Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
2020.05.23

Egy New Yorkban élő magyar: „Az embereket drónokkal figyelik, betartják-e a szabályokat” – Covid-19 jelentés külföldön élő magyaroktól

A világ különböző pontján, New Yorkban, Izraelben, Panamában, Spanyolországban élő magyarok mesélnek, ők hogyan élték meg az elmúlt hetek történéseit.

Eddig világszerte 4 542 752-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem május 16-án végzett összesítése szerint. A járvány a legtöbb halálos áldozatot az Egyesült Államokban szedte, ahol 1 443 188 az igazolt fertőzöttek és 87 559 a halálos áldozatok száma.

„A mi csodás városunk, New York pihenőre kényszerült. A vírus itt sajnos nem csak az időseket veszélyezteti, hiszen nagyon sok 18-49 év közötti a mai napig súlyos állapotban van. Március 21. óta, amikor a kormányzó bejelentette, hogy a legmagasabb fokozatú készültséget vezetnek be, üresek az utcák, és azok a helyek, ahol egyébként lüktet az élet. Sokáig csak a létfontosságú szolgáltatások, üzletek, munkahelyek tartottak nyitva, mindenki más otthonról dolgozott és intézte az ügyeit. Nincs fodrász, körmös, edzőterem, bár és csak kivételesen fontos helyzetben használjuk a tömegközlekedést.

Az utcákat már hetek óta drónokkal figyelik, hogy ki, hova jár, betartja-e a szabályokat.

A parkokban „ember parkolókat” festettek a gyepre, ami nem csak a látogatóknak segít, hogy tudják tartani a biztonságos távolságot, de a parkfelügyelőknek is, akik így könnyebben szemmel tudják tartani a látogatottságot, és ha kell, ki tudják tenni a megtelt táblát. Sajnos, sokan nem viselnek maszkot és nem tartják a távolságot sem egymástól. Nem tudjuk, mikor lesz ennek a borzalomnak vége, pedig nagyon jó lenne visszakapni az életünket.” (Mária)

Tartósan ezer alá süllyedt a naponta regisztrált koronavírus-fertőzések száma Németországban, kedden már tizedik napja jelentettek a járvány lassításában fontosnak tartott határ alatti esetszámot az egészségügyi hivatalok. A német döntéshozók ennek fényében a lassú és fokozatos enyhítés mellett tették le a voksukat.

Németországban kötelező a maszkviselés szinte mindenhol, ha nem hordod, 300 Euro a büntetés. A boltokba csak kézfertőtlenítést követően léphetsz be és tartanod kell a biztonsági távolságot.

A németek nagyon fegyelmezettek, talán ennek is köszönhető, hogy egyre kevesebb az új fertőzött.

A mi tartományunkban újraindult az alsósoknak az iskola, az osztályok szét lettek bontva, egy teremben összesen 5-6 gyerek tartózkodhat egyszerre és a tantermen kívül mindenhol maszkot kell viselniük. Bízunk benne, hogy az enyhítések nem okoznak visszaesést.” (Éva)

Az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ugyancsak tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók.

„Úgy érezzük, a nehezén már túl vagyunk. Nekünk a tengerpart közelében van a házunk, így a karantént is könnyebben vészeltük át, van kertünk, medencénk és mivel Spanyolország déli részén élünk, közel egy hónapja ragyogó az idő. De az elején nagyon meg voltunk rémülve, hiszen rengetegen megfertőződtek és sokan meghaltak.

Amíg nem veled történik, nem hiszed el, hogy te is áldozattá válhatsz. Mi akkor döbbentünk rá erre, amikor a kisfiunk ovis csoporttársának az apukájáról megtudtuk, hogy életveszélyes állapotban kórházba került.

Hetekig élet és halál között lebegett, szerencsére már jól van, de azt, hogy egy életerős férfi is ilyen súlyosan megbetegedhet ettől a vírustól, nem gondoltuk volna. Azt is látjuk, hogy sokan nem a betegség miatt kerülnek nehéz helyzetbe, hanem azért, mert a járvány miatt elvesztették a megélhetésüket. Mi a párommal a gyógyszeriparban dolgozunk, de akik a turizmusból élnek, kétségbe vannak esve, hiszen nem tudják, beindul-e idén nyáron a forgalom.” (Betti)

Izraelben május első hetében kezdtek enyhíteni a korlátozásokon. Áprilisban még nem lehetett 100 méternél messzebbre elhagyni az otthonunkat, csak ha dolgozni mentünk, vagy vásárolni, orvoshoz. A nagyobb ünnepeken teljes kijárási tilalmat rendeltek el, a kisebbeken a bejelentett lakhelyünk határain kívülre volt tilos a kijárás. A maszk viselése azóta is kötelező, de időközben újra megkezdték a tanítást az alsó tagozatosoknak, felezett osztályokkal. Lehet újra úszni a tengerben, de a parton csak sétálhatunk vagy sportolhatunk, napozni, gyülekezni nem szabad. A nagyszülőkkel is találkozhatunk, de csak maszkban és betartva a kötelező biztonsági távolságot. (Fruzsina)

A BBC híradása szerint a korlátozások feloldása óta csaknem 25 új gócpontot fedeztek fel Franciaországban. Elővigyázatosságból be kellett zárni hét iskolát két hétre a franciaországi Roubaix városában, miután az egyik diák koronavírustesztje pozitív lett.  A francia oktatási miniszter, Jean-Michel Blanque azt is bejelentette, hogy az iskolák újranyitása óta körülbelül 70 új esetet regisztráltak országszerte. 

„Épp egy baráti összejövetelen voltam, amikor jelezték, nemsokára bezár az étterem, távoznunk kell. Közvetlenül a karantén elrendelése előtt, vasárnap és hétfőn sokan távoztak Párizsból, valósággal megrohamozták például a vonatokat. Azt követően már csak igazolással lehetett autóval távozni, beteg vagy rászoruló családtag megsegítésére.

Egyik héten még szinte az számított nevetségesnek, aki óvatos volt, komolyan vette a szabályokat. Tele voltak a vonatok, az éttermek bezárása után az emberek a parkokban piknikeztek. 

Egy volt kollégámnál a koronavírus ismert tünetei jelentkeztek, mégsem csináltak sehol tesztet neki. Akinek nem túl súlyos az állapota, annak az otthonmaradást javasolják.” (Rita)

Dél-Amerikában továbbra is válságos a helyzet. A járvány gócpontjai elsősorban azok a metropoliszok, ahol rengeteg ember él.

El Salvadorban március 21. óta vagyunk a családommal karanténban, csak boltba és gyógyszertárba lehet menni, minden más zárva van. A reptereket, határokat már az első eset megjelenése előtt lezárták, azóta se ki, se be, még a „megyék” között is tilos az átjárás és egyáltalán nincs tömegközlekedés. Az utcán kötelező a maszk viselése és egy autóban csak egy ember ülhet. Ha szabályt szegsz, elvisznek egy „közös karanténba” két hétre.

Később újabb szigorításokat is bevezettek, például azt, hogy csak a személyi igazolvány száma szerint lehet boltba menni, hetente kétszer, amit a bejáratnál ellenőriznek, és ha nem azon a napon mentél, amihez az igazolványszámod passzol, szintén elvisznek a „közös karanténba”.

A boltok bejáratánál mérik a testhőmérsékletet, lefertőtlenítik a kezed és a cipőd talpát és nem tölthetsz benn többet fél óránál. Mindenki fél és stresszes. (Alexandra)

“Nálunk Panamában nagyon komolyak a korlátozások. Március 16. óta vagyunk teljes karanténban és teljes a határzár. A személyi igazolvány utolsó számától függően lehet két órát vásárolni járni.

Hétfőn, szerdán és pénteken csak a nők, kedden és csütörtökön pedig csak a férfiak mehetnek ki, a szombat és a vasárnap totális karantént jelent mindenki számára.

A rendőrök nagyon szigorúan veszik a rendeleteket, például ha valaki nem a megengedett időben megy vásárolni, elveszik a jogosítványát és a kocsiját is lefoglalhatják. Ha az illető nem tudja kifizetni a bírságot, közmunkára viszik. Május elején kezdte el a panamai kormány kiosztani a 80 dolláros segélybónuszokat, az emberek azóta, mint a szardíniák tülekednek a boltokban, hogy beválthassák. (Pál)

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek