Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

megjelent

Magzatszépségverseny, instás tinik, trauma és édes mostohák – Megjelent a Gyereklélek magazin legújabb száma!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Most is lesz mit olvasnod! Íme kiemelt cikkeink:

Elolvasom
szülés külföldön
Fotó: Getty Images
2020.06.08

Egy Dubajban szült anya (is) mesél: „Szülés után akár mell- és hasplasztikát is kérhetsz, ez ott teljesen természetes.”

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Dubaj – luxus és plasztika

Dubajban a terhesgondozás mindenkinek a saját felelőssége, nincsenek előírt vizsgálatok, szülni pedig kórházban vagy gyógycentrumban lehet. „A kórházak modernek, felszereltségük olyan, akár egy hotelé: a VIP- emeleten található szülőszoba-lakosztályok a módos helyiek pénztárcájához szabottak, saját nővérrel és étlappal. A beutaltaknak fűtött úszómedence, szauna és jakuzzi is a rendelkezésükre áll.”- meséli Eszter.

Az emírségekben a császáros szülés költsége kétszer-négyszer magasabb, mint a természetesé, így sok anya félelme, hogy indokolatlanul „megcsászározzák” a nagyobb nyereség reményében.

Dubajban divatos a „szülés utáni helyreállítás”, amelynek során műtéti eljárással feszesítik a has bőrét. A legmeghökkentőbb, hogy „egésztest-feszesítést”, mell- has- és intimplasztikát is lehet kérni, amelynek során a has, a mell és a popsi mellett a kart, a combot, sőt akár még a vádli környékét is a terhesség előtti állapotba hozzák vissza.

Svédország – a természetes

„Svédországban az állam fizeti a taxit, amivel a kismama bemegy a kórházba szülni, és amivel hazamennek a családdal. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert itt a vajúdás nagy részét otthon tölti az ember. Akkor kell csak bemenni a kórházba, ha már körülbelül három fájás van tíz percenként.” – mondja Zsuzsa.

Svédországban nem nagyon preferálják a császármetszést, ezért ha a baba farfekvéses, és minden egyéb körülmény rendben van, a szülészorvos külső nyomással próbálja meg kívülről befordítani a babát a helyes irányba. Ugyanígy a gátmetszés is nagyon ritka, annak kiküszöbölésére különböző módszereket ajánlanak.

„A külföldiekkel ugyanolyan kedvesen bánnak, mint honfitársaikkal, sőt még a nyelvi nehézségekre is gondolva a szüléshez felajánlottak egy anyanyelvi tolmácsot, ami teljesen ingyenes”

– meséli Zsuzsa.

A terhesgondozásban annyiban kezelik csak más módon a külföldieket, hogy megvizsgálják, nincs-e rezisztens, multirezisztens baktérium a szervezetükben.

Franciaország – a legjobb

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi felmérésében a francia egészségügyi rendszer az első helyen végzett. Ezt több ismerősöm, aki Franciaországban szült, alátámasztja, hiszen –mint mondják- az orvosok nagyon alaposak és türelmesek. A rendszer elég orvosközpontú és bár az alternatív szülés lehetősége adott, általában a hagyományos mód mellett voksol a legtöbb leendő anyuka.

Aki francia földön szül, szabadon eldöntheti, ki kövesse végig a terhességét: háziorvos, nőgyógyász vagy szülésznő, de legtöbben azért szülész-nőgyógyászra bízzák magukat. Szülés után pedig mindenki mellé rendelnek egy kinezioterapeutát, aki a szülés alatt kitágult altesti izmokat rakja helyre.

Franciaországban vezették be elsőként azt a módszert, amelyben a leendő apukák is részt vállalhatnak a szülési fájdalmakból: rákötnek az apukára egy műszert, ami stimulálja a fájdalmakat, majd a választott szülési időtartam alatt fokozatosan növelik annak szintjét az anya szülési fájdalmainak megfelelően.

„Nekem volt magyar, genfi és francia nőgyógyászom is, akik közül a legjobban a franciát imádtam a módszerei, a stílusa, a kedvessége, a humora miatt. Dr. Romeo – így hívják- vizsgálat közben is viccel és folyamatosan dicsér, a szaktudása is szenzációs, ahogyan az önbizalma is. “Én francia vagyok, Ő genfi. Nem kérdés, melyik kell Önnek. A legjobb. Az én vagyok.” – idézi fel Karin Dr. Romeo reakcióját, mikor átjelentkezett hozzá előző orvosától, a genfi szakembertől.

Hollandia – az otthonszülés bajnokai

Hollandia az otthonszülés hazája, az egészségügyi, biztosítási rendszer ezt nagyban támogatja. Persze aki veszélyeztetett terhes, vagy akinél számítani lehet szülési komplikációra, azoknak muszáj kórházban szülni. A problémamentes kismama viszont választhat, hogy a szülés időtartamára – amikor már megfelelően gyakori fájásai vannak-, bemegy, szül, majd 2 óra múlva hazamegy, vagy mindezt otthon viszi véghez. Amikor beindul a szülés, akkor a szülésznő kimegy a lakásra megnézni, hogy tényleg kezdődik-e és ha igen, a kismama otthonában le is vezeti a szülést.

 A védőnő a következő nyolc napban minden nap kimegy a család otthonába, megméri az anya vérnyomását, ezenkívül nemcsak a baba körüli teendőket magyarázza el, hanem főz, takarít, bevásárol, és a nagyobb gyermeket elhozza az iskolából.

“Ezt a szolgáltatást és a kórházban szülést az egészségpénztár fizeti. Hollandiában még arra is odafigyelnek, nehogy depresszióba essen az anyuka, és ha nincs felnőtt egész nap a közelében, akkor hetente kimegy valaki beszélgetni vele.” – meséli Nóri.

Anglia – gyermekek a magzatmázban

„Mindkét gyermekemet Angliában hoztam világra és szerencsére nem volt semmilyen problémám, így a terhesség alatt egyszer sem találkoztam szülész-nőgyógyász szakorvossal, kizárólag szülésznővel, mivel ott így szokás. Először ez borzasztóan aggasztott, de második terhességemnél, már belenyugodtam.”  – meséli Veronika.

A szülést követően az újszülötteket csak letörlik, a magzatmáz nagy részét meghagyják rajtuk, mert azt tartják, hogy az tele van vitaminnal és jót tesz a pici bőrének. A szülésznők arra is megkérik az újdonsült anyákat, hogy 10 napig ne is fürdessék az újszülöttet.

Angliában támogatják az azonnali anya-baba kontaktus kialakítását, mert az anya bőre, melege, illata, nyugtatja az újszülöttet és segíti a mélyebb szülő-gyerek kapcsolat kialakulását.

Tudtad?

Egyre több nő "jár" szülni Ausztriába. A kinti munkavállalók körében szinte egyértelmű, hogy Ausztriában adnak életet gyermeküknek, de az itthoniak között is növekszik a tendencia. A kismartoni (Eisenstadt) kórházban számottevően emelkedik a magyar újszülöttek száma, de távolabbi, például bécsújhelyi vagy bécsi kórházakban is gyakori a "magyar" baba. Az anyukák – saját bevallásuk szerint- a kinti emberibb bánásmód, a modern és tiszta környezet valamint a jobb hangulat miatt döntenek az ausztriai szülés mellett.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
171 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

megjelent

Magzatszépségverseny, instás tinik, trauma és édes mostohák – Megjelent a Gyereklélek magazin legújabb száma!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
levél

Levél életem egyik legnagyobb szerelmének: a ma 3 éves kislányomnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
28 szavazat
Top
2
legkisebb testvér

8 dolog, ami igaz a legkisebb testvérekre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek