Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat

A koronavírus terjedéséről, megelőzésének lehetőségeiről egyre többet tudunk, de még mindig rengeteg az álhír és téves információ. Arra vállalkoztunk, hogy kizárólag hiteles forrásból, szakemberek ajánlása alapján összeállítsuk az óvintézkedések tízes listáját, amely valóban a megelőzést szolgálja.

Elolvasom
babaváró hitel
Fotó: Getty Images
Szerző: Vida Ferenc
2019.06.06

Adunk egy tippet, mit csinálj a tízmilliós babaváró hitellel!

Kapsz tízmillió forintot ingyen – elég jól hangzik, nem? Klikkvadász túlzás is lehetne, mégsem az: a legutóbbi családtámogatási csomagban bejelentett Babaváró hitel ugyanis gyakorlatilag ingyen pénz, csak egy fontos dolgot kell hozzá tennünk: nem szabad azt elköltenünk!

Tízmillió forint csak a budapesti ingatlanpiacon nem számít kifejezetten sok pénznek ma Magyarországon, bármi más tekintetben nagyon is az. Az ország kevésbé szerencsés részein ebből simán kijön két családi ház, nagy kerttel, de az agglomerációban is belefér némi házbővítés, hogy az autópark frissítésről és a minden férfi életében jelen lévő költséges hobbiról ne is beszéljünk. Én mégis óvva intenélek mindettől: ez a tízmillió forint ugyanis tökéletes arra, hogy a gyereke(i)d elindulását segítsd vele.

Érdekes jelenség, hogy miközben mindenki körüljárta a kérdést, milyen feltételek mellett lehet igényelni a Babaváró hitelt – miközben a gyakorlatban ehhez elég besétálni egy bankfiókba, ahol elmondják, jogosultak vagyunk-e rá, vagy sem –, addig senki nem foglalkozott azzal, mit lenne érdemes kezdeni az így kapott pénzzel. Ezt a tízmilliót azért kapjárok – pontosabban ugye Anya kapja –, mert legalább egy gyereketek fog születni a közeljövőben. Ha több is, akkor még jobban jártok, hiszen még kevesebbet kell visszafizetni, de most nem ez a lényeg. Vegyünk egy példát: július 1. után születik egy gyermeketek, akire felveszitek a Babaváró hitelt. Amikor megszületik, azonnal felfüggesztik a törlesztést három évre. Ha ekkor csak annyit tesztek, hogy miután megkapjátok a pénzt, lekötitek azt állampapírba, máris nyertetek kb. másfél millió forintot ez alatt a három év alatt úgy, hogy nem kellett semmit tennetek érte!

Persze, de ha nem születik újabb gyerek, akkor 2022-ben el kell kezdeni visszafizetni a tízmilliót – mondhatod és igazad is van. Csakhogy ha egy egészséges öt százalékos kamattal számolunk a mostanra 11,5 milliós megtakarításotok, akkor eddigre a hozam meghaladja a törlesztőrészletet. Innentől két választásod van: vagy azt mondod, hogy a hozamból törleszted a hitelt és 20 év múlva is meglesz a tőkéd (más kérdés, hogy akkor az mennyit fog érni), vagy megpróbálod a havi bevételeidből kigazdálkodni azt a 42-45 ezer forintot (ami ráadásul 20 év múlva is 42-45 ezer forint lesz). Utóbbi esetben öt százalékos kamattal számolva húsz év múlva 26,5 millió forint lesz a megtakarításod, ami nyilván többnek hangzik most, mint 2039-ben fog, de az biztos, hogy gyereke(i)d hálás(ak) lesz(nek) érte. A konstrukció további jósága, hogy – szemben mondjuk a lakáskasszával, vagy a Babakötvénnyel – szabadon felhasználható, azaz segítheted vele gyermeked tanulmányait, otthonteremtését, vagy akár világlátását.

Egyetlen egy dologra van szükség csupán mindehhez: ne költsd el! Fektesd be hosszú távra és biztos helyre, hiszen bár lehet az öt százaléknál jóval nagyobb hozamokat is elérni, nem hiszem, hogy gyermeked jövőjét a kriptovaluta-piacra szeretnéd építeni. Gyereked jövőépítését pedig nem tudod elég korán kezdeni!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
1
Az én sztorim

Vad-Horváth Katalin: „Engem nem kényszerítettek semmire”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
egyedülálló anya

Karantén tippek egyedülálló szülőknek (is) a koronavírus idejére

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek