Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
hintázás
Fotó: Getty Images
2020.06.11

Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy hintázzanak a gyerekek!

Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Már újszülött kortól észrevehető, hogy a ringatást szinte kivétel nélkül minden baba nagyon szereti.  A hintázás pont ennek a ritmusos mozgásnak köszönhetően oldja a belső feszültséget és fejleszti az egyensúlyérzéket, s az egész idegrendszerre pozitív hatással van. Erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, segíti a gyermek koordinációs képességének fejlődését, sőt még a gondolkodását is pozitívan befolyásolja.

A gyermekek egészen az iskoláskorig ösztönösen igénylik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de tulajdonképpen ezeket a képességeiket fejlesztik.

Az idegrendszeri érés egyik alapja az egyensúlyi (vesztibuláris) rendszer megfelelő fejlődése, ami az ingerekre adott válaszreakciók során alakul ki. Tehát megfelelő mennyiségű és minőségű mozgatás, majd később önálló mozgás is szükséges hozzá.

A ritmusos mozgatás jótékony, kiegyensúlyozó hatása éri a babát akkor is, ha hordozókendőben magunkra kötjük, vagy ha bölcsőben pihentetjük. Amikor pedig a kicsi már stabilan tud ülni, egy, a legtöbb irányba elforgó hinta adja a legtöbb ingert, s vele együtt a fejlődési lehetőséget. A csepphinta is nagyon jó választás a már stabilan ülni tudók számára.

Azok a gyerekek, akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, könnyebben tanulhatnak meg írni és olvasni.

Jobban tartják a sor irányát és kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése. S mivel a hintázás az agykérget is stimulálja – ahol az agy koncentrációért felelős része található – a figyelemzavarban szenvedő kicsiknél különösen jó eredményt lehet vele elérni.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
12 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
levél

Levél az 5 éves kisfiamnak és kicsit mindenkinek, aki a gyerekvállaláson hezitál

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
46 szavazat
Top
2

Familypark: szórakozás az egész családnak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek