Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
fenntartható háztartás
Fotó: Getty Images
2020.04.21

Így lehet szó szerint gyerekjáték a fenntartható háztartásvezetés – gyerekkel

Milyen házimunkába lehet bevonni a gyerekeket otthon, ahol valóban tud is segíteni?

Mindig azt kérdezik tőlem, hogyan tudok arra (is) külön figyelni anyaként, két kisgyerek mellett, hogy még a háztartás is zöld(ebb) és fenntarthatóbb legyen, mint az átlag. Sokszor találkozok azzal a tévhittel, hogy a fenntartható életmód sokkal több időt/pénzt visz el, mintha készen vennénk mindent.

Ezt egy-két hónapnyi gyakorlás után bárki meg tudja erősíteni, hogy ez bizony téves képzet. Hiszen azzal, hogy mindent meg tudok otthon csinálni, amint elfogy – felgyorsítja a folyamatot. Nem kell boltba menni, keresgélni, sorba állni, hazahozni, felcipelni, stb.

Valamint van segítségem és most nem első sorban a férjemre gondolok. Azaz rá is, mert ő a főzésből veszi ki a részét. Rám csak a sütés hárul.

A gyerekeket be lehet vonni a házimunkába, és hidd el, még élvezik is. A gyerekek szeretnek ’fontosak’ lenni és a dicséretet is érdemlik az elvégzett házimunkával.

Természetesen nem adom a vágókést az alig 3 évesem kezébe, de az életkornak megfelelően be lehet – és szerintem be is kell – vonni a gyerekeket a házimunkába. Erre, így a karantén idején – mivel úgy is otthon vannak – remek lehetőség nyílik. Összeszedtem 5 + 1 tevékenységet, amibe a legkisebbeket tudjátok bevonni – akár már másfél éves kortól.

1. Teregetés

A teregetés volt a legelső házimunka, amibe a kisfiam bevonta magát. Igen, Ő egyedül, mert akkor még nem is gondoltam arra, hogy ezt már el lehet kezdeni. Másfél éves volt, amikor meglévő szókincse elegendő volt arra, hogy egymás után adogassa a darabokat a kezembe és elmondja, melyik kié. „Anya” „Papa” „Dádi”. Egyre tudatosabban figyelve erre, ez egy remek közös munka volt és tanulási folyamat, hiszen gyakoroltuk a színeket, ruhadarabokat is (2 nyelven vagy 3 nyelven az angolt is bevonva). Nem csoda, hogy a mai napig nagy érdeklődést mutat az öltözködés iránt. 😀 Ó, és hogy mitől fenntartható ez a tevékenység? Attól, hogy nincs szárítógépünk! Ez nehézség a télen – mikor minden lassabban szárad, de a nyári finom nap által szárított ruhák illatánál nincs jobb – arról nem is beszélve, hogy a napsugarai a legjobb folttisztítók!

2. Konyha

A második terület, a konyha. A ki-be pakolásra szuper lehetőséget a mosogatógép (amennyiben van). Az alsó fiókról a kis tányérjait, nem törékeny poharakat, tárolókat vagy a kisebb lábosokat már a legkisebbek is ügyesen pakolják. Később (a kisfiam most 3 éves) az evőeszközök szétválogatását szereti a legjobban (ügyelve a nagy és éles kések eldugására!).

3. Sütés / Főzés

Az én zöld háztartásomba a főzésbe tartozik például a tisztítószerek készítése is. Amikor már biztosan tudott állni és kapaszkodni, rögvest hozta a kis székét és mellém állt. Bevallom, eleinte minden sokkal több ideig tartott, mert fél szemem mindig rajta volt. A mosószer készítésbe eleinte a feladata az volt, hogy a szappanreszeléket szépen beleszórja az edénybe. Eleinte többet kellett csinálnom, mert a fele mellé ment. Egy idő után azonban nagyon szépen belejött. Később, már ügyesen megtanult önteni és ki mérte a szükséges mennyiségű vizet is.

Természetesen más sütős, főzés folyamatba is be lehet vonni őket. Egészen kicsik a gyúrást (kenyér tészta, süteménytészta) élvezik nagyon – miközben játékosan tanulnak az anyagokról, és fűszerekről, illatokról is.

A mostani kedvenc konyhai elfoglaltság Imre etetése. Imre, a kovászunk aki január óta lakik velünk és nagyon szereti a kisfiam megetetni. Ráállítjuk a mérlegre és kanállal belerak lisztet, utána beleönti a vizet és kavargatja. Szuper kis feladat 3 éveseknek. A kenyérnek a gyúrása csak a ráadás utána.

Még jobban beleásnád magad a fenntarthatóság világába? Jelentkezz hozzám online tanácsadásra! Zöld háztartás és személyes higiénia természetes módon tanácsadásaimra már weboldalamon ITT jelentkezhettek is!

4. Törölgetés

A férjem mindig piszkál, hogy kicsit olyan vagyok, mint a Jóbarátok sorozatból Monica – mert van egy enyhe tisztaság mániám. Talán nem annyira vészes, mint a sorozatból említett szereplőé, de igazat kell neki adnom. Szeretem a tisztaságot. A kisfiam valószínű azért is szeret törölgetni. Először 2 éves korában kezdett mániákusan minden fürdésnél csempét törölgetni! Gondoltam kamatoztatom a szenvedélyét és a konyhában, amíg teszek-veszek egy tiszta ronggyal „áttörölgeti” a szekrényeket. Persze, ezt ne úgy képzeljétek, hogy utána minden csillog-villog – de szuperul leköti és tanulja közbe a folyamatot. Mivel zöld háztartást vezetek, így nincsenek kemikáliák nálunk, így bátran adom neki oda az ecetes – citromos szórófejes tisztítót is, mert maximum megtanulja, hogy az ecet savanyú. (Megjegyzem: Azóta már tudja! :D)

5. Szelektív hulladékgyűjtés

Azt hiszem, nem is én lennék, ha ezt nem említeném meg. Bármennyire is hulladékmentes életet szeretnénk élni, vannak olyan termékek amik csomagolásba érkezne a háztartásunkba. Még egész kicsi volt a kisfiam, mikor kiborította párszor a papíros és műanyagos kukát – így elég hamar elkezdtem neki magyarázni, mit hova dobunk és miért. Ma már magától ügyesen szelektál és teszi megfelelő helyre egy-egy főzés alkalmával a keletkező hulladékot. Azt mondanom se kell, hogy a kukásautó érkezését is természetesen heti kétszer figyelemmel követjük.

5+1. Pakolás

Ennek az egész kicsi korosztálynak azt hiszem, a pakolás (inkább a szét, mint az össze) a kedvenc hobbija. Ha ügyesek vagyunk, akkor a háztartásunkba is rengeteg pakolnivalót lehet találni, amibe játékosan be tudjuk őket vonni. Ilyen (a teljesség igénye nélkül) lehet a:

  • szennyeskosárba való bepakolás,
  • mosógépbe való bepakolás (nagyobbaknak színek szerinti szétválogatás)
  • könyvek/magazinok pakolása – sorba rendezése

Én azt mondom, bátran vonjátok be a gyerekeket magatok körül, mert még ha az elején több időt is vesz el (elmagyarázni mit-miért-hogyan), később valódi segítséget jelentenek és fontos, hogy ők is vegyék a részüket a házkörüli teendőkből. Észre sem veszik (meg te se) de nagyon sokat tanulhatnak belőle, játékosan.

Ti mibe vonjátok bele a gyerekeket?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
apák napja

Mit kívánnak a magyar apák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek