenkire, és ne is izgulj. Ne foglalkozz az apósod katonatársának sztorijaival, ne Facebook csoportok keményvonalas megmondóembereire hallgass, amikor azt mondják, hogy ha nem teszel fehér medveszart a gyerek takarója alá teliholdkor, akkor nem csak rossz szülő vagy, de 12 éves koráig rosszul alszik majd a gyerek, és azt is a ti ágyatokban teszi majd. Tudsz követni? A tanács lényege, hogy minden gyerek más, és hogy nektek kell kitanulni és kikísérletezni, mi jó a kicsinek.

Valóság: nem kell figyelni az okoskodókra? Minden szava igaz!

Neked melyik volt a kedvenced és melyik vált be esetleg a fentebbi baba alvás tippek közül?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
1
Koronavírus

Koronavírus második hullám: A járványszakértő szerint súlyosabb második hullám jöhet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
2
gyermekbetegségek

Csalánkiütéses a gyerekem, de mitől?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek