Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Június harmadik vasárnapja apák napja. Készülsz már? Ha nem, íme tőlem olyan apák napi ajándék tippek, amelyek garantáltan könnyeket csalnak apa szemébe!

Elolvasom
babavárás
Fotó: Getty Images
Szerző: K. V.
2019.12.02

Összegyűjtöttem, mi miatt aggódtam legjobban az első trimeszterben, pedig ezek miatt valójában senkinek nem kéne

A sok aggódással is csak plusz stresszt okozunk magunknak, ami pedig a magzatnak sem jó.

Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, sejtettem, hogy nem lesz egy gyaloggalopp, már ami legalábbis az érzelmeimet és a hangulatom ingadozásait illeti. Két sikertelen terhesség után kész csodának éltem meg, hogy ilyen hamar megfogant a baba, és azóta is igyekszem mindent a legjobb tudásom szerint csinálni, miközben nem túlzottan görcsölök rá dolgokra. Persze könnyű ezt mondani, igaz? Hiszen akinek még nem volt rossz tapasztalata, az is rendkívül izgatott és aggodalommal teli lehet az új, még ismeretlen helyzettől, különösen az elején, az első trimeszter ideje alatt.

Nap mint nap új testi tünetek jelentkezhetnek, és nekünk el kéne tudnunk dönteni, hogy ezek normálisak-e vagy sem. Persze a legjobb, ha az ember nyugodt és kiegyensúlyozott tud maradni, rendszeresen konzultál az orvosával és nem fél kérdezni. Még ha hülyeségnek érzi is a kérdést. A következőkben leírom, hogy én milyen dolgokon aggódtam leginkább a hátam mögött levő első három hónapban, és bízom benne, hogy sokaknak megnyugvást jelenthet a tudat, hogy nem ők az egyetlenek, akik hasonló gondolatokkal, problémákkal küzdenek.

1. Most megint mi ez a szurkálás?

Talán az a legszerencsésebb, ha az ember nem érez szinte semmit az első néhány hétben, hiszen akkor nincs min filozofálnia. Én sajnos rossz tapasztalatból tudom, hogy bizonyos fájdalmak nem normálisak és jobb velük orvoshoz fordulni. Azonban, ha a semmiből érkezik néhány éles, szúrós fájdalom és nem marad hosszú percekig, vagy még tovább, a legtöbb esetben kár felfújni a dolgot. A méh ugyanis ebben az időszakban óriási növekedésen megy keresztül, nyúlnak a méhszalagok, amelyek esetenként kellemetlen érzést generálhatnak. A legjobb azonban, ha minden esetben megnyugtatod magad azzal, hogy ha kételyeid vannak, felhívod az orvosod.

2. Nem lesz-e baj abból, hogy megfáztam?

Nem elég, hogy esetleg amúgy is mindig mindent összeszedsz, most azonban még az immunrendszered is legyengül a magzat miatt. Bármilyen gyorsan gyülekeznek is ilyenkor a fejed fölött a sötét felhők, két dolgot jegyezz meg: az egyik, hogy a baba alapvetően védve van a méhedben, az apró náthák el sem jutnak hozzá; a másik, hogy igazán csak akkor van okod az aggodalomra, ha hirtelen magas lázad jelentkezik. Márpedig, ha elkezd emelkedni a testhőmérsékleted, azt minden bizonnyal észreveszed és az orvosoddal konzultálva hamar tudsz is tenni annak érdekében, hogy ne érje el a kritikus szintet. Szóval csak nyugi!

3. A szervezetem lebontja-e a folsavat

Főként a várandósság első időszakában van nagy szüksége a magzatnak megfelelő folátszintre ahhoz, hogy ne jelentkezzenek nála bizonyos örökletes elváltozások, vagy akár velőcső-záródási rendellenesség. Tény, hogy vannak nők, akiknek a szervezete nem képes önmagától kellően hasznosítani a folsavat, így akár hiába szedi a magzatvédő vitaminokat, azok összetevői nem jutnak teljességgel el a babához. Ha aggaszt téged, hogy esetleg közéjük tartozol, semeddig nem tart csináltatni erre egy vérből kimutatható vizsgálatot, illetve már eleve olyan készítményt szedni, amelyben olyan folát forma is található, amit a szervezetnek nem kell átalakítania, mivel közvetlenül hasznosítható.

4. Lehet, hogy túl sok káros dolgot lélegzek be?

Ha jobban belegondolsz, ez egy teljesen jogos kérdés. Érdemes már a pozitív teszt után átgondolnod, hogy mi az, amiről most le kéne, vagy érdemes lehet lemondanod a magzat egészsége érdekében. Ilyen például a durva tisztítószerek használata: vagy cseréld őket enyhébbre, természetesre, vagy bízd másra a velük való munkát. Hasonló a helyzet például a hajfestéssel, vagy a körömlakkal: bár még mindig viták zajlanak arról, hogy károsan hathatnak-e a magzatra, neked azért nem muszáj berizikóznod. Ha nem tudsz lemondani az ilyen fajta szépségápolásról, akkor keress olyan termékeket, amelyek a legtöbb összetevőjükben természetes alapanyagokból állnak.

5. Oké-e, hogy csupa ragya vagyok és hogy hullik a hajam?

Amikor a legtöbb helyen azt olvasod, hogy a terhesség megszépít és ekkor leszel a legsugárzóbb, te viszont úgy nézel ki, mint egy tizenéves tinédzser, – már ami az arcodat illeti-, esetleg még a hajad is erőteljesebben hullik a szokásosnál, akkor igencsak nehezedre esik elképzelni, hogy lesz ez még jobb is. Pedig lesz, csak kicsit meg kell változtatnod a szokásos szépségrutinodat és esetleg szükséged lesz némi plusz vitamin bevitelére.

6. Eleget mozgok-e, vagy épp túl sokat

Eleinte talán hajlamosak vagyunk kicsit visszavenni a szokásos mennyiségű és milyenségű mozgásból, – veszélyeztetett terhességnél pedig akár egyáltalán nem mozoghatunk semmit-, mert aggódunk, nem teszünk-e vele rosszat a babának. Minden esetben érdemes pontosan elmondani az orvosnak, hogy mit szoktunk sportolni, milyen intenzitással és megkérdezni, hogy mit javasol. Így nem maradnak bennünk kétségek.

7. Miért nem nőtt a hasam?

Simán képes az ember ráparázni, hogy ha pár hete x-et mért a védőnő, akkor hogy lehet, hogy most kevesebbet mutat a saját mérőszalagunk. Egyrészt a több különböző eszközzel való mérésben lehetnek apró különbségek, és van, akinek az első trimeszterben szinte egyáltalán nem nő meg látványosan a hasa. Sőt, a legtöbben így vannak ezzel. Kár ezen aggódni.

8. Mi lesz, ha elfelejtettem bevenni a magzatvédő vitamint?

Egy jó készítményben valóban számos olyan összetevő megtalálható, ami most a magzat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy normál esetben természetes formában is juttatunk megfelelő tápanyagot a szervezetünkbe, így egy-egy szem vitamin kihagyását szinte meg sem érezzük. És szerencsére a magzat sem.

9. Nem indul-e be a vetélés egy váratlan pillanatban

Azt hiszem, ez minden terhes nő rémálma. Főleg azoké, akik már legalább egyszer átéltek hasonlót. Ha így van, természetes, hogy többször megjelenik ez a gondolatainkban. Ne vádold magad a negatív gondolatokért, azt pedig végképp ne gondold, hogy pusztán ilyenek miatt történhet bajod. Igyekezz inkább pozitív gondolatokkal, élményekkel elterelni a figyelmed és amennyire lehet, élvezni még a rizikósabb időszakot is.

10. Tudok-e ténylegesen eleget pihenni?

Ebben az időszakban nem véletlenül vagyunk fáradékonyabbak, vagy érezzük úgy egyik pillanatról a másikra, hogy mindjárt leesik a fejünk és maximum gyufaszállal tudnánk nyitva tartani a szemünket. Ha ugyanabban a tempóban dolgozunk és végezzük a szokásos dolgainkat, mint előtte, azt bizony idővel igen megterhelőnek érezhetjük. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi fér bele, hogy miként tudnánk rugalmasabbá tenni a napokat és esetleg napközben is szundítani egy kicsit és hogy hogyan tudnánk éjjel egy huzamban a legtöbbet kihozni az alvásból.

11. Vajon elég vitamint eszem természetes formában?

Ha ősszel, vagy télen esel teherbe, akkor az első trimeszter kevésbé lesz változatos számodra a friss zöldség-gyümölcs paletta, de persze így sem lehetetlen változatossá tenni az étkezéseket, nassolásokat. Ha szedsz kiegészítő vitaminokat, akkor pedig tényleg felesleges azon izgulni, hogy vajon elegendő mértékben hasznosítja-e azokat a magzat.

12. Nem kapok-e el valamit a kutyámtól

Valamilyen szinten jogos lehet az aggodalmunk négylábú barátainkat illetően, hiszen a kutya, macska és más kisemlősök is hordozhatnak olyan kórokozókat, amelyek a szervezetünkbe jutással fertőzést eredményezhetnek, ami megtámadhatja például a bélrendszerünket, vagy más, a baba szempontjából is létfontosságú szervünket. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy szakítunk az eddigi rutinnal: például nem öleljük közel magunkhoz, nem puszilgatjuk az állatokat; esetleg nem engedjük fel magunk mellé a kanapéra, még kevésbé az ágyunkba. Az alom takarítást, erős ammónia koncentrációja miatt pedig ráhagyjuk valaki másra.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

apák napja

3 apák napi ajándék tipp, amiktől még apa is besír!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
gyermekkori hazugság

Létezik-e orvosság gyerekkori hazugság ellen?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
2
Koronavírus

Házhozszállítás koronavírus idején: Honnan és mikorra tudsz még (ha tudsz) rendelni?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek