Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
valentin-nap
Fotó: Getty Images
2020.02.14

Ezért nem passzoljuk le Valentin-napon – se – a gyerekeinket

Ettől függetlenül megtartjuk a Valentin-napot a férjemmel, csak éppenséggel itthon. El is mondom, miért.

Február közepe van, 11 fok. Ez már a tavasz? Hirtelen azt sem tudom, mit adjak rá a gyerekre. Miben vigyem le sétálni? Adjam rá az overált, vagy elég lenne egy thermo is? Áh nem, a február az február, marad a bundás kezeslábas, legfeljebb nem öltöztetem be alá.

És én mit veszek fel? Hát a legméretesebb napszemüvegemet tuti! Az szépen elrejti a „tegnap éjjel is hatszor ébredtem a gyerekekhez” ábrázatomat. Jó, hogy megtaláltam a hétvégi takarítás során, mert valóban olyan szikrázó napsütés van, hogy kedvem lenne kiülni a parkba olvasgatni egy kicsit, amíg a fiam a babakocsiban pótolja az éjjel kimaradtakat. Olyan hiányérzetem van. Basszus, a lista. Otthon maradt a lista. Akkor az olvasásnak lőttek. Visszaszaladok.

  • Tej
  • Zsemle
  • Vízkőoldó
  • Öblítő
  • Pezsgő
  • Eper
  • Fürdőolaj

Bálint napja van. Úgy tervezem, este ünnepelünk a férjemmel. Nem csak azért, mert nézeteink szerint az életben bármelyik nap helye lehet egy kis ünneplésnek, és nem is azért, mert felülünk a Valentin-napi szerelemvonatra.

Ma este a bátorságomat ünnepeljük.

2009. február 14-én este két troli, öt metró és tíz villamosmegálló után felcsengettem hozzá. Az azt megelőző egy hétben kétszer rázott le valamilyen nevetséges indokkal, így hát valóban szükségem volt a bátorságomra. Ma tizenegy éve, hogy a kanapéján ülök. No, nem az eredetin, attól fájó szívvel megváltunk, miután a macska gyerekünk szétkaparta az egyik kartámaszt, a kutya gyerekünk pedig kibelezte a díszpárnákat.

Mióta embergyerekeink is vannak, itthon ünnepelünk a kanapén. Vagy az ebédlőasztalnál, a konyhapulton, a fürdőszobában, az erkélyen, esetleg a nappali közepén a szőnyegen. A családjaink 80-280 km-re élnek tőlünk, és bár örömmel autóba pattannának, hogy Budapest legújabb éttermében vacsorázzunk (igen a dzsungelesben), nem visz rá a lélek, hogy telefonáljak nekik.

Apám és anyám 22 évesen lettek szülők. Imádtak a szórakozni a barátaikkal. A fényképek tanúsága szerint ilyenkor vagy házibulit csináltak, vagy a kisváros népszerű szórakozóhelyén rázták. Mi pedig a húgommal a Nagyinál landoltunk. Legalább úgy ordítottam, toporzékoltam, mint József Attila. Derékig lógtam ki a harmadik emeleti lakás ablakából – miközben nagyanyám a lábamnál fogva húzott vissza – és kiabáltam utánuk, hogy ne hagyjanak ott, én is megyek velük, jó leszek, megígérem! De sajnos mégsem lehettem elég hangos, mert vissza sem néztek, kézen fogva fordultak be az utcasarkon.

Hüppögve aludtam el a világ legpuhább párnáján, másnap pedig látványos csendsztrájkkal fejeztem ki a szüleim felé, hogy igazán nem volt szép dolog tőlük, hogy parkolópályára küldtek minket.

Az egyik ilyen este után megfogadtam, hogy én biztosan nem viszem majd a nagyszülőhöz a gyerekeimet, azért, hogy szórakozhassak.

Ma már mosolyogva ölelem át magamban a haragos kislányt és próbálom vele megértetni, hogy az ősei nagyon fiatalon lettek szülők. Szükségük volt a kikapcsolódásra, különben megbolondultak volna a két hisztérika lányuk mellett.

A fogadalmamat viszont harminc év után sem feledem. Úgyhogy most megyek behűtöm a pezsgőt, kicsumázom az epret, rendelek valami finom vacsorát és beizzítom Berry White búgó hangját a playlistemen.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
Terhességi kalkulátor

Hány hetes terhes vagyok? Így számold ki! Íme a legjobb terhességi kalkulátorok!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek