Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

Szeretném átadni a tapasztalataimat a tünetekről, hátha segítek akár egy embernek is azzal, hogy én hogyan vészelem át a koronavírust itthon. Ha egy erős szervezetű ember kapja el a betegséget, és időben észleli a tüneteket, a házi karantén elég lehet a gyógyulásig. Szeretném hangsúlyozni, hogy fontos a higgadtság, nyugodtság, és hogy ha a tüneteket otthon kezelhetőnek érzi az ember, akkor ne terhelje a kórházakat.

Elolvasom
játék
Fotó: Getty Images
2019.08.21

Ezért fontos, hogy hagyd egyedül játszani a gyerekedet!

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

A gyerekeknek nem csak azért kell megtanulniuk egymagukban is játszani, hogy a szülő lélegzetvételnyi pihenőhöz jusson: gyerekorvosok szerint rengeteg fejlődési lehetőség rejlik a felügyelet nélküli játékban.

Több kutatás is alátámasztja, mennyi előnnyel jár a felügyelet nélküli játék. A University College London kutatói szerint a gyerekek aktívabbak lesznek tőle és könnyebben forgolódnak társaságban. A Harvard Graduate School of Education website-ja is alátámasztja ezeket az eredményeket: az itteni kutatók azt mondják, hogy a szabadon játszó gyerekben fontos képességek fejlődnek ki, amilyen a kreatív gondolkodás, az elemzőkészség, az empátia alkalmazása és az érzelmek fölötti kontroll, többek között. De néhány orvos is úgy látja, hogy a felügyeletmentes játéktól a gyerekből egészségesebb és boldogabb felnőtt lesz.

A felügyelet nélküli játék viszont nem jelenti azt, hogy a gyerekeket teljesen egyedül kellene hagyni vagy elengedni őket nem biztonságos helyre. Inkább arról van szó, hogy a szülőknek „gyerekirányítású” játékidőben kell gondolkodniuk.

Ha úgy tekintünk a játékra, mint a gyerek természetes eszközére, amellyel felfedezheti a világot és megtanulhat kommunikálni, akkor beláthatjuk: minél inkább ők irányítják a saját játékukat, annál többet tanulnak.

A túl sok felnőtt beavatkozás olyan készségek kifejlődésétől foszthatja meg a gyerekeket, mint a konfliktuskezelés. „Az ovisok gyakran kerülnek konfliktusba egymással játék közben, de ha az ember nem szól bele, előbb-utóbb megoldják maguk között. Ha felnőtt irányításával történik a konfliktuskezelés, nem tanulják meg önállóan rendezni az ellentéteket.

Kell nekik a lehetőség. hogy odategyék magukat, összekoszolódjanak és hibákat kövessenek el, egyedül és a kortársaikkal egyaránt

mondja szintén a Romper kérdésére Dan Morello amerikai gyerekpszichológus.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a gyerekek mindeközben tudják: biztonságban vannak. A felügyelet nélküli játéknak nem szabad félrenézéssel is járnia.

A WHO állásfoglalása szerint egy egyéves gyereknek legalább napi 30 perc testmozgásra van szüksége, amibe beletartozik a földön ülve játszás is. Az 1–4 éves gyerekeknek napi 3 óra játékot ajánl az ENSZ Egészségügyi Világszervezete az egészséges fejlődéshez. Ennél nagyobb gyerekeknél nagyszerű alkalom a felügyelet nélküli játékra, ha a gyerek a barátjánál alszik, együtt játszik a barátok gyerekeivel vagy sportolni kezd.

A felügyelet nélküli játék további előnye, hogy a gyerekek maguk találhatják ki, mivel játsszanak; ez az egyik hátulütője annak, ha a gyerekeknek túl sok különórájuk van.

Ahelyett, hogy minden percük be lenne osztva, inkább szabadidőre lenne szükségük, hogy azt játsszanak, olvassanak vagy úgy maszatolják össze a papírt zsírkrétával, ahogy épp a kedvük tartja. Ha megfosztjuk őket a szabad játéktól, akkor megfosztjuk a fejlődéstől is.

állítja a gyerekorvos. Szóval kedves szülők, lépjetek egyet hátra. A gyerekeitek tudják, mit csinálnak.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Timi vagyok, 45 éves, 2 gyermekes anyuka, és koronavírus fertőzött

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
hajvágás otthon

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 szavazat
Top
2
túlhallás

Nem vághatjuk géppel a haját és nem húzza le a WC-t – Így derült ki, hogy túlhallása van a fiamnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
34 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek