Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Június harmadik vasárnapja apák napja. Készülsz már? Ha nem, íme tőlem olyan apák napi ajándék tippek, amelyek garantáltan könnyeket csalnak apa szemébe!

Elolvasom
egészség
Fotó: Getty Images
2019.12.05

Csak vizet és tejet szabadna inni 5 éves kor alatt

Minden eddiginél szigorúbb táplálási irányelvet adtak ki idén ősszel az amerikai gyermekorvosok, hogy hadat üzenjenek a gyermekkori elhízásnak. A legfrissebb tudományos ajánlás szerint 5 éves kor alatt a gyerekeknek egyáltalán nem lenne szabad szénsavas üdítőt, csokoládés vagy más cukrozott, édesített italt adni.

Belgyógyászok, dietetikusok és fogorvosok közreműködésével készült nagyszabású kutatás az Egyesült Államokban idén. A felmérés eredményei alapján a szakértők azt ajánlják, hogy a babák féléves korig csak anyatejet vagy tápszert kapjanak, vizet majd csak akkor, ha elmúltak hat hónaposak, és

egészen öt éves korig csak vizet vagy tejet igyanak a gyerekek.

Nem javasolják a cukros, édesítőszeres, mesterségesen édesített italok, az ízesített tejek, a koffeines italok és a totyogóknak szánt tejitalok fogyasztását sem. Kerülendőnek tartják az olyan növényi tejeket is, mint a rizs-, mandula-, vagy zabtej, és azoknak a szülőknek, akik szeretnék kiváltani a tehéntejet, a szójatejet javasolják. A növényi tejek ellen az szól, hogy gyakran tartalmaznak mesterséges édesítőszereket.

Ha tele van a kamra narancslével, akkor az lehet is a szülőké, ugyanis a szakértők szerint a kisgyermekeknek maximum napi egy pohár 100%-os narancslét fogyaszthatnak, de a legjobb választás mégis az, ha egyáltalán nem isznak belőle. Az amerikai gyermekorvosok, fogorvosok és belgyógyászok szerint az előre palackozott italok közül még a 100%-os dzsúz vitamintartalma is elhanyagolható, viszont könnyen vezet elhízáshoz és fogszuvasodáshoz. Ráadásul a növényi alapú tejek – a szója kivételével –  kevés fehérjét tartalmaznak.

Az ajánlás szerint teljesen felesleges tejalapú tápszert adni azoknak a gyerekeknek, akik már szilárd ételt esznek, hiszen ezek a termékek is tartalmaznak hozzáadott cukrot.

Az orvosok szerint a gyerekek ízlése kicsi korban formálható a legjobban, ezért ha már az első pár évükben édes italokat isznak, akkor a későbbiekben már nehezebb lesz az egészséges táplálkozás irányába terelni őket. 

Korosztályos felosztásban pedig így néz ki az ajánlás:

0-6 hónapos korig:

A csecsemőknek csak anyetej vagy tápszer fogyasztása javasolt, nincs szükségük más folyadékra, így nem ajánlott a gyümölcslé, ízesített tej, gyerekital, alacsony kalóriájú, édesítőszerrel készült italok adása sem. Ugyanígy kerülendő a növényi alapú tejek fogyasztása valamint a tea, szóda, édesített víz és egyéb koffeines italok adása is.

6-12 hónapos korig:

Ebben a korban továbbra is az anyatej vagy a tpászer fogyasztása javasolt, és amikor elkezdenek szilárd ételeket enni, akkor elkezdhetnek hozzá vizet kortyolgatni. A szülőknek továbbra is érdemes kerülni a dzsúzokat, a különböző tejeket, és a fent említett többi italt is.

12-24 hónapog korig:

Egyéves kor után a gyerekeknek napi 1-4 pohár víz fogyasztását javasolják, és ebben a korban elkezdhetnek pasztörizált teljes tejet inni. Frissen facsart, 100%-os gyümölcsléből naponta maximum egy deci fogyasztása ajánlott, de a leghelyesebb az, ha ezt is felöntik vízzel.

2-3 évesen:

A kisgyermekek folyadékigénye ebben a korban is 1-4 pohár víz naponta és érdemes őket átszoktatni a zsírmentes, vagy alacsony (1%-os) zsírtartalmú tejre. Továbbra is érdemes megtartani a napi egy deciben maximált gyümölcslevet.

4-5 évesen:

A nagyobb gyerekeknek már 1,5-5 pohárnyi vizet kell adni, alacsony zsírtartalmú tejet és naponta maximum 2 deci 100%-os gyümölcslevet igyanak, a többi italféle nekik sem javasolt.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
gyermekkori hazugság

Létezik-e orvosság gyerekkori hazugság ellen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
2
Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek