Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
Cambridge
http://www.ufnal.pl/~bolek/feliks.szewczyk.info/foty/album35/europe.jpg
Szerző: Bus István
2020.06.09

Csak az a szép zöld gyep – A nem várt ok, miért hagyj fel a fűnyírással

Medárd után szépen locsolgatja a sok zivatar a smaragdzöld gyepedet. Nyírhatod rendesen... De várj csak! Tudtad, hogy a fűnyírás már nem menő?

Már Nagy-Britanniában sem menő a szép zöld gyep – pedig ott aztán van hagyománya. Mi kell a legendás angol gyephez? Hát az óceáni éghajlat langyosan permetező esője, és a gyakori, akkurátus vágás – mintegy ötszáz évig. Fél évezred után igazán szép lesz a pázsit. 

A zöld gyep divatja a Napkirály francia udvarából kezdett terjedni. A dolog státusszimbólumnak számított. Azt jelezte, hogy a gyep tulajdonosa annyira gazdag, hogy nincsen szüksége arra, hogy ezt a rendelkezésére álló földdarabot bevesse, és haszonnövényeket termeljen rajta. A nyírt gyep a mai napig ezt jelzi. Befutott, megállapodott polgár vagy? Akkor, bizony, a hétvégén füvet nyírsz! Legalábbis nyírtál – eddig. 

A friss trendek azonban szembe mennek a hagyománnyal. Biztosan hallottál az világszinten aggasztó méretű rovarpusztulásról. Ez azért problémás, mert a tápláléklánc fontos részét képezik a rovarok – nélkülük összeomolhat számos ökoszisztéma. Minket kifejezetten rosszul érint a méhpusztulás is. Nemcsak a méz miatt, hanem azért is, mert a beporzás nagy részét ők végzik. Így hát mostanában egyre többen állítják a sarokba a fűnyírót, és hagyják, hogy a kertjük egy kicsit elburjánozzon – mondjuk, a vadvirágos rét szintjéig. Ilyenkor a gyep helyén szemet gyönyörködtető mező jön létre, amelyben búvóhelyre és eleségre lelnek a rovarok, a méhek.

Gyere ki a rétre!

Az egyik legmeglepőbb kezdeményezés a Cambridge-i egyetem egyik nyírt füves területét érinti: tavaly ősszel bevetették vadvirággal. Mostanra csodálatos, impresszionista festő vásznára kívánkozó, romantikus rétté vált az egész. És míg korábban tiltották a gyepre lépést, most egyenesen ösztönzik a hallgatókat és a látogatókat, hogy kis utakon sétáljanak be a méteres virágos mezőre. A fél focipályányi terület nemcsak a látványnak tesz jót, de a biodiverzitást is igencsak megnöveli. Ősszel majd learatják szénának az egészet, addig pedig ökológiai kutatások terepe is lesz a Cambridge-i rét.

ITT megtalálod az említett cikket, videóval!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
magyar anyák külföldön

Koronavírus és Dengue-láz a Karib-tengeren – Interjú egy kint élő magyar édesanyával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek