Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Mikor, ha nem most jött el az ideje, hogy kígyót melengessetek a kebleteken... izé, kígyót tartsatok otthon? A hobbiterrarisztika rejtelmeibe Demeter Attila vezet be bennünket.

Elolvasom
igenanya interjú

Bánhidi Dóra: “Az anyaság olyan kreatív energiákat szabadít fel, amire álmunkban sem gondoltunk volna”

Édesanya, dolgozó anya, jógázó anya, a Jógakaland megálmodója, blogger, a Famiily.hu szerzője és még sokáig sorolhatnánk, mi minden Bánhidi Dóra. Egy igazi IgenAnya. Elmesélte, hogyan vált azzá, mit csinált, mit csinál, és hogyan valósítja meg álmait egy 4 éves kisfiú mellett is.

A @pandarteblog szerzője, aki nem mellesleg a Famiily.hu szerzője is: Bánhidi Dóri sokatok számára lehet ismerős. Bár szerintem nagyjából mindenki ismeri, aki kicsit jobban elmerült az insta mamik világában. 😀 Igen, nekem is az egyik kedvenc bloggerem már évek óta. A top 10-be viszont nyilván azután került be, hogy 1 évvel Máté fiam után az ő kisfia is megszületett. Nem konkrétan azért, mert édesanya lett és sok-sok tündérdrágaaranyos képet posztolt arról a tündérdrágaaranyos kisfiáról, hanem mert egyszerűen az anyaság megváltoztatta őt is, a blogját is, és ezt az új irányt valahogy még a régebbinél is jobban szerettem. Aztán egyszer csak jött egy teljesen új dolog, a jógás mesekönyve, és a többi jógás játéka, na meg a Cápák között c. műsor, ami teljesen megváltoztatta az életét… pedig a beszélgetésünk alatt az is kiderült, hogy mielőtt megismerte párját, Ricsit, nem is gondolkodott abban, hogy gyereke legyen. Akkor még ő sem gondolta, hogy Ármin érkezése olyan rejtett ajtókat tárt fel majd benne, amelyeket nagyon sajnálhattunk volna, ha örökre zárva maradnak.

Te az első olyan bloggerek egyike vagy, akik még tényleg bloggerként és nem influencerként vágtak bele ebbe az egészbe. Ármin fiad születése óta viszont már csomó minden mást is csinálsz… de mielőtt ennyire előre rohanunk, mesélj kérlek picit az előéletedről.

Nyolc éve kezdtem el blogolni, de akkor még a VIVA TV-nél dolgoztam, mint szerkesztő, amellett írtam, abszolút hobbiból. Nagyon szerettem a tévézést, úgyhogy sokáig így is maradt, bár mellette már elkezdtem DIY workshopokat is szervezni a blogom kapcsán. Később, ahogy kezdetem kinőni a tévézést, elindultam más irányokba is, együtt dolgoztam egy kis ideig például Ördög Nóriékkal is az akkori Angel’s Army-ban. Aztán eljöttem a tévétől, és Nóriéktól is és elmentem a Mamas&Papas-hoz marketingesnek, majd párhuzamosan a LAONI Designnál is ebben a munkakörben kaptam feladatokat. Bár a végzettségem szerint kommunikáció-művelődésszervező vagyok, autodidakta módon a marketingbe is beletanultam. Amit a blogolás alatt a social média világáról, a hírlevél rendszerekről, a PR-ról megismertem, azt a tudást tudtam kamatoztatni a későbbi munkáimban. Amikor Árminnal állapotos lettem, akkor egy idő után elbúcsúztam a LAONI-tól, és maradt a Mamas&Papas.

Na, várj! Ennyi mindent csináltál egyszerre várandósan? Hogy bírtad?

Akkor már a tévénél nem dolgoztam, és az Angel’s Army-nál sem, szóval már „csak” a Mamas&Papas volt, a blog és a workshopokJ

Csak… azért 9 hónapos terhesen, köszi! A szülés után mennyivel tértél vissza a munkákhoz?

Ó, én nem igazán hagytam abba a munkát, ami leginkább annak köszönhető, hogy szabadúszó vagyok. Egyrészt a Mamas & Papas-nál sem kellett minden nap bemennem, csak heti 2X, a többi dolgot telefonon és online intéztem. A szülés után persze jóval kisebb tempóval, de nem is volt elvárás tőlem a nagyobb teljesítmény. Másrészt pedig nagyon igényeltem is. Ármin ugyanis kicsit koraszülött volt, így 10 napig még bent kellett maradnunk a kórházban.

Emlékszem, ott feküdtem az ágyon, a sürgősségi császárom után, és teljesen be voltam tojva, hogy mi lesz velünk, ezért inkább úgy voltam vele, hogy amíg Ármin alszik, ami eleinte ugye elég sűrűn van, inkább nem kattogok és pánikolok, hanem a laptopomon elintézek pár e-mailt, vagy írok pár posztot. Ez később otthonról is működött. A munka nekem szülés után egyfajta terápia is volt azon kívül, hogy nagyon szerettem csinálni.

Mindig elcsodálkozom, hogy micsoda energiák szabadulnak fel egy nőben a szülés után, hogy a nem alvás, egy új kis teremtményről való gondoskodás mellett még akkor ugyanazokat a munkákat is vitted tovább, amit azelőtt… Hihetetlen!

Tudod, én azt vallom, hogy ha te jól vagy, akkor a gyerek is jól van. A blogolás is, ami nálam egyenlő a kreatív szemléletmóddal, én vagyok, az életem része, nem dobhatom el, mert akkor megtagadom önmagamat! Szerintem nagyon fontos, hogy külső energiákból is feltöltődjünk, mert tudom, nem szép ilyet kimondani, de lássuk be, hogy egy gyerek nagyon sok energiát elvisz, ami teljesen normális, hiszen belőlünk táplálkozik. 🙂 Éppen ezért fontos szerintem különösen anyaként odafigyelni a feltöltődésre, hogy utána a gyereked is tudjon a jókedvedből, energiádból meríteni! Ez mindenkinek mást jelent, engem feltölt az is, ha megismerek egy új magyar designert, akiről aztán szívesen írok, vagy elmehetek egy design piacra, de ilyen a jógázás, egy rövid meditálás és az utazás is.

A munka mellett, ahogy említed, neked még egy ilyen feltöltődésben segítő dolog a jóga is, amiből aztán, Ármin hatására egy teljesen új és izgalmas dolog született meg. Igen, a Jógakalandra akarok kilyukadni, ami szerintem az elmúlt évek egyik legnagyobb durranása.

De cuki vagy, nagyon köszönöm! Körülbelül négy-öt éve a design mellett másik nagy szenvedélyemmé vált a jóga. Nagyon sok mindent köszönhetek a jógának, szerintem ez a legkomplexebb mozgásforma, ami testileg, és főleg lelkileg pozitív hatással van az életre. Nekem például a gyakorlások hatására javult a koncentráció képességem, kitartóbb és magabiztosabb lettem, és rengeteg feszültséget tudtam elengedni egy-egy óra alatt.

Állapotosan találkoztam először a gyerekjóga fogalmával, és akkor arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha a gyermekem már minél hamarabb megismerkedne a jógázással, és annak jótékony hatásaival, hiszen minél kisebb, annál fogékonyabb mindenre. Ez az ötlet nagyon tetszett az író és terapeuta páromnak, Salinger Richárdnak is, így együtt létrehoztuk a Jógakaland világát, ami ez Erdei jógakaland mesekönyvvel indult 2017-ben, azóta pedig már több olyan játékunk is van, ami megismerteti és megszeretteti a kicsikkel is a jógázást.

Én a mai napig imádok játszani, ezért a gyerekjóga világa is közel áll hozzám. Amikor jobban utánanéztem a gyerekjógának, megtudtam, hogy egy ilyen óra teljesen más, mint a felnőtt verzió. Sok játékkal, mesével és utánzással vonják be a gyerekeket a gyakorlatokba, így az alapokat már el lehet kezdeni tanítani akár bölcsiseknek is, és ahogy haladnak előre a korban, egyre több mindent lehet mutatni nekik. Sokszor gondolják azt a szülők, hogy el sem tudják képzelni, hogyan jógáznak a gyerekek, hiszen alig tudnak a fenekükön megülni egyhelyben. Nem is kell, nem az a cél. A cél a mozgás, amit imádnak!

És hát azóta Ármin már lassan 4 éves!!! lesz (te jó ég, hogy repül az idő) így mindig Ő az első, aki kipróbálja a jógás meséinket és játékainkat, na meg persze Ő a legnagyobb inspirációnk is. 🙂 A legtöbbször ő kéri, hogy vegyük elő a mesét, vagy a kártyajátékot, ez elképesztően megható és felemelő érzés! Ahogy csináljuk végig a gyakorlatokat, látom, hogy közben vidám, önfeledt és boldog, pont ez szerettem volna elérni.

És a legutóbbi dobásotokat, a Tábori jógakaland mesekönyveteket és társasjátékotokat se felejtsük el megemlíteni…

Igen, most novemberben jelent meg a második mesekönyvünk és társasjátékunk, amik a Tábori jógakaland címet kapták. Ez azért is izgi, mert ezt már a Cápák között, RTL Klubos műsornak is köszönhetjük, hiszen ott találtunk rá Balogh Péter mentorra és befektetőre, így ennek a mesekönyvnek például már mi vagyunk a kiadói. Nagyon sokat tanultam és tapasztaltam ebben az évben, szépen építgetem a Jógakaland világát, ami egyre több tudatos szülőnek ad segítséget és kulcsot ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott gyermekeik legyenek.

Nagyon sok visszajelzést kapunk, hogy milyen vidám pillanatokat élnek át együtt a gyermekkel, amikor játszanak például a társasjátékunkkal, vagy előkerül a mesekönyvünk. A beszámolóik szerint a jógakaland segített például a gyerekek érzelmi kitöréseinek a kezelésében, a koncentráció javításában, tanulásban, stresszoldásban, ovis beszoktatás alatt, kistesó érkezésénél, gyógypedagógiai kezelések kiegészítésében, de talán az volt a legcukibb, amikor olyan képeket kaptunk, ahol apukák, vagy nagymamák jógáztak a gyerekekkel!

Picit kanyarodjunk vissza hozzád: te egyébként tudatosan készültél erre, hogy majd a gyerek mellett mindenképp szabadúszó munkákat szeretnél vagy épp saját bizniszt?

A szabadúszós életmód már Ármin előtt is kialakult, nem miatta alakítottam így, egyébként Ricsi is így dolgozik. Ennek számtalan előnye és ugyanúgy hátránya van. Amennyire hatékony tudok lenni vele, hogy bárhol, bármikor elő tudom venni a laptopomat vagy a telefonomat, annyira el is tudok úszni mindennel, ha nem jól osztom be az időmet és az energiámat.

Ősszel csatlakoztam Kollár Anna „ Self Love Club „-jához, ami egyszerűen zseniális! Minden nap tanulok valami olyat, amivel könnyebb és kezelhetőbb lesz az élet. Éppen ezért az utóbbi időben gyakorlom már azt az önfegyelmet, amivel sikerül fókuszálnom és hatékonyan tudom beosztani teendőimet…bárcsak lenne ilyen óra már az általános iskolában is, ahol ezt megtanítják. 🙂 Egyébként végtelenül hálás vagyok, hogy így élhetünk!

Viszont ez így most nagyon szerencsés, hogy te osztod be a szabadidődet, a napjaitokat, nem munkaidőhöz vagy kötve, nem kell amiatt aggódnod, ha egy hónapon belül akár kétszer is egy hét táppénzre kell kéredzkedned, mert beteg a gyerek…

Igen, emiatt tényleg nem kell aggódnom, nagy szabadság ez, máshogy nem is tudnánk csinálni. Érdekes egyébként, hogy az én szüleim egyáltalán nem így élnek, Ricsié sem, mi ketten viszont csak így tudunk. Szóval mi teljesen más mintákat mutatunk már Árminnak, amiket mi is most tanulunk, nem láttuk eddig az őseinktől… kíváncsi vagyok, neki melyik tetszik majd jobban. 🙂

Hogy képzeljem el akkor azt, ahogy te dolgozol, ahogy telnek a napok? Ármin megy veled mindenhova? Vagy csak otthon vagytok? Esetleg ő már intézményben van, és addig te tudod intézni a dolgaid?

Ármin idén ősszel kezdte az óvodát, ami ugye új terület volt a számomra is, meg is voltam zavarodva a hirtelen jött sok szabadidőtől, de mostanra már sikerült alkalmazkodnom, és nagyon élvezem! Szerencsére Ő is szereti az ovit, kivéve, amikor nem. 🙂

Ovi előtt ( és még most is ) Anyukám minden héten jön hozzánk pár napra, sokszor hétvégén is dolgozunk például, máshogy ezt nem is tudnánk megoldani.  Nálunk sűrűn előfordul, hogy hétköznap vannak családi napjaink, amikor mások dolgoznak, ilyen ez a vállalkozói élet, de szeretjük, utazni is jobb nem a csúcs időben és ünnepek alatt!

Egyébként beosztom a napokat, hogy mikor foglalkozok a blogommal és a Jógakalanddal, és igyekszem ezt tartani! Van, amikor az egyiken van a nagyobb hangsúly, van, amikor a másikon Ősztől nehezebb egy kicsit év végéig, mert akkor mindkettőnél sok a teendő! Több cikket kell írnom, több workshopot tartok, a Jógakalandnál pedig mindig ősszel jövünk ki valamilyen újdonsággal és persze készülünk a Mikulásra, meg a Karácsonyra. Olyankor többször fordul elő az éjszakai műszak, ami Nálad is, hiszen szoktunk levelezni éjfél után. De hát szívből csinálunk mindent, így könnyebb azért. 🙂

Na igen. A dolgozó anyáknak egy nap is kettőből áll. Egy nappaliból és egy éjszakaiból. 😛 De, ha tehetnéd, ha újra kezdhetnéd, csinálnád máshogy?

Neeeem, semmit sem változtatnék! Csak szeretném továbbfejleszteni az önfegyelmemet, hogy még jobban tudjak zsonglőrködni a Család, a blogom és a Jógakaland hármassal. 🙂

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

háziállat

Új hobbi a négy fal között: tartsatok királysiklót!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
apa és apu

Hogyan lettünk Apa és Apu? Egy magyar szivárványcsalád örökbefogadásának és családdá válásuknak története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
194 szavazat
Top
2
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek