Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
apaság
Fotó: Getty Images
Szerző: Bus István
2020.05.05

Baba-Apa kör, avagy igenis nekünk, apáknak is ugyanúgy szükségünk van a társaságra, a bandázásra, hogy kibeszéljük magunkból az érzéseinket…

Nemcsak az asszonynak tesz jót, ha kibeszéli a szülőséggel kapcsolatos szorongásait. Neked is segít, ha beszélhetsz a gondolataidról.

Nem kell ahhoz egyedülálló apának lenni – elég, ha „csak” te leszel az otthon maradó szülő, hogy érezd: egy hasonló gondokkal küzdő közösség sokat segíthet abban, hogy jobban elfogadd az apasággal kapcsolatos megváltozott szerepedet. Ahogy a parents.com szerzője, Andy Crump is megírja cikkében: magától eszébe sem jutott volna elmenni egy szülői klubba. Pláne olyanba, ahol férfiak és nők is el-eljárogatnak. De elment, és ez kifejezetten jót tett neki. Még úgy is, ha a felesége nagyon is segítőkész házastárs, és a nagyszülők is egy rövid autóútnyira laknak tőlük. 

A szülőcsoportban rajta kívül egy férfi volt, de ez nem különösebben zavarta: egyformán otthonosan érzi magát férfi- és nőtársaságban is. Amitől szorongott, az mindössze az „új fiú az osztályban”-effektus: mit gondolnak róla az ottani szülők. Egyáltalán, hova üljön le?

Andy szerint minden félelem teljesen indokolatlan volt. Ha valaki veszi magának a fáradságot, és elmegy egy szülőklubba, oda nagy valószínűséggel hasonlóan bátor és nyitott arcok járnak – szóval, simán be lehet számolni a szülőséggel kapcsolatos problémákról és szorongásokról. Hiszen ezek közösek: ha nem is ugyanazokkal a bajokkal küzdenek az egyes tagok, de sokszor hasonlóak a megoldandó feladatok. Mindenki megállás nélkül küzd, és ettől az ember máris komfortosabban érzi magát. Még az otthon maradó apa szerepét is könnyebb így elfogadni – bármennyire is evidensnek tűnik ez 2020-ban.

A cikk szerzőjének mindenesetre ez az egész nagy önbizalmat adott a továbbiakra. Hallva pedig a szülői problémákat – magány, alvászavar, állandó idegeskedés, táplálkozási problémák, a „nem vagyok elég jó” érzése – hozzájárul ahhoz, hogy az ember elhiggye: nincs egyedül a gondokkal. Ha mások is ugyanazzal küzdenek, az bizarrul hangzik, de egy kicsit megnyugtató. Másrészt kialakít valamiféle empátiát is. Ha azzal szembesülsz, hogy mások mekkora bajokkal küzdenek, a sajátodat megtanulod jobban kezelni. Most pedig, hogy beütött a Covid-19 vírus, a szülőknek még jobban szükségük van egymás társaságára. Hiszen ha nem tudod megosztani és így levezetni a stresszt, az rosszabb esetben a gyereken csapódik le.

A jó hír az, hogy erre ott van a Zoom, a Facebook Messenger, a Google Meets és egy csomó hasznos online kommunikációs csatorna. Az otthon maradó apánknak is szükségük van arra, hogy elismerjék és értékeljék a tevékenységüket. Erre pedig nagyszerűek a szülőcsoportok: a barátkozás, a bandázás, a különböző praktikák megbeszélése sokat segít abban, hogy komfortosabban tudjanak belehelyezkedni a szerepükbe.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek