Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
tudatos család
Fotó: Getty Images
2020.04.06

Fenntartható élet otthon – a karantén idején is

Összeszedtem pár dolgot, hogy megmutassam, melyek azok a dolgok, amikből nem engedek a házi karantén idején sem az otthonomban. Illetve mik azok új/régi szokások, amik felkerültek a mindennapi teendőim közé.

Világjárvány van. Ilyenkor például, mint a kijárási korlátozások hazánkban, sok mindent felülírnak az eddigi megszokott életvitelünkben. A kezdeti sokk után elkezdünk berendezkedni az újabb élethelyzetbe.

Sokan kérdeznek és én is látom magamon, a háztartásomon, hogy átalakultak a prioritási listák, átrendeződtek a kapcsolatok, a napirend és természetesen a fenntartható életforma és az azzal járó tevékenységek is átformálódnak.

Bitay Andi, a Maison blog szerzője nemrég összeszedte, mik azok a környezettudatos szokások, amiket nem tart a karantén idején. Én azt szeretném veletek megosztani, melyek azok a szokások, amiket továbbra is tartok a fenntartható életmódot követve és melyek azok a területek, ahol újításra és kreativitásra ösztönzött az eddigi karanténban töltött idő.

1. Tisztítószerek

Az otthoni tisztítószerekből nem adok alább. SŐT, a sok vírustól ösztökélve kikevertem újabbakat, amikkel a fém felületeket és a leggyakrabban megfogott tárgyakat tudom tisztán tartani (villanykapcsolók, telefon, laptop, konyhai fogantyúk, stb). Nem vettem extra fertőtlenítőket (azt hiszem, nem is lehet már nagyon kapni), de beszereztem gyógyszertári alkoholt (70%-os) és pár üveg extra teafa és levendula illóolajat, amiknek fertőtlenítő hatása van.

2. Vegetáriánus és Vegan étkezés

A kisfiam miatt mi nem vagyunk teljesen vegetáriánusok (heti 2-3 alkalommal eszünk húst). Az elmúlt hetekben azonban szinte teljesen redukáltuk a húsfogyasztást, sok zöldséget, és előre elkészített hüvelyes ételt lefagyasztottunk, ezzel is megkönnyítve a mindennapi főzéseket. A konyhában felváltva vagyunk a férjemmel – általában az ebédidő az övé és a vacsorát készítem én. A vegetáriánus vagy vegán ételek sokkal könnyebbek (egészségesebbek a sok otthonülés miatt) és gyorsabban is elkészülnek.

Még jobban beleásnád magad a fenntarthatóság világába? Jelentkezz hozzám online tanácsadásra! Zöld háztartás és személyes higiénia természetes módon tanácsadásaimra már weboldalamon ITT jelentkezhettek is!

3. Növény nevelés / gondozás

Nálam sok növény lakik és szerencsére jól is érzik magukat. Most, hogy több időt vagyok itthon, különleges törődést kapnak. A tavaszi időszak és az időjárás is adott, hogy átültessem őket és kiköltözzenek az erkélyre. Ez az időszak remek arra is, hogy magról neveljünk palántát (amit később akár ki tudunk ültetni) és ebbe a gyerekeket is bevonjuk (ha vannak), de nekünk se utolsó szórakozási lehetőség.

A legpraktikusabb olyan növényeket ültetni, amiket el is fogyasztunk: fűszernövények vagy paradicsom, esetleg paprika nevelése.

És íme két tudatos növényápoló tipp tőlem:

  • Szuper lehetőség adódik egy kis extra tápanyag készítésére, ha megmaradt kávézaccot, banán-, alma- és tojáshéjat egy kis vízzel elkeverve hozzáadunk át/ültetéskor a virágföldbe.
  • Ha fürdő vagy (sótlan!) főző vizet is meg tudod menteni locsolásra akkor igazán büszke lehetsz magadra!

4. Személyes higiénia

Szerencsére ez az a terület, amit legkevésbé érintett a járvány. A több kézmosás, csak egy kis kreativitásra sarkallt, hiszen sokkal gyorsabban fogy a szappan, amiket házilag készítek. Sajnos a lúgom pont elfogyott és jelenleg egy majdnem 3 évessel és egy alig hónapos kisfiúval vagyunk itthon, így az újabb adag szappanfőzést egyenlőre extrém kihívásnak tartom.

Viszont remek alkalom volt, hogy bekeverjek egy nagy adag folyékony szappant, melyet nagyon egyszerű elkészíteni és sokkal tovább kitart, mint a rendes szappan. Minden más tisztálkodó szert ugyanúgy készítek és használok napi szinten (dezodor, fogpor, testvaj, stb), mint korábban.

5. Sütés otthon

Január óta nevelem a kovászom, amit immár 3 hónapja tartok életben. A rohanó hétköznapokban nem tudtam mindig megsütni a kenyerünket, de most, hogy mindig itthon vagyok – már 3 hete nem vettünk bolti kenyeret és ez rendkívüli büszkeséggel tölt el. Azt nem is említve, hogy a kovász nevelésének és a kenyér sütésnek terápiás jellege is van, így az azzal töltött időm nem csak a család hasznára válik, hanem nekem is nagyon sokat ad.

A kovász neveléséhez nem kell se extra tudás, se különleges alapanyag ellenben szükség van figyelemre, törődésre és türelemre. Mindenkinek sok szeretettel ajánlom.

Természetesen nemcsak a kenyérsütés létezik. Remek alkalom elkészíteni a saját müzlit, joghurtot, ropogtatni valókat (pattogatott kukorica) és nemcsak időt és pénzt, hanem a csomagolást is megspóroljuk a Földnek.

+1. Kis vállalkozások támogatása

Miután sehova se mehetünk – a napi egészségügyi sétán kívül – így felértékelődnek az online vásárlási lehetőségek. Jelen helyzetben, nagyon sok kis vállalkozásnak a fennmaradása van veszélyben. Az Ő támogatásuk most kiemelten fontos, hiszen nélkülünk (vásárlók) az anyagi fennmaradásuk van veszélyben. Ha valamire szükséged lenne, kérlek nézz szét a hazai kisvállalkozók közt. Amit ők adnak, hidd el szívvel, lélekkel csinálják. Az Ő támogatásuk semmivel nem igényel több befektetést részedről, hiszen ugyanúgy a kanapén ülve rendelheted meg tőlük, amire szükséged van, mégis rengeteget segítesz nemcsak nekik, hanem a gazdaságnak is!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek