Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

családi programok

A legjobb családi programok február utolsó hétvégéjére!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ha esik az eső, ha süt a nap, nekünk február utolsó hetére

Elolvasom
depresszió
Fotó: Getty Images
2020.01.17

Depresszió várandósság alatt? Amikor örülni kellene, de mégsem megy mindig…

Ott a két csík a terhességi teszten! El sem hiszem, hogy végre sikerült! Annyi hónap várakozás után végre gyermekünk lesz! Az izgatott boldogsággal és néha talán félelmekkel fűszerezett első időszakra szerintem mindenki úgy emlékszik, mintha csak tegnap lett volna. Aztán elindul a hormonális hullámvasút, ami rengeteg változást és új állapotot hoz egy nő életében, melyekkel néha egyszerűbben, olykor pedig kis időt adva magunknak tudunk megbarátkozni. És nagy kérdés, hogy miközben mindenki azt várja el tőlünk, hogy 0-24 órában jól érezzük magunkat, ragyogjunk és boldogok legyünk kismamaként, hiszen ez a legszebb időszak az életünkben, mi a helyzet akkor, ha néhány változást nem tudunk felhőtlenül megélni ebben az időszakban?

A rossz hangulat vagy közérzet várandósság alatt kimerül sokak fejében azzal, hogy rosszul van a kismama, émelyeg és esetleg reggel a wc kagyló fölé hajolva indítja a napot. Pedig sokszor nem csak a testi változások viselhetnek meg egy leendő anyukát, hanem lelkileg is olyan változások történhetnek ilyenkor, amelyek miatt bizony nem mindig járunk a rózsaszín felhők között. Igen, a depresszió várandósság alatt sem úszható meg minden esetben.

A szülés utáni depresszióról – szerencsére – az elmúlt időszakban egyre többször mernek az édesanyák mesélni, ezáltal segítséget is kérni, amikor a kisbabájuk születése után úgy érzik, hogy nem minden alakult úgy, ahogy számítottak rá, ami nehézségeket okoz nekik.

A várandósság ideje alatt felmerülő depresszióról vagy enyhébb verziójáról a lehangoltságról viszont még mindig kevesen mernek beszélni, pedig olykor nem csak a hormonok, hanem a félelmek és dilemmák is okozhatják ezt az állapotot.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a hangulatingadozás egy teljesen normális velejárója a terhességnek, akárcsak a kívánósság és a testünk változása. Persze nem azt mondom, hogy ilyenkor teljesen jogos, ha földhözvágjuk a Hollóházi porcelánkészletet dühünkben, de tény, hogy egy állapotos nőnek több türelemre, megértésre és odafigyelésre van szüksége. Akkor érdemes odafigyelni erre és esetleg segítséget kérni vagy beszélgetni másokkal erről, ha azt tapasztaljuk, hogy hosszabb ideig, tartósan fenn áll ez a hangulat és nehezen vagy egyáltalán nem tudunk változtatni rajta.

Depresszió várandósság alatt – ezek a tünetei

  • Tartós szomorúság
  • Szorongás, félelem
  • Bűntudat vagy értéktelenség érzése

A harmadik trimeszterbe lépve tapasztaltam magamon, hogy egyre többször borúsak a gondolataim. Nem tartom magamat pesszimista embernek, sőt igyekszem mindenben meglátni a jót, főleg így, hogy a kisbabám egész nap aktívan rugdosódik a pocakomnak, a testvérei és az egész család pedig nagyon várja már. De egyre többször fordult meg a fejemben, hogy mi lesz, ha fájdalmas lesz a szülés, ha nehezen fogok felépülni, ha nem fogok tudni gondoskodni a kicsi érkezése mellett a másik két gyermekemről? Ha az éjszakázások miatt ismét nagyon fáradt és stresszes leszek, ami miatt korábban ki nem állhattam magamat!?

Jöttek a negatív gondolatok, olykor rémálmok formájában is, amiben a szüléssel álmodtam és olykor rémülten, majd kiugró szívvel ébredtem, majd egész nap nyomasztottak ezek a gondolatok.

Fontosnak tartom, hogy a félelmeinket ne nyomjuk el magunkban és a rossz közérzetet, lelki vagy éppen testi vonatkozású is meg tudjuk élni ebben az időszakban is. Így a legfontosabb szerintem, hogy legyünk elfogadóak magunkkal szemben és ne próbáljunk egy olyan hangulatot magunkra erőltet – csak azért, mert esetleg ez az elvárás – , ami éppen nincs meg bennünk.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek