Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
zero waste
Fotó: Julka.hu
Szerző: Julka
2020.06.02

Film- és könyvajánló – zero waste módra

Bár ez az írás alapvetően olyan filmeket és könyveket fog ajánlani nektek, amelyek segíthetnek megérteni, megismerni a zero waste mozgalom szükségességét, érzékenyítenek, hasznos tanácsokat tartalmaznak, de mégis, mielőtt belevágunk, szeretném megemlíteni, hogy az olvasás, mint olyan, önmagában is nagyon “zero waste” tevékenység, pláne, ha könyvtárból szerezzük be az olvasnivalónkat.

Könyvek egy zero waster könyvespolcára

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! – II. bővített kiadás

Az első magyar nyelven megjelent, magyar szerző tollából származó, hazai viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkísér a hulladékminimalizálás folyamatában. Szemléletformáló alapokat épp úgy biztosít, ahogy kezdők, haladók, és szuperhaladók számára hasznos gyakorlati lépések, tippeket is. Minden rész végén találsz egy forintosított megtakarítási potenciált egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére, de a zero waste mozgalom társadalmi aspektusának – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintését is magában foglalja, ahogy számos házilag elkészíthető kipróbált receptet is. Annyi biztos, hogy tartalmas és sok segítséget magában rejtő könyv!

Bea Johnson: Zero Waste Otthon

Bár Bea Johnson könyve nem a hazai viszonyokra íródott, de még így is számtalan hasznos praktikát sajátíthatsz el belőle, megismerheted Bea saját személyes útját is, számtalan gyakorlati tanáccsal lát el, de épp úgy felvet izgalmas életmódbeli kérdéseket is például a fogyasztási szokásainkról, birtoklásról, élményekről.

Zakarné Varjas Kata: Geo a környezettudatos kiskamasz

Ha csemetédnek keresel könyvet, amivel mesébe ágyazva, de érzékenyítheted őt a környezeti problémákra, megmutathatod neki, milyen is lenne egy fenntartható, egészséges világban élni, akkor Geo szemüvegén keresztül megteheted ennek a könyvnek a segítségével. Geo nem csak megmutatja, hogy mit hogyan csinál barátaival (például megfigyeli és csodálja a természetet, szemetet szed, nagyokat játszik az erdőben, stb), hanem azt is elmeséli az olvasóknak, hogy miért.

Timothée De Fombelle: Ágrólszakadt Tóbiás I. és II.

Ha olyan mesekönyvet keresel 10 év körüli gyermeked számára, amely direktbe nem beszél a szemétszedésről és a természet fontosságáról, mégis a mese szépséges allegóriáival közvetíti számára a természet szeretetének és óvásának fontosságát, akkor ezt a könyvet keresed. A mese egy kisfiúról szól, aki másfél milliméter magas, “A fa” lakói között él és nem is ismer más világot. Aztán egy nap fenekestül felfordul az élete és kalandjai során megérti tudós apja felfedezését, valamint rádöbben, ha a fa lakói sürgősen nem változtatnak, hamarosan nem lesz többet hol élniük.

Marie Kondo: Tiszta öröm – A rendteremtés művészete

Marie Kondo híres könyvét azoknak ajánljuk, akik úgy érzik túl sok “cucc” veszi őket körbe, de minden egyes szelektálás alkalmával úgy érzik, nem tudnak megszabadulni tőlük, hiszen “majd csak jó lesz valamire” vagy olyanoknak, akik szeretnének lépéseket tenni a minimalizmus irányába, mindezt úgy, hogy tárgyaik rendszerezése egy kicsit egy belső úttá is válik. A “KonMari-módszer” segítségével a konyhától a padlásig mindent úgy tehetsz rendbe, hogy közben az egész központjában az öröm és az önismeret, valós szükségleteid felfedezése lesz központban.

Filmek, amiket látnod kell

Igyekeztem olyan válogatást csinálni, amelyben nem csak dokumentumfilmek szerepelnek, hanem van olyan film is köztük, amely akár egy közös esti mozizáshoz is remek lehet. Ehhez akár házi zero waste popcorn-t is készíthettek, csak egy kis csomagolásmentesen beszerzett pattogatni való kukoricára vajra és fűszerekre van hozzá szükség, meg egy lábasra és fedőre, amiben magas hőfokon isteni csemege készülhet.

The True Cost

2015 ‧ Dokumentumfilm/Filmdráma ‧ 1 ó 32 p

A The True Cost a divatipar sötét bugyrairól rántja le a leplet. Ki készíti a ruhát, amit a csillogó üzletekben, vakítóan gyönyörű fények között olyan csábítónak látunk, hogy nem tudunk otthagyni? Vajon milyen körülmények között dolgozik? Vajon hány órát dolgozik mennyit keres vele? És az alapanyagok? Honnan kerülnek a gyárakba és milyen körülmények között állítódnak elő? Megrázó képek gyapotföldekről, szennyezett folyókról, megrázó információk a ruhagyárak dolgozóitól. Egy dologban biztos lehetsz: nem fogsz tudni ugyan úgy ruhát vásárolni, mint korábban.

Bordertown – Átkelő a halálba

2006. ‧ Thriller/Dráma ‧ 1 ó 55 p

Az Átkelő a halálba részben izgalmas thriller jellege miatt úgymond szórakoztató film, de valójában nagyon is komoly témákat boncolgat. Egy valós gyilkosságsorozatról szól, amely egy észak-mexikói határvárosban, Juarez környékén követel magának évtizedek óta döbbenetes mennyiségű áldozatot. Még ha ez inkább kriminek is hangzik, mint környezetvédelmi témákat boncolgató filmnek, a gyilkosságok felderítéséről szóló szál mellett kibontakozik a határon épült elektronikai termékeket készítő gyárban dolgozó szegénysorú nők és családjaik sorsa, kizsákmányolása és nyomora, valamint kapitalista világunk profitorientált működésének visszataszító mechanizmusaira is fény vetül. Ez a film tehát messze több, mint egy híres színészeket felvonultató thriller. Ez a film a televízióink, mobil telefonjaink és egyéb elektronikai eszközeink gyártásának története, még akkor is, ha csak a gyártás körülményeire fókuszál és a szintén nem kevés etikai kérdést felvető nyersanyag-kinyerés ebben a filmeben nem is kerül terítékre.

Dark Waters – Sötét vizeken

2019. ‧ Filmdráma/Thrillerfilm ‧ 2 ó 6 p

Ez a film is alapvetően egy játékfilm, de nagyon is valós, napjainkig húzódó problémakörre próbálja felhívni a figyelmet. A film főszereplője Robert Bilott, egy fiatal, jól menő ügyvéd, aki egyszer csak váratlan megkeresést kap egy farmertól, akit nagyanyja irányított hozzá. Robert természetesen elsőre szeretné lerázni, de hamar kiderül számára, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi a kisváros lakóit, ahol nagyanyja és a farmer is él, sőt a termékeik is mérgező anyagokat tartalmaznak. Az ügy, amely a bürokrácia és a gazdasági-politikai érdekek összefonódása miatt hosszú évekig húzódik, miközben a vállalat gátlástalanul tovább folytatja a tevékenységét, valójában mindannyiunk története. Mindannyiunké, hiszen a filmből jól kirajzolódik a “kisember” és a nagyvállalatok közötti, demokráciát ellehetetlenítő erőbeli különbség, legyen szó a DuPontról vagy bármely más nagyvállalatról. Mindannyiunk története, mert valójában bármelyikünk lehetne a filmben feltűnő valós személyek bármelyike, mindannyiunké, hiszen – ahogy a film végén kiderül – valószínűleg nincs olyan ember ma a földön, akinek a szervezet nem tartalmazza a film középpontjában álló mérgező vegyületet, a PFOA-t.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
gyerekrajzok

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek