Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
kötődő nevelés
2020.02.02

Egy életre szóló kötődés – Miért fontos és hogy tartsuk egészséges keretek között?

A csecsemők és kisgyermekek ragaszkodási ösztöne elsődleges túlélési eszköz. A szülővel és közeli felnőttekkel kialakuló kötődés összetett folyamatát egy évszázada követik nyomon az orvosok és pszichológusok.

Rideg hospitalizáció

A viktoriánus Anglia árvaházaiban, dologházaiban és nyomornegyedeiben a gyermekhalálozás mértéke akár a 70 százalékot is elérte. A statisztikát javítandó, intézményes szinteken a szokásosnál is rigorózusabb szabályokat léptettek életbe: mindent fertőtlenítettek, megtiltották az anyatejjel való szoptatást (azt gondolva, hogy ez terjeszti a kórokozókat), elkülönítették a gyerekeket, és minimalizálták a testi kontaktust a gondozóikkal. Ám a gyermekhalálozás nemhogy csökkent, de tovább növekedett.

Az okokra ma már tudjuk a választ. A higiéniával és a kórokozók kordában tartásával jó nyomon jártak a korabeli orvosok, azonban komoly téveszméjük volt, hogy a kisgyerekeknek fejletlen a szociális érzékük, ezért nem érinti őket rosszul az elkülönítés és a közvetlen személyes kapcsolat nélkülözése. Pedig szeretet és testi kontaktus nélkül nem épül kellő ütemben a csecsemők immunrendszere, így sterilebb környezetben is fogékonyabbak lesznek a betegségekre és a kórokozókra. Arról nem is beszélve, hogy fontos pszichés és mozgásos fejlődési fázisok is kimaradnak, így később korlátozottak lesznek a nyelvi, finommotoros és szellemi képességeik.

Börtön kontra intézet

A negyvenes években René Spitz és Katherine Wolf tiszta, de ingerszegény intézeti környezetben nevelkedett gyerekeket hasonlítottak össze szegénységben, de szoros emberi kapcsolatban – például női börtönben – felnőtt kortársaikkal. Egyértelműen kiderült, hogy a stimulatív szociális környezet és a közvetlen szülői kapcsolat javítja a csecsemők esélyeit a túlélésre és az egészséges életre.

A kötődés fejlődése

Jöhet bárki

Pszichológiai értelemben a születést követő első hat hétben nem beszélhetünk még kötődésről. Az újszülött szinte válogatás nélkül elfogad bárkit, aki gondoskodik róla és válaszol az igényeire. Csak ezután kezdi felismerni és szelektálni az ismerős arcokat és hangokat. Fokozatosan alakul ki a bizalmatlansága az idegen személyek, tárgyak és helyzetek iránt. Gyorsan megszokik azonban bárkit, kézről kézre adhatjuk a picit, mert a gondoskodó közeledésre kedvesen reagál.

Fotó. Unsplash

Görcsös ragaszkodás

Féléves kor után mutatkozik meg az idegenektől való szorongás, amikor a baba ismeretlenek közeledtére negatív reakciót ad, és csak az ismerős szülő vagy gondozó közelsége nyugtatja meg. Jellemző a gondoskodó felnőtthöz való görcsös ragaszkodás, a fizikai távollét miatt fellépő félelem, majd a találkozás és fizikai kontaktus kiváltotta azonnal boldogság. A szülő/gondviselő közvetlen jelenlétét még az egyébként ismerős felnőtt – pedagógus, dajka, nagyszülő – sem képes pótolni.

Lazuló ragaszkodás

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
DIY

Mosható szájmaszk házilag – így készítsd el, akár varrógép nélkül is!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
251 szavazat
Top
2
mosipelus

A pelenkÁZÁS ne az ázásról szóljon! – 5 szempont, hogy egyszerűen választhass mosipelust!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek