Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
nyaralás
Fotó: Getty Images
2020.05.26

Nyaralást terveztek? Biztonsági szempontok, ha úticélt választanátok idén nyárra

A Magyar Turisztikai Ügynökség mindenkit arra buzdít, hogy idén nyaraljon belföldön, hiszen nem csak biztonságosabb, de azzal a hazai szolgáltatókat támogatja. Ezen kívül most külföldre utazni sem olyan egyszerű, hiszen van olyan ország, amelynek határai júliusig zárva maradnak a turisták előtt és a repülés ugyancsak nagy kockázatot rejt magában. Milyen úticélok jöhetnek számításba, ha a biztonság a fő választási szempont? Itt a részletes országlista, mikortól és milyen feltételekkel utazhatunk!

Itthon nyaralni menő!

A Magyar Turisztikai Ügynökség júniustól arra buzdítja az utazóközönséget, hogy aki teheti, barangoljon belföldön és maradjon az ország határain belül, ezzel is támogatva a hazai gazdaságot és szolgáltatókat. A szállásadókat, vendéglátóhelyet üzemeltetőket pedig arra kéri, hogy a szakemberek által összeállított és folyamatosan frissülő Covid-19 kézikönyv szakmai ajánlásait, praktikus és gyakorlati tanácsait tartsák szem előtt. A hazai szálláshely-tulajdonosok  bizakodók és egybehangzóan állítják, hogy a jelenlegi krízis segíti a belföldi turizmus megerősödését, hiszen itthon nyaralni sokkal biztonságosabb, mint repülőre ülni és távoli, egzotikus helyszínekre utazni.

A biztonság az egyik fő jelszó, az utazó közönséget most ezzel lehet leginkább meggyőzni, hogy miért válasszon hazai szállást, éppen ezért nem veszi félvállról a járványt az egyik legnagyobb szállásközvetítő cég, az airbnb sem, amelynek szakemberei a vendégek bizalmának növelése érdekében szigorú, 40 oldalas takarítási protokollt dolgoztak ki. Ebben pontosan meghatározzák, milyen takarítószerekkel és védőeszközökkel dolgozzanak a kiadók, és kötelezik őket a két kiadás közötti 24 órás időszak betartására is. Ez az az idő, ami alatt az esetlegesen a szálláson levő vírusok valóban elpusztulnak.

A legfrissebb közvélemény-kutatások teljes mértékben azt igazolják, hogy a pihenésre vágyók idén inkább a hazai turisztikai célpontokat részesítik előnyben a külföldi utazások helyett, hiszen az egészségük és biztonságuk az elsődleges szempont az úticél megválasztásánál.

A legnépszerűbb desztináció a Balaton és környéke, ahol már vannak olyan szállodák és panziók, melyek egész nyárra teltházasak.

Kérdés, hogy melyik a biztonságosabb helyszín a nyaraláshoz: egy nagyobb hotel vagy egy kis magánház?  A szakértők szerint mindkét szállástípusnak megvan a maga előnye, ugyanakkor nem a szobaszámon, hanem az ott dolgozókon múlik, hogy melyik szálláshely lesz biztonságos. A higiénia iránti elhivatottság a tulajdonos, és a munkatársak közös szemlélete kell, hogy legyen, a takarítási protokoll nem szálláshely és nem is méretfüggő.

„Mindannyiunk érdeke, hogy a szállás-és vendéglátóhelyek a higiéniai előírások szerint nyújtsanak védelmet nem csak a vendégek, de a dolgozók számára is. – mondják a Balaton környéki szállásadók. – 

A felületes első megítélés szerint a magánszállások tűnhetnek biztonságosnak, de csak akkor, ha onnan a nyaralásuk végéig nem mozdulnak ki a vendégek, de ez nem életszerű. Ha azonban elhagyja a szálláshelyet, akkor sokkal több kontaktban lesz része, mint egy hotelben.

Ha a magánszálláson nincs reggeli, akkor boltba kell menni, napközben valahol ebédelni, vacsorázni fognak. Ha nincs medence a bérelt szálláson, akkor nyilvános strandra, vagy fürdőbe is elmennek, és igénybe vehetik a települések játszótereit, parkjait is. A magánszálláshely mellett az szól, hogy kevesebb vendég van egy helyen, gyakran az egész ház és kert egy család vagy pár rendelkezésére áll, de a napi időtöltés során, ha a szállást elhagyják, már ugyanannyi emberrel találkoznak – ha nem többel-, mint egy szállodában. A szállodai foglalások mellett az a fő érv, hogy ott egy komplexumon belül minden pihenési, feltöltődési és étkezési lehetőség rendelkezésére áll a vendégnek.”

A járványügyi helyzetre tekintettel előírás, hogy a személyzetnek maszkban és kesztyűben kell dolgozni, a legtöbb szállodában a recepciós pult cseppfogó plexivel lett felszerelve, a vendégtérbe pedig több helyen adagolós kézfertőtlenítők lettek kihelyezve.

„Az éttermünkben csökkentettük az asztalok számát, hogy meglegyen az asztaltársaságok közötti másfél méteres távolság. A büféasztalnál nem a vendég szolgálja ki magát, mint eddig, hanem a dolgozóink adják nekik a kiválasztott ételeket. Azt kérjük, hogy a büféasztalhoz maszkban menjenek oda vendégek, amit természetesen az étkezés során nem kell viselniük.”- nyilatkozta az egyik Balaton- parti szálloda tulajdonosa.

Repülés, kicsit másként

Aki nem szeretné a pihenését belföldön tölteni és repülőre szeretne ülni, annak számolnia kell azzal, hogy új szabályokat vezettek be az európai légiközlekedésben.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által megfogalmazott új előírásokat a koronavírus-járvány idején kell betartani. Ezek a következők:

  • A testhőmérséklet mérés után csak azok léphetnek be a repülőtérre, akik utaznak.
  • Kísérő csak rendkívül indokolt esetben lehet az utassal.
  • Ha valaki tüneteket mutat, meg lehet tagadni a repülőtérre belépést, vagy a repülőgépbe beszállást. Ez megtagadható attól is, aki nem hajlandó a szabályokat betartani.
  • Minden utasnak kötelező lesz a maszk viselése a repülőtéren, és a repülés közben is, ahogy ezt az utasokkal foglalkozó személyzetnek is előírják.
  • Előnyben kell részesíteni az online utasfelvételt és az önkiszolgáló poggyászleadó automaták használatát.
  • A repülőtereken az utasfelvétel, az utasbiztonsági ellenőrzés és a beszállítás során is be kell tartani a másfél méteres fizikai távolságtartást.
  • Amennyiben a járaton valaki tüneteket produkál, őt a személyzet az utolsó sorban az ablak mellé ülteti és két sor távolságot hagy a többi utastól.
  • Ha a fedélzeten utazás közben valaki nem hajlandó maszkot hordani, akkor csak emiatt a gép nem szakítja meg az útját, de a szabályt be nem tartó utassal szemben a fogadó ország hatóságai eljárást fognak indítani.

Közben a szakemberek dolgoznak olyan megoldásokon, melyek még biztonságosabbá teszik a repülést. Az Avio Interiors például olyan burkot tervezett, amely minden egyes székre rászerelhető, és védi az utasok privát zónáját, így redukálva az esetleges fertőzések továbbterjedését.

A székekre szerelhető buborékszerű eszköz leglényegesebb része az úgynevezett Glassafe, amely egy átlátszó anyagból készült kis burok, amely az utasok felsőteste körül helyezkedik el, és védelmet nyújt számukra akkor is, ha közvetlenül mellettük ül valaki.

A Glassafe átereszti a fényt és könnyű tisztán tartani, amely szintén fontos szempont egy ilyen célú eszköz esetében. A cég azt is javasolja, hogy a középső széket célszerű lenne megfordítani, hogy még jobban védve legyenek az utasok.

Sokan arra a megoldásra is gondoltak, hogy a középső ülőhelyeket mostantól üresen hagyják, ám ez egyharmaddal kevesebb bevételt jelent – a Ryanair főnöke, Michael O’Leary már ki is jelentette, hogy amennyiben ezt kötelező jellegűvé teszik, akkor egész biztosan lehúzzák a rolót. Számukra például ideális megoldást jelenthetne az Avio Interiors találmánya, hiszen ők olyan megoldásra törekedtek, amellyel nem kell csökkenteni az utaslétszámot, mégis megfelel a social distancing elveinek.

Ha szeretnéd tudni, hogy a népszerű európai desztinációk mikor fogadnak újra turistákat és milyen feltételekkel, lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
takarítás

Folyékony mosószer házilag – Így készíthetsz 60 forintból 3 litert otthon!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
118 szavazat
Top
2
apák napja

Mit kívánnak a magyar apák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek