Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

zenetanulás

Zene az agynak, avagy miért tanuljon a gyerek zenét, miért játsszon hangszeren?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
66 szavazat

Amikor az ember gyereke zenét tanul, időről időre egy számmal nagyobb hegedűt kell beszerezni (például), hetente többször le kell őt szállítani az órára. Vizsgákra kell készülni, szép szóval, rimánkodva és őrmesteri szigorral gyakoroltatni. Eltűrni, hogy századjára is a szamárindulót játssza a zongorán Chopin helyett. De megéri. Nagyon megéri.

Elolvasom
digitális oktatás
Fotó: Getty Images
2020.05.13

A szülők szerint: „Soha vissza nem térő lehetőséget kaptunk az oktatás megreformálására. De akkor használjuk is ki!”

A Parents International nemzetközi szervezet nemrégiben indított útjára egy kiáltványt, amelynek célja, hogy minél több szülőhöz eljusson az üzenet: a járvány akkora lökést adott a digitális oktatási innovációknak, mint eddig semmi és kár lenne, ha ezt hagynánk veszendőbe menni. A mozgalomhoz világszerte rengetegen csatlakoztak, annak reményében, hogy valóban sikerül a távoktatásban megtapasztalt pozitívumokat megtartani és olyan újításokat bevezetni, amelyek jobbá és gyermekbarátivá teszik az oktatási rendszert.

Új korszak kezdődött

A járvány hatására az oktatásban elindult valami: világszerte az oktatási intézmények kénytelenek voltak áttérni a távoktatásra, ez pedig hasznos tapasztalatokkal gyarapította a szülőket és az iskolákat egyaránt. Persze a digitalizálódásnak vannak negatív vonzatai is, hiszen eszközök hiányában például a társadalom perifériáján, mélyszegénységben élő gyerekek még inkább „leszakadnak” kortársaiktól.

Ami azonban kétségtelenül mindenki hasznára válik, az az, hogy végre az iskolákban elkezdték alkalmazni azokat az online eszközöket, amelyek használata már réges régen indokolt lett volna. A digitális technológia ismerete a munkaerőpiacon már évtizedek óta alapkövetelmény, az iskolák viszont mintha próbálnának mesterségesen elzárkózni előle.

Most, a járvány által kikényszerített váltás talán új szemléletet is hoz az élet szinte minden – így a tanítás, tanulás- területén is.

A tanulás öröme

A holland székhelyű nemzetközi Parents International szervezet szerint az elmúlt pár hónapban a világban lezajló változások nem csak emiatt bírnak nagy jelentőséggel:

“Különleges lehetőség ez, hogy átgondoljuk az oktatási intézkedéseket, és új irányvonalat alakítsunk ki, ami figyelembe veszi a mai gyerekek igényeit, és olyan iskoláztatást és oktatási ellátást biztosít, ami megfelel a családok és a gyerekek szükségleteinek.”

nyilatkozták kiáltványukban.

A nemzetközi intézménnyel a szervezet magyar tagja, az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) működik együtt és hazánkban ők kezdik meg az érintettekkel a megbeszéléseket a következő hetekben.

Szerintük az iskola legfontosabb feladata, hogy megtanítsa a gyerekeket közösségben élni, erősítse a társadalmi elfogadást. A tanulmányi eredmény ehhez képest csak másodlagos.

“…újra kell gondolnunk, hogy mit értünk a szükséges általános iskoláztatás alatt, mit kell mindenkinek megtanulnia, és mit csak azoknak, akiket érdekel a téma, mik az alapvető készségek, kompetenciák és ismeretek, amiket a gyerekeinknek a jövőben is fontos elsajátítaniuk.”- írják.

Szerintük az életről kellene példát venni akkor is, ha oktatásról van szó, hiszen mit csinálnak az emberek, ha a feszült, aggodalmat keltő élethelyzetben szeretnének túlélni és mentálisan, fizikálisan egészségesek maradni? Olyan tevékenységet végeznek, – táncolnak, főznek, festenek, kertészkednek, futnak, tornáznak, olvasnak – amelyek „flow” élményt adnak.

A művészet, a sportolás, a szabadban töltött idő és valamilyen új dolog megtanulása örömöt okoz és az iskolai tanulásnak, az ismeretszerzésnek is ebbe a kategóriába kellene tartozni, hiszen a karantén alatt is bebizonyosodott, hogy az emberek élvezettel tanulnak.

 “Vissza kell hoznunk a tanulás örömét az iskolákba is.”

mondják.

Későbbi kezdés, kipihentebb diák

Nagyon sok szülő panaszkodik arra, hogy gyermeke iszonyúan fáradt reggel, és hiába kimerült este – mivel „bagoly” típusú-, nem tud elaludni. Ha kicsit később kezdődne az iskola, talán kipihentebbek lennének a tanulók.

A távoktatás egyik kétségtelen előnye, hogy megspórolható az utazás. Ha egy diáknak egy órába telt eljutni az iskolába, azt most pihenésre fordíthatja. Megszűntek a rohanós reggelek, nyugodtabban lehet készülődni a digitális órákra.

„Az iskolák továbbra is kinyithatnak korán, hogy szükség esetén vigyázzanak a gyerekekre vagy reggel napközit biztosítsanak, de a gyerekek jóléti szintje biztosan emelkedne, ha később kezdődne az oktatás.”

javasolja a Parents International a kiáltványában.

Sokszor a gyerekek azért veszítik el a belső motivációjukat, mert bármennyire is érdekli őket valami, nem tudnak elmélyülni benne, hiszen nincs rá elegendő idő vagy túlontúl fáradtak. Pedig a tanulók sokkal szívesebben foglalkoznak egy témával, ha nem kell rohanni, hanem saját tempójukban haladhatnak vele. Emellett pedig, mindenkinek szüksége lenne arra is, hogy egy-két órát úgy tölthessen el minden nap, ahogy azt ő szeretné, nem is beszélve arról, mennyire fontos lenne, hogy a szabadban mozogjon.

Oktatás tanulófázisban

A gyerekeket azok a pedagógusok inspirálják leginkább, akik nem büntetéssel, fenyítéssel és távolságtartással próbálják kordában tartani őket, hanem partnernek tekintik a tanulóikat. A bizalomépítés legfőbb eszköze az elfogadás, a támogatás és a következetesség. A gyerekeknek nem azzal van problémájuk, ha egy tanár szigorú, hanem azzal, ha igazságtalan és kegyetlen.

„Vannak tanárok, akik kifejezetten élvezik, ha egy gyerek kiszolgáltatott helyzetben van. A távoktatásban ezek a pedagógusok kénytelenek kicsit visszafogni magukat, hiszen a háttérben ott vannak a szülők és könnyen leleplezik ezeket a visszásságokat.”- mondják a szülők.

Vannak olyan tanárok, akik motiváltabbak, mint valaha:

„Bár sok kollégám nem ért velem egyet, szerintem a távoktatás kiváló lehetőséget ad nekünk, tanároknak, hogy kicsit kreatívabb feladatokat is adhassunk a gyerekeknek és egyfajta „out of the box” szemléletet vigyünk az oktatásba.”

nyilatkozta Balogh Éva, gimnáziumi tanár.

Nyilvánvaló, hogy az iskolarendszer még tanulófázisban van. A tanároknak meg kell tanulniuk a digitális platformok és eszközök használatát, fel kell fedezniük, hogyan hozhat a digitális technológia több játékosságot a tanulásba, és meg kell találni az egészséges egyensúlyt a digitális és a hagyományos között.

„Tulajdonképpen a vírus akkora lökést adhat a digitális oktatási innovációknak, mint eddig semmi” – vélik a szakemberek.

Milyen a jó iskola?

Akár hagyományos, akár digitális oktatásról van szó, egy jó
iskolának mindig ugyanazok az alapkövei. Gyarmathy Éva, Prima-díjas
pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ megalapítója, az MTA tudományos főmunkatársa szerint, ha az ideális iskoláról van szó, elég jó eséllyel valamilyen formában mindenki - pedagógus, diák, oktatási szakember- megemlíti a 6K elemeit, melyek a következők:
1. Kommunikáció, együttműködés, társas helyzetek
2. Keretek, közösen kialakított szabályok
3. Kavalkád, sokféleség
4. Kezdeményezés, a választás lehetősége
5. Kreativitás, alkotó tevékenység
6. Kritikai gondolkodás, értelmezés, saját tudás kialakítása

 

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

zenetanulás

Zene az agynak, avagy miért tanuljon a gyerek zenét, miért játsszon hangszeren?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
66 szavazat
Top
1
babavárás
Szerző: K. V.

Összegyűjtöttem, mi miatt aggódtam legjobban az első trimeszterben, pedig ezek miatt valójában senkinek nem kéne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
Koronavírus

A 10 legfontosabb tény, ami segít a koronavírus megelőzésében!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
54 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek