Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
kamaszkor
Unsplash.com/Mattheus Ferrero
2020.07.20

Ezért fontos, hogy hagyd: azt vegyen föl a kamaszod, amit szeretne

Márpedig ebben a szoknyában ki nem teszed a lábad az utcára – hurrognád le megint a 14 éves lányodat. Számolj el előtte tízig próbáld meg ezeket a megjegyzéseket a legdurvább esetekre tartogatni. Egy ilyen beszólással ugyanis sokkal mélyebbre szúrhatsz, mint szeretnéd; a kamaszoknál az öltözködés ilyenkor még a kísérletezésről szól. Ez is az önkifejezés egyik eszköze; amin keresztül a kamasz megpróbálja magát elhelyezni a zavaros világban.

A felnőtté váláshoz vezető rögös úton egy tinédzsernek azt is tanulgatnia kell, hogyan hozzon meg felelős döntéseket. Önállóságát próbálgatva lehetséges, hogy lázadozni kezd a házimunka és az iskolai kötelezettségek ellen, fontos viszont, hogy hagyd, a szabadságvágyát legalább az öltözködésen keresztül kiélhesse; persze a józan ész határain belül.

Általában a középiskolai években kezdenek el a fiatalok igazán kísérletezni az öltözködéssel. A kamasz a ruházatán keresztül is megpróbálja magát elhelyezni, meghatározni egy, számára zavarosnak tűnő társadalmi közegben. Én például határozottan emlékszem, a gimnáziumban első évében tarisznyás, szandálos „entellektüelnek” öltöztem, mert ezt akartam kipróbálni; majd hirtelen, egy éles váltással – és Anyukám hatalmas örömére – két centisre vágattam a hajamat és azt képzeltem, én vagyok a legvagányebb szupermodell.

Egy kamasznak nem csak az számít, hogyan öltözik s hogy a kortársai mit gondolnak róla; a ruházatnak kulcsfontossága van az identitáskeresésben; önmaga felfedezésében.

Ezért is érdemes nagyon óvatosan közelítened a témához; s ha beszélgetni szeretnél vele erről, tartsd szem előtt, milyen fontos és ingoványos talajon mozogsz. A tinik a személyiségüket kutatják, fedezik fel az öltözködésen keresztül, ezért is viselik nagyon nehezen a kritikát, a beszólást egy-egy ruhadarab kapcsán. Szülőként viszont nagyon sokat segíthetünk azzal, ha támogatjuk és bátorítjuk.

Abban is sokat segíthetsz, hogy megtalálja az egyensúlyt a kényelmes, az időjáráshoz is passzoló, ugyanakkor önkifejező ruházat összeállításában. Mert lehet, hogy simán elhordja napokig a kedvenc pólóját, vagy a kosaras gatyájában húzná le a telet. Ha csak lehet, biztosíts bizonyos fokú önállóságot, választási lehetőséget ezekben a kérdésekben; s együtt is elmehettek vásárolni. Esetleg kaphasson zsebpénzt, amiből aztán olyan cuccokat vehet, amiket csak akar.

Beszélgess el vele, milyen típusú ruhák tetszenek neki, mi az, amit hajlandó is fölvenni. Ha ez tudatosul, az átgondolatlan össze-vissza vásárlást, s az ezzel járó felesleges pénzkidobást is el lehet kerülni.

Míg a különböző trendek ajtókat nyithatnak meg, vannak, akik épp ellenkezőleg élik meg ugyanezt; egy kamasz könnyen érezheti magát kevésbé menőnek és elszigetelnek, ha ő nem tud a szezon, vagy egy drága márka aktuálisan divatos dzsekijében villogni. Ilyenkor az is segíthet, ha elbeszélgetsz vele a fast fashion hátrányairól, messzire mutató következményeiről.

Miután egyre több fiatal viseli szívén a klímaváltozás és a globális felmelegedés kérdését; a környezetvédelmi tudatosság sokuk öltözködésére is hatással van. Reneszánszukat élik a turkálók, a second hand boltok; sokak a kedvenc márkáiktól is a fenntartható darabokat vásárolják. Azt is tudatosíthatod a kamaszodban, hogy a ruhapazarlás ellen azzal tehet a legtöbbet, ha nem vásárol össze-vissza, és ha minden darabot addig hord, amíg csak lehet.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Ajánlott cikkek