Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

mesék

Boldog szülinapot, Tom és Jerry! 80 év 1 perces videóba sűrítve + eláruljuk, mi lett volna a nevük eredetileg!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
27 szavazat

Döbbenet, de egészen jól tartják magukat! Alább a sztorijuk, és nyolcvan év egy perces klipbe sűrítve!

Elolvasom
Koronavírus
Fotó: Getty Images
2020.05.22

Ezek a legfertőzőbb helyek, melyeket a karantén után is érdemes egyelőre kerülni!

Ahogy sorra nyitnak az üzletek, kávézók, edzőtermek és szépségszalonok, egyre több ember érzi úgy, hogy elmúlt a veszély. A szakemberek azonban óvatosságra intenek és a New York Times-ban nemrégiben publikált kutatás tanulsága szerint vannak kifejezetten veszélyes helyek, ahol könnyen megfertőződhetünk! Vajon melyik a legkockázatosabb: a Starbucks, a McDonald’s, a kisbolt, az edzőterem vagy a körömszalon?

Gazdaság vagy biztonság?

A járvány miatt bevezetett karantén egy pontján szinte minden ország szembesült a nagy kérdéssel: tartsuk továbbra is lakat alatt a gazdaságot, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk, ezzel veszélyeztetve a vállalkozásokat, munkahelyeket, vagy indítsuk be újra a motort és kockáztassuk a többhetes szociális izoláció segítségével elért eredményeket és a vírus újabb támadását?

A döntéshozók mindenhol a gazdaság újraindítása mellett döntöttek, hiszen egy hatalmas gazdasági válság, a tönkrement vállalatok és a munkanélküliek ezrei sokkal súlyosabb válságot okozhatnak, mint maga a járvány.

Az újranyitás azonban nem veszélytelen és most kell igazán óvatosnak lennünk, állítják a szakemberek.

A legfertőzőbb helyek, melyeket érdemes kerülni

Vannak helyek, melyek fertőzésveszély szempontjából nagyon magas kockázatot jelentenek: egy jóga- vagy táncterem, ahol többen tartózkodnak huzamosabb ideig vagy egy zsúfolt kisbolt, majdnem olyan veszélyesek a járvány terjedése szempontjából, mint egy kínai állatpiac. Hogy ezt bebizonyítsák, amerikai kutatók egy csoportja vizsgálni kezdte, hol fertőződhetünk meg a legnagyobb valószínűséggel.

A szakértők arra kérték a kutatásban résztvevőket, hogy becsüljék meg, egy átlagos napon hány emberrel kerültek kapcsolatba, mennyiszer érintettek meg különböző felületeket és mennyi ideig tartózkodtak különböző típusú zárt terekben (üzletekben, kávézóban, boltban, szépségszalonban). Mindezt nézték a résztvevők okostelefonján beállított applikáció segítségével is. Ezek alapján a kutatók felmérhették, melyek azok a helyek, ahol különösen magas a lehetséges kontaktusszám a vírussal.

Az emberek a legtöbb időt elektronikai-, barkács- és kertészeti áruházakban töltötték, miközben mindent akkurátusan megtapogattak.

Különösen az elektronikai szaküzletekben időztek sokat, az új telefonokat, tableteket, okosórákat és egyéb kütyüket szinte kézről kézre adták, miközben használatuk után a fertőtlenítés szinte minden esetben elmaradt.

A kutatásból kiderült, hogy nagy fertőzésveszélyt jelenthetnek a kis méretű üzletek is, ahol egyszerre több ember tartózkodik – hiába vannak kevesebben, mint egy nagyobb áruházban, az egy négyzetméteren belül tartózkodók száma jóval magasabb-. Ezért veszélyesek a hangulatos, kis kávézók, butikok és ahol kis helyen, több ember zsúfolódik össze.

Fertőzés szempontjából egyáltalán nem mindegy, egyszerre hány ember tartózkodik egy zárt térben. Vannak időszakok, melyek különösen nagy kockázatot hordoznak magukban: érdemes kerülni a csúcsidőszakot az éttermekben, így a McDonald’s-ban, a Starbucks-ban a tipikusan reggeliző idősávot illetve bizonyos – főként ebédmenüt kínáló- éttermekben az ebédszünet idejét, azaz a 12-14 óra közötti időszakot.

Kalifornia állam kormányzója, Gavin Newsom azoknak az üzleteknek az újranyitását engedélyezte elsőként, melyeket a szakértők fertőzés szempontjából – még a vizsgálat előtt- ún. „alacsony kockázatú” csoportba soroltak. Ebbe a kategóriába tartoznak a játék-, könyves-, sport-, és virágboltok. Ez utóbbi a kutatás tanulsága szerint valóban az alacsony kockázatú helyek közé sorolható, de a játék-, és könyvesboltok, a sportszaküzletek kiemelten magas kockázatúak.

A kutatás szerint sorrendben a legfertőzőbbek (a legfertőzőbbel kezdve): beülős éttermek, bevásárlóközpontok, gyorséttermek, edzőtermek, benzinkutak, körömszalonok, parkok.

A beülős éttermek – még akkor is, ha az asztalok és székek egymástól a biztonsági másfél méteren kívül vannak elhelyezve- kifejezetten magas kockázatú helynek számítanak, hiszen mindenki több órán át tartózkodik egy légtérben maszk nélkül. A gyorséttermek általában kicsik és zsúfoltak (az egy négyzetméterre jutó látogatók száma nagyon magas), ezért jelentenek veszélyt egészségünkre. És bár az edzőtermekben kevesebb az egy négyzetméterre jutó látogatók száma, de akik betérnek, tovább maradnak, ezzel növelik a megfertőződés esélyét. A benzinkutak – különösen a forgalmas autópályák mentén- általában zsúfoltak, nagyon sok ember megfordul itt és a fertőtlenítés sem valósul meg minden esetben.

A körömszalonok és kozmetikák meglepően kis kockázatot jelentenek, ennek az lehet a magyarázata, hogy itt – a járvány miatt bevezetett protokoll miatt- általában maximum két-három ember tartózkodhat egyszerre egy légtérben és a szakemberek maszkot viselnek.

Ez segíthet a megelőzésben!

Az óvatosság mindenképp. Az, hogy viseljünk maszkot, ahol csak tehetjük, így védve másokat és magunkat. Fertőtlenítsük használati tárgyainkat, rendszeresen mossunk kezet és ne menjünk zsúfolt helyekre. Ha bemegyünk egy boltba, ne fogdossunk össze mindent, csak, amit szükséges! A szolgáltatóknak pedig arra kell odafigyelniük, hogy limitálják az üzletben egy időben tartózkodók számát, és fordítsanak még nagyobb gondot a higiénés szabályok betartására.

A szabadtéri helyeken is legyünk körültekintőek, hiszen a másfél méteres távolság betartása itt ugyanúgy fontos, mint ha zárt térben tartózkodnánk.

A Brooklynban található Domino Parkban igazán egyedi megoldást választottak ennek biztosítására: a park zöld műfüvébe rajzolt fehér karikákkal jelölték ki azokat a helyeket, ahol az emberek tartózkodhatnak, „emberi parkolóhelyeket” alakítva ki egymástól biztonságos távolságban.

Forrás: New York Times

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

mesék

Boldog szülinapot, Tom és Jerry! 80 év 1 perces videóba sűrítve + eláruljuk, mi lett volna a nevük eredetileg!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
27 szavazat
Top
1
anyák napja

Rövid anyák napi versek, amit a legkisebbek is meg tudnak tanulni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
19 szavazat
Top
2
babaváró buli

Fiú lesz vagy lány? Egyik sem, hanem egy katasztrófa – Béna babaváró bulik videója

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek