Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

babatervezés

Veszélyben a nemzőképesség! 5 szokás, amiről szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Elolvasom
digitális oktatás
Fotó: Getty Images
2020.05.01

Kivannak a szülők a digitális oktatástól: „Ez nem tanítás, hogy a tanár feltölti az anyagot, én meg tanítsam meg a gyereknek otthon”

Március közepén jelentették be, hogy az iskolák bezárják kapuikat. Az élet fordult egy nagyot, de nem állt meg. Az a döntés született, hogy a koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert. A tanuláshoz való joga és kötelezettsége a diákoknak nem szűnt meg, kialakult egy speciális helyzet, kialakult a digitális oktatás, az edukáció egy olyan formája, amitől a szülőknek égnek áll a haja.

Mielőtt a digitális oktatás „Az oktatásban a pedagógus szerepe összetett. Egyfelől a pedagógus mint információforrás, a tudás átadója és a különféle kompetenciák fejlesztője áll a tanulók rendelkezésére, másfelől a tanuló önálló tanulását támogató motiváló, irányító, tutor szerepe is van. Egy olyan helyzetben, amikor a pedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a tanulókkal, az utóbbi szerepköre válik hangsúlyosabbá: támogatnia kell a tanulók önálló tanulását, információ-felkutatását és -feldolgozását” – olvasható az Oktatási Hivatal weboldalán.

És mi a szerepe a szülőknek? Az elmúlt hét hétben emberpróbáló feladattal néznek szembe az anyukák és az apukák. A fórumok tele vannak tanácskérő, tippmegosztó posztokkal, a többségük nem pozitív hangvételben fogalmaz. Érezhető, hogy azok a szülők, akiknek gyermekei még picik, nem képesek önállóan tanulni, nagyon fáradtak. Sokuk emelett home office-ban is dolgoznak és próbálják a megnövekedett háztartási feladatokat is elintézni.

Futótűzként futott végig egy békés megyei háromgyermekes egyedülálló édesanya videóüzenete az interneten.

Két iskoláskorú alsós gyermek összesen 19 tantárgyát oktatja minden hétköznap reggel nyolc órától délután egyig. Minden nap üzenetben érkezik a tanároktól a napi tanagyag, amit a harmadikos és a negyedikes gyermekének el kell sajátítania az ő segítségével. Elmondta, hogy hatalmas súlyként nehezedik rá, hogy az otthoni oktatás nem az ő választása volt, mégis az ő kötelessége erején felül teljesíteni. Arról is mesélt, hogy van olyan készségtantárgy, amiből már nem adja le a leckét, és az is előfordul, hogy ő készíti el a feladatot.

„Nálunk két iskolást is érint a digitális oktatás.” – mesélte kolléganőnk, Ottlik Judit. “Hatalmas mázli, hogy a 13 éves fiam – kevésbé szorgalmas, önmagából kivetkőzve és megtáltosodva – teljesen önállóan bonyolítja a dolgait. Órarend szerint haladnak, mindenen lelkesen részt vesz, a nap végén pedig az utolsó fizika példáig nagyjából mindenről beszámol nekünk részletesen (!). Szuper jegyeket hoz, az eredményeit persze mi is látjuk az e-naplóban. Sok mindent nem sejtettem én se, mi mindent hoz majd a karantén, az itthon tanulás, de azt, hogy ilyen pozitív hozadéka is lesz, a legvadabb álmaimban sem gondoltam volna. A kislányommal viszont le kell üljek napi 2-3 órát, ő még kicsi, most kezdte az első osztályt, 7 évesen. Sokat számít, hogy a tanítójuk nagyon ügyes; kedves, játékos, klassz PPT-kbe rejti a feladatokat, így nem egy nagy megpróbáltatás a feladatok elvégzése, amit ráadásul nem is kell naponta feltölteni. Kisebb csoportokra bontva szoktak matekozni, és a hangos olvasást is gyakorolják. A péntek pedig mindig a pótlásé, akkor nem kapnak új feladatot”.

Úgy tűnik, a nagyobb gyerekes szülők nincsenek a digitális oktatás ellen, Jean Orsi is csak pozitívan tud mesélni róla: „Számunkra egyáltalán nem okozott gondot a távoktatásra való átállás. Az első héten ugyan úrrá lett rajtunk a pánikhangulat, mert számunkra teljesen ismeretlen felületeken kellett házi feladatot leadni, tananyagot letölteni, tesztet írni, de szerencsére a gyerekek összedolgoztak és segítettek azoknak, akik elakadtak valamiben. A tanárok többsége segítőkész volt és az első hetekben nem elsősorban a számonkérésre, hanem a hatékony információátadásra helyezték a hangsúlyt. Azóta már számtalan tesztet és házi dolgozatot írtunk, többször feleltünk Facetime-on. Persze azt hozzá kell tennem, hogy nálunk valószínűleg azért ment ilyen gördülékenyen az átállás, mert Jázmin már felsős – hatodikos – és rendelkezik azokkal a készségekkel és önállósággal, amelyet a távoktatás megkövetel. A kislányomon azt látom, hogy kiegyensúlyozottabb lett, ugyanakkor az osztálytársai, az iskola, mint társas közeg nagyon hiányoznak neki.” 

Jellemzően tehát úgy tűnik, hogy a nagyobb gyerekeknél kevesebb a gond, a kicsiknél viszont nem minden esetben elég, hogy a tanárok átküldik a tanulnivalót.

“Három gyerekkel vagyunk itthon. A nagy 3. osztályos, a kicsik ikrek, elsősök – velük nyomjuk a férjemmel felváltva a digitális oktatást, a háztartást, és próbálunk mellette home office-ban dolgozni is. Elég gépünk nem volt, úgyhogy a karantén elején be kellett ruháznunk egy plusz laptopra. Felváltva tanulunk, oldunk meg matek példákat, gyakoroljuk az írást, olvasást, betűket, számokat, szorzást, osztást, mikor mit, addig a másik próbál dolgozni.

Igen, szándékosan használok többes számot, mert a digitális oktatás nálunk kimerül abban, hogy feltöltik vagy elküldik, mit kell(ene) megtanulnia a gyereknek: tankönyv hanyadik oldal, munkafüzet ez és ez a feladat. A gyerek meg néz rám, hogy nem érti, hogy mi a feladat, úgyhogy én elmagyarázom, én tanítom.

Mindent értek, speciális helyzet a jelenlegi, de akkor viszont ne nevezzük digitális oktatásnak. Ez nem tanítás ugyanis, hogy a tanár feltölti az anyagot, én meg tanítsam meg a gyereknek itthon” – fakadt ki Kata.

És hogy az édesapák hogyan élik meg, hogy az apai szerepet a tanárbácsi szerep is kiegészíti? Gondolom nem lepődik meg rajta senki, ha azt mondom, szintén nehezen.

Chris Hemsworth-szel Jimmy Kimmel készített interjút Egyesült Államok-Ausztrália viszonylatban. Szóba került többek között az is, hogy színész hogyan birkózik meg az otthontanulás és otthontanítás nehézségeivel három gyermeke kapcsán. Elmondta, hogy 4-5 óra egyezkedés és vesztegetés után jó, ha húsz perc érdemi munkát tud végezni a gyerekekkel. Az anyagot nem is mindig érti, amikor ő volt iskolás, az összeadás, kivonás viszonylag egyszerű dolgok voltak, most meg újabban „apró trükkök” vannak, amit ő sem nagyon tud megérteni.

Mostanra belenyugodtam abba a gondolatba, hogy a karantén után a gyerekeim csökkent IQ-val kerülnek ki a kezeim közül – viccelődött a színész.

A héten Magyarország legnépszerűbb reggeli rádióműsorában Sebestyén Balázsék is az otthoni önjelölt tanárokon, a tizedes helyiérték, alakiérték és a kétjegyű számok összeszorzásának rejtelmein nevetgéltek – persze utólag. A matematika oktatás nehézsége szülői részről jelenleg abban is megmutatkozik, hogy teljesen más elvek mentén tanulják a mai gyerekek például a többjegyű számok szorzását, így előbb azt kell megtanulni a szülőnek, így Balázsnak is, majd utána azt, hogy miként adja át a tudást a porontyának.

A 2019/2020-as tanév június 15-ig, hétfőig tart, azaz hat hét van még vissza a nyári vakációig. Az előzetes hírek szerint az idei tanévben már nem nyitnak újra az iskolák, így marad továbbra is a tananyag otthoni elsajátítása. Ha a KLIK esetleg tanerőhiánnyal küzdene majd, néhány szülő lehet, hogy ezek után könnyedén be tudna ugrani majd helyettesítő tanárnak.

Nálatok hogy zajlik a digitális oktatás? És ti hogy bírjátok a hirtelen jött tanárnéni/bácsi szerepet?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
218 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

babatervezés

Veszélyben a nemzőképesség! 5 szokás, amiről szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
anya

Megtalálni magamban az anya mellett a nőt is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
Top
2
szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek