Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

igenanya interjú

Határtalan Történelem a határon innen és túl – egy sokszor a határait feszegető édesanyával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat

Szerettem a törit, jó jegyeim is voltak belőle mindig, de szerintem csak most kezdem érteni igazán, hogy mit is tanultunk, mi miért, mi után, mi hatására történt. Elő is vettem a régi tankönyveimet, falom a dokumentumfilmeket és pár hónapja Instán is bekövettem néhány nagyon jó, történelemmel foglalkozó profilt. Akkoriban akadt meg a szemem a Határtalan Történelem oldalon, amiről csak pár héttel később tudtam meg, hogy egy édesanya csinálja (ki más!? :) ), valahol külföldön. De még pontosan akkor sem tudtam, hogy mi is ez, ki van mögötte és miért csinálja. De a kíváncsiságom szerencsére most sem hagyott cserben, úgyhogy írtam is Wittlinger Gabriellának, a nőnek, az édesanyának, aki az egész mögött áll. És szintén szerencsémre pont pár héttel később jött haza Magyarországra, szóval volt lehetőségem személyesen megismerni őt, a történetét és kávézni, no meg beszélgetni vele egy jót. Mire elfogyott a kávénk nem is volt kérdéses, hogy újabb IgenAnyát volt szerencsém megismerni.

Elolvasom
hintázás
Fotó: Getty Images
2020.06.11

Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy hintázzanak a gyerekek!

Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Már újszülött kortól észrevehető, hogy a ringatást szinte kivétel nélkül minden baba nagyon szereti.  A hintázás pont ennek a ritmusos mozgásnak köszönhetően oldja a belső feszültséget és fejleszti az egyensúlyérzéket, s az egész idegrendszerre pozitív hatással van. Erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, segíti a gyermek koordinációs képességének fejlődését, sőt még a gondolkodását is pozitívan befolyásolja.

A gyermekek egészen az iskoláskorig ösztönösen igénylik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de tulajdonképpen ezeket a képességeiket fejlesztik.

Az idegrendszeri érés egyik alapja az egyensúlyi (vesztibuláris) rendszer megfelelő fejlődése, ami az ingerekre adott válaszreakciók során alakul ki. Tehát megfelelő mennyiségű és minőségű mozgatás, majd később önálló mozgás is szükséges hozzá.

A ritmusos mozgatás jótékony, kiegyensúlyozó hatása éri a babát akkor is, ha hordozókendőben magunkra kötjük, vagy ha bölcsőben pihentetjük. Amikor pedig a kicsi már stabilan tud ülni, egy, a legtöbb irányba elforgó hinta adja a legtöbb ingert, s vele együtt a fejlődési lehetőséget. A csepphinta is nagyon jó választás a már stabilan ülni tudók számára.

Azok a gyerekek, akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, könnyebben tanulhatnak meg írni és olvasni.

Jobban tartják a sor irányát és kevésbé jellemző náluk a betűk felcserélése. S mivel a hintázás az agykérget is stimulálja – ahol az agy koncentrációért felelős része található – a figyelemzavarban szenvedő kicsiknél különösen jó eredményt lehet vele elérni.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
11 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

igenanya interjú

Határtalan Történelem a határon innen és túl – egy sokszor a határait feszegető édesanyával

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
Top
1
gyógynövények

Természetes immunerősítés vírusölő gyógynövények segítségével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
Top
2
Koronavírus

Szabad-e kimenni a szabadba koronavírus-járvány idején?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
160 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek