Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anya

Megtalálni magamban az anya mellett a nőt is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat

Avagy miért olyan rohadtul fontos (szerintem), hogy foglalkozzunk magunkkal azután is, hogy gyerekeink lettek.

Elolvasom
Koronavírus
Illusztráció: Getty Images
Szerző: Bus István
2020.03.18

10 pánikűző ok, miért ne rettegj a COVID-19-től, vagyis a koronavírustól?

Még március elején jelentek meg több helyen is ezek a fontos infók, amelyek kontextusba helyezik az egész világjárványt. Igaz, hogy azóta már más világot élünk, azonban mégis érdemes végiggondolnunk a dolgokat. Óvatosságra és körültekintésre igen, pánikra azonban nincsen ok.

1. Tudjuk, mi ez

Amikor 1981-ben megjelent az AIDS, két év kellett, mire azonosították a vírust. A COVID-19, a koronavírus, a hivatalos jelentések szerint 2019 december 31-én okozta az első komoly tüdőgyulladást, 2020 január 7-én pedig már tudtuk, mivel nézünk szembe. 10-én már a vírus teljes genomját, génszerkezetét ismertük. Tudjuk, hogy ez egy koronavírus, ami a SARS vírusának egyik rokona. Tudjuk, hogy denevérekben jelent meg, és onnan vált embert is fertőzni képes kórokozóvá. Tudjuk, hogy képes mutálódni – megváltoztatni a génszerkezetét –, de a mutációs ráta alacsony.

2. Tudjuk tesztelni a fertőzöttséget

Január 13. óta tudjuk tesztelni a fertőzötteket.

3. Kínában javul a helyzet

A kínai karantén és szigor meghozta gyümölcsét: sikerült megfékezni a járvány terjedését. A távol-keleti jó példák nekünk is megmutatják, mit kell tennünk. A legfontosabb: az önkéntes karantén.

4. Az esetek 80 százalékában a betegség enyhe lefolyású

Az esetek 81 százalékában a betegség tünetmentes vagy enyhe lefolyású. Az esetek 14 százalékában alakulhat ki heveny tüdőgyulladás, 5 százalékában pedig ez halálhoz is vezethet.

5. A betegek meggyógyulnak

A legtöbb beteg meggyógyul. Március első hetében tizenháromszor többen gyógyultak, mint ahányan elhunytak – ez az arány azóta növekedett.

6. A gyerekeknél enyhék a tünetek

A 20 év alattiak mindössze három százaléka betegedett meg, a 40 év alattiak halálozási aránya pedig 0,2 százalék. A gyerekek esetében a tünetek gyakorta észrevétlenek maradnak.

7. A vírus lemosható

A vírus a különböző felületekről könnyen eltávolítható. Használj 62-71 százalékos alkoholos oldatot, 0,5 százalékos hidrogén-peroxidot, vagy 0,1 százalékos hipót! Ezek egy percen belül kiiktatják a fertőzést. A szappanos kézmosás pedig legyen alap – jó gyakran!

8. A tudósok rajta vannak a megoldáson

Elképesztő tudományos összefogás jött létre világszerte. Március 8-áig 164 cikk jelent meg a PubMed-en, az egyik legfontosabb tudományos platformon. Ezeken a cikkeken 700 szerző dolgozott. Hidd el, mindenki ezzel foglalkozik most. Csak összevetésül: 2003-ban, a SARS járvány idején, több mint egy évbe telt, mire ennek a tudományos anyagnak a fele összejött!

9. Készül az oltás

Nemcsak tudományos cikkek készülnek: a vakcinán is gőzerővel dolgoznak. Rekordidő alatt fog elkészülni az oltás, amit nemsokára embereken tesztelhetnek. A rekordidő azonban nem jelent szuper rövidtávot: leghamarabb őszre várják a megoldást.

10. Tesztelik az antivirális gyógyszereket is

Ha lesz védőoltás, az a betegség megelőzésére lesz megoldás. Korábban a vírusfertőzés ellen nemigen lehetett gyógyszereket alkalmazni, ma már azonban létezik több antivirális készítmény is. Más vírusfertőzések esetén hatékony szereket vizsgálnak elsősorban. Van, amit az ebola, van, amit a malária, és van, amit a SARS vagy a MERS ellen vetettek be. A mesterséges intelligencia is segít a hatékony gyógyszerek kiválasztásában. Az 1918-as influenzajárvány (spanyolnátha) kevesebb mint 25 hét alatt több mint 25 millió halálesetet okozott. Ettől ma valószínűleg nem kell tartanunk: a világ sokkal jobban felkészült egy globális járványra.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anya

Megtalálni magamban az anya mellett a nőt is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
Top
1
szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
digitális oktatás

#mutihogytanultok – Osszátok meg és nyerjetek, ne csak tapasztalatot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek