Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
192 szavazat

Interjú az ország kedvenc szivárványcsaládjával, akik választ adnak arra a kérdésre, miért nincs az ég világon semmi gond azzal, ha egy kisfiúnak Apa és Apu a szülei.

Elolvasom
babaváró hitel
Fotó: Getty Images
Szerző: Vida Ferenc
2019.08.16

Ezzel szembesültünk, amikor próbáltuk felvenni a Babaváró hitelt, úton ketteskével

Nem tűnik nehéznek megfelelni a Babaváró hitel feltételeinek, mégis érhetnek meglepetések a folyamatban. Például ha nemrég GYES-en voltál és közben valamiért megszűnt a munkaviszonyod.

A Babaváró hitel egy jó dolog, már ha okosan (nem) költjük el azt a tízmillió forintot és nem rohanunk belőle megvenni azt a Golf GTI-t, amit annyiszor összeraktunk már a konfigurátorban. A feltételek látszólag egyáltalán nem szigorúak, ha van munkahelyünk és nincs öt különböző helyre tartozásunk, akkor nagyjából megadják. Ezért is lepődtünk meg nagyon, amikor rögtön a legelső ponton elutasították a kérelmünket.

Ez az első pont a TB igazolás beszerzése volt. A Babaváró hitel feltételei között szerepel ugyanis a minimum három év folyamatos TB jogviszony, ami az ügyintéző szerint nem volt meg a feleségemnél. Ez több, mint váratlanul ért minket, elvégre tavaly év végéig járt neki a GYES, ő viszont már előtte visszament dolgozni, vagyis elvileg az állam és a munkáltató oldaláról is biztosítva volt számára a TB.

Igen, de nem – tudtuk meg pár nappal később az Egészségbiztosítási Hatósági Főosztály ügyintézőjétől. A GYES ugyan ad TB jogosultságot, de az “passzív”, vagyis ugyanúgy el lehet vele menni a háziorvoshoz, de amire nekünk kell, arra pont nem jó. Hogy ezt honnan kellett volna tudnunk? Nyilván sehonnan. Rajtunk kívül viszont sok másik szülőt érinthet ez, hiszen ha van olyan gyerekük, akivel az elmúlt három évben GYES-en voltak, akkor necces lehet a Babaváró hitel. Pláne úgy, ha időközben valamilyen okból – akár egy határozott idejű szerződés lejártával, akár a cég felszámolásával – megszűnt a korábbi munkahelyük.

A vége szerencsére happy end, legalábbis egyelőre. A törvény szerint ugyanis közös igénylés esetén elegendő az egyik félnek meglennie a három év folyamatos TB-jogviszonynak, ami az én oldalamon megvolt, így kiállították az igazolást, amit a bank is elfogadott. “De jó, végre valakinek sikerült!” – szaladt ki az ügyintézőből, amire muszáj volt visszakérdezni: a nyitás óta nála megfordult bő egy órában senki másnak nem jött ez össze? “Hát, igen” – szólt a lehangoló válasz, amiből okkal következtethetünk arra, hogy a Babaváró hitel látszólag laza feltételei mégsem annyira lazák. Érdemes mindenkinek alaposan utánakérdezni a jogosultságnak, mielőtt beleéli magát, nehogy elcsússzon egy banánhéjon. Ha pedig gáz van, lehet még korrigálni: a Babaváró hitelt elvileg 2022. december 31-ig lehet igényelni, addig pedig akár a nulláról indítva is össze lehet szedni a TB jogosultságot.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
192 szavazat
Top
1
Koronavírus

Akkor is szoptass, ha megfertőződtél! A szakértő elmondja, miért olyan fontos ez!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
Top
2
császármetszés

Szentjobbi Kriszta:”Felelőtlen anyának tartottak, amiért be mertem vállalni az ötödik császáros szülést is”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
35 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek