Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Állok a mosókonyhában a beindított mosógép előtt, és már megint sírni kell. Mindig itt sírok, hogy a gyerekeket ne rémisszem meg...

Elolvasom
életközépi válság
Getty Images
2020.01.23

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

Családon belül az egyik is éppen elég, ám mi van, ha egyszerre kell megküzdeni mindkettővel: az életközepi válsággal és a kamaszkori identitáskereséssel? Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeutával arról beszélgettem, miért nem jó, ha nem lázad a kamasz, az anyukája pedig 45 évesen „tinderezik” és bulizik.

Válás, El Camino, vagy hegymászás

„Az életközepi válság egy ún. normatív krízis, ami azt jelenti, hogy mindenki átmegy rajta, a mikor és a hogyan azonban egyéntől függ. Jelentkezhet már 35-37, vagy jóval később, 50 évesen is. Kiváltója az a felismerés, hogy 40 éves korunkra általában elértünk mindent, amit fiatalon elterveztünk- van szerető társ, karrier, gyerek, ház, kocsi, kutya, nyaraló és a többi-, de

amikor ott vagyunk a finish-ben (hiszen erre vártunk egész életünkben), elgondolkodunk, hogy ez az egész nem is olyan nagy durranás.  

Emiatt tanácstalanok vagyunk, hogyan tovább, milyen célt és motivációt tűzzünk ki magunk elé, milyen értékek mentén definiáljuk a következő negyven évet.”- írja le az életközepi válság kiindulópontját a szakember.

„Útkeresés közben sokan befelé fordulnak, a spiritualitást választják, vagy valamilyen vallás követőivé válnak. Az egyik kliensem például biciklivel vágott neki az El Camino-nak, egy másik utazgatni kezdett.  De nagyon gyakori a válás is.”

Sokan 20-25 évet leélnek a gimnáziumi, egyetemi szerelmükkel, családot alapítanak, ám amikor a gyerekek kamaszodni kezdenek, kirepülnek a családi fészekből, nem találnak vissza egymáshoz. Olyan partnert keresnek, aki a jelenkori énjükhöz, életszemléletükhöz jobban passzol, mert a házastárssal „elfejlődtek”, eltávolodtak egymástól, már nincs közös téma, együtt töltött minőségi idő. Sokáig küzdenek magukkal, hiszen meg akarnak felelni a társadalmi elvárásoknak, a környezetnek és tartanak attól is, hogy sérül a kamasz gyerekük, vagy egyáltalán mit szólnak hozzá, hogy új életet kezdenek egy új partner oldalán. Ennek a felvállalása hatalmas dilemma.

„Az életközepi hasonló identitásválság, mint amit először kamasz korban  él át az ember. De míg a tizenéves előtt ott az egész élet, addig egy negyvenesnél már úgymond a B oldal fut, nincs túl sok dobás.”

– mondja Enikő.

Ebben az időszakban nagyon sokan fordítanak hátat az addigi életvitelüknek, munkájuknak. A felsővezetők belefáradnak a folyamatos hajszába, stresszbe és olyan elfoglaltság után néznek, ami igazán érdekli őket és „flow” élményt ad. Így lesz a cégvezetőből pék, étteremtulajdonos vagy Mount Everestet megmászó alpinista.

„Egy üzletember ügyfelem például egészen Dél-Amerikáig menekült, ahol az eredeti szakmájától teljesen eltérő, sikeres vállalkozást működtet és megtalálta a nyugalmát, lelki békéjét.”- hoz fel egy példát a praxisából Enikő.

Ennek az életszakasznak az a nagy kihívása, hogy merjünk magunkba nézni és őszintén felvállaljuk, amit ott látunk.

Bármennyire is a komfortzónánkon kívül esik, ha azt érezzük magunkon, hogy beleragadtunk egy szituációba, amitől boldogtalanok és frusztráltak vagyunk, változtatni kell. Mert ez a nagy változások és változtatások kora. Amikor már nem akarunk megfelelni a társadalmi elvárásoknak, és nem az számít, hogy ki, mit gondol rólunk, hanem hogy mi miben érezzük jól magunkat.

Pages: 1 2 3

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
digitális oktatás

#mutihogytanultok – Osszátok meg és nyerjetek, ne csak tapasztalatot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
anya lánya

“Jókat alszik és már minket is hagy aludni” – 11 dolog, amiért imádom, hogy 11 éves a lányom

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek