Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

home office

Miért kéne, hogy maradjon a home office az enyhítések után is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat

Bár a cégeket meglepte a krízishelyzet, mégis hatékonyabbá váltak - aki dolgozott már home office-ban, az most is jól bírta, a családbarát cégeknek pedig jobban sikerült motiválni dolgozóikat – derül ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom friss kutatásából, melyben a karantén idején szerzett munkatapasztalatokra kérdezett rá.

Elolvasom
futás terhesen
Fotó: Erdélyi Gábor
2019.11.27

Fitt mama, boldog baba, avagy milyen, amikor egy futó kisbabát vár: “A korábbi napi 20–30 km-es futásaim helyett most 6–12 km-t futok”

Mert igenis lehet futni babával a pocakodban úgy, hogy az mindkettőtöknek jó legyen!
„Semmiféle teljesítménykényszer vagy bizonyítási vágy nincs bennem. Még csak azon sem aggódom, hogy mennyi pluszsúlyt szedek fel, egyszerűen azért futok, mert jólesik és hiszem azt, hogy ezzel jót teszek a babámnak is” – vallja Szántó Nelli futóedző, akivel alaposan körbejártuk a várandósság alatti sportolás témakörét, és akinek a nőgyógyásza, dr. Siklós Nóra is elmondja a szakmai véleményét ezzel kapcsolatban.

Bevallom, én a saját környezetemben két típusú kismamát láttam eddig: vannak azok a nők, akik nem mernek mozogni, nehogy baja legyen a magzatnak, és ott a másik oldal, akik féltik az alakjukat és teljesítményüket, és végig keményen sportolnak, nehogy visszaessenek. Amikor aztán megtudtam, hogy edzőm és barátom, Szántó Nelli várandós, és láttam, hogyan áll a sportoláshoz azóta, azonnal tudtam, hogy szélesebb körben is beszélni kellene arról, ő hogyan csinálja, mert nagyon egészséges és inspiráló a hozzáállása. Törekszik az arany középútra, és bár élsportolói múlttal és számos irigylésre méltó eredménnyel büszkélkedhet, mindent annak rendelt alá a sportban, hogy egészségesen fejlődjön a kisbabája. Nelli a lap megjelenésekor lép be a harmadik trimeszterbe, a pocakjában a bébivel pedig már 1000 közös kilométert tudhat maga mögött. „Mivel 8 éves korom óta aktívan sportolok, a testedzés a mindennapi rutinom része, ezért a várandósság alatt is folytattam.

Én is tele voltam/vagyok kérdésekkel, hiszen ez az első terhességem, de hallgatok a testem jelzéseire és az orvosomra.

Elég kivételes helyzetben vagyok, mert a nőgyógyászom immár három éve a tanítványom és barátom is egyben, ezért pontosan tudja, mire van szükségem, és mekkora terheléseknek volt kitéve a szervezetem az elmúlt években” – magyarázta Nelli. 

Fotó: Erdélyi Gábor

Tudatos családtervezés

Nelli tavalyi éve kemény edzésekkel telt, hiszen júliusban teljesítette élete első Ironmanjét, utána viszont tudatosan csökkentette az edzésterhelést. Ez azt jelentette, hogy a tanítványaival továbbra is együtt futott, de saját terve, edzése nem volt. Az év végén pedig meg is fogant a kislánya. „Abban biztos vagyok, hogy ha túl van terhelve a szervezeted, akkor az nem ideális állapot a fogantatáshoz. Az is tuti, hogy rengeteget számított, hogy az ünnepek alatt, a mindennapi stresszforrások nélkül fogant meg a kisbabánk, mert szerintem hatalmas szükség van a nyugodt körülményekre, illetve hogy a nő készen álljon mentálisan is a babavállalásra” – mondja. 

„Nem arra akarom buzdítani a kismamákat, hogy várandósan kezdjenek el futni. csupán szeretném megmutatni, hogy milyen jó hatással van a mozgás a szervezetre ebben az időszakban is (ha nem vagy veszélyeztetett terhes), és megnyugtatni azokat a leendő anyukákat, akik félnek a saját ösztönükre hallgatni. Aki ismeri a teste rezdüléseit, tudni fogja, mi a legjobb neki és a babának.”

Sportolni – nem sportolni?

„Rengeteg kétely volt bennem, hogy mit szabad és mit nem, de az orvosom maximálisan megerősített abban, hogy mivel a sport gyerekkorom óta az életem része, nagyobb sokk lenne leállni, mint folytatni, azonban természetesen vannak szabályok, amiket be kell tartani. Nóri például azt leszögezte, hogy a versenysport tilos!” Nelli korábban heti 100–120 km-t teljesített a futóival: ebből jelentősen visszavett, és a korábbi kilométeradag egyharmadát futja jelenleg. „Arra nagyon figyelek az edzések során, hogy ne legyen oxigénhiányos állapot és ne melegedjen fel nagyon a testhőmérsékletem, mert az árthat a babának. Mivel nagyon régóta edzek, pontosan ismerem a testem minden egyes rezdülését, ezért nincs szükségem feltétlenül arra, hogy pulzusmérővel kontrolláljam a terhelést. Ettől függetlenül folyamatosan rajtam van és időnként ellenőrzöm, hogy reálisan mértem-e fel magam. Futóedzőként a tanítványaimmal együtt futottam eddig is, most csupán annyi változott, hogy azokkal a sportolóimmal folytatom a közös edzést, akikkel erőlködés nélkül bírom az iramot, a többieket pedig kerékpárral kísérem, vagy online felületen keresztül küldöm nekik az edzéstervet. A terhelést nemcsak az intenzitás tekintetében, hanem a mennyiséget illetően is visszavettem, ami annyit jelent, hogy

a korábbi napi 20–30 km-es futásaim helyett most 6–12 km-t futok attól függően, éppen hogy érzem magam. Elsőre soknak tűnhet, de ez pont az egyharmada annak a terhelésnek, amit korábban végeztem.

Fotó: Erdélyi Gábor

Az első trimeszter: „Hagyjatok aludni!”

„Már az elején megváltozott a futómozgásom, elkezdtem »settenkedve« futni és szinte eltűnt a repülőfázis – ez valahol ösztönös lehet, hiszen óvom a testem a felesleges rázkódástól. Ekkortájt szinte észre sem vettem, hogy változott volna a terhelhetőségem, azt leszámítva, hogy minden szabadidőmet alvással töltöttem. Talán egy-két olyan alkalom volt, amikor nem esett jól a mozgás, de ilyenkor nem is erőltettem. Kicsit nehezemre esett titokban tartani a dolgot, és pár tanítványomat idő előtt beavattam, mert nem szerettem volna túlterhelni magam: ők olyan erős tempót futnak, amit nem tudtam/akartam tartani, pedig edzőként nekem kell a húzóerőnek lennem.” Nelli már akkor is abból indult ki, hogy ami neki jó érzés, az a babának is az, és ez eddig beigazolódni látszik. „Egész egyszerűen az a fontos, hogy intenzitás tekintetében abban a pulzuszónában kell maradni, amin általában az alap-állóképességi edzéseket végezzük (kocogótempó, tudj közben beszélgetni). Nincs résztáv, fartlek, semmi olyan, amikor megemelkedik a pulzus és kapkodod a levegőt. Ha ez csak egy erősebb gyaloglótempó olykor, akkor maradj annál: essen jól, ez a lényeg!”

A második trimeszter: „Addig futok, amíg jólesik!”

„A második trimeszterrel egy sokkal felszabadultabb időszak következett. Elmúltak a hatalmas alvásigények, visszanyertem a lendületemet és végre nem kellett tovább titkolózni sem. Szerencsés vagyok, mert megértőek velem a sportolóim, ezért szinte ugyanabban a ritmusban tudom folytatni a munkám, mint korábban.

Arra a kérdésre, hogy meddig tervezek futni, nem tudom a választ. A szervezetem majd eldönti.

Azt viszont kezdem érezni, hogy folyamatosan lassulok és egyre nehezebbé váltak az olyan egyszerű mozdulatok is, mint pl. a cipőkötés. Biztosan lesz egy pont, amikor nem örömöt, hanem nehézséget fog okozni a futás, akkor nem fogom erőltetni. Amint ez bekövetkezik, sétálni vagy úszni szeretnék, illetve hamarosan szükségesnek érzem a kismamatorna beiktatását, mert egyre nagyobb terhelésnek van kitéve a hátam.” Nelli eddig minden vizsgálaton pozitív visszajelzéseket kapott, mindig kiegyensúlyozott és energikus, így kívülről nézve (is) nagyon szépen éli meg a várandósságot.

Fotó: Erdélyi Gábor

A másik nézőpont

A gyermek ugyan az anyukában fejlődik, de az édesapának is van beleszólása abba, hogy az anyuka mit tesz, sportol a várandósság idején, ezért Nelli férjét, Istvánt is megkérdeztük, hogyan látja ezt

„Nelli ismeri a testét és a jelzéseit, és ahogy korábban az élsportban vagy edzőként, a babavárás alatt is a maximumot akarja kihozni magából. Mindent megtesz, hogy a babának a legjobb legyen. Helyesen eszik, sokat alszik, kerüli a stresszt és próbál vidám lenni. Nellinek nagyon sokat ad a sport és az emberek, és a mai napig minden este csillogó szemmel jön haza és meséli, hogy mennyi szeretetet kapott a tanítványaitól. Szerintem ezt érzi a baba is. Ha esetleg rosszul érzi magát, azonnal leáll, nem kockáztat. Nem kell bizonyítania senkinek, annyit fut, amennyi jólesik neki. A terhesség nem betegség. Miért ne lehetne aktív? Mindent csinál, csak óvatosabban. A szülő feladata, hogy megmutassa a világot a gyermekének. Nellinek ez a világa, amiben jól érzi magát. Nem kezdődik ám rosszul a pici élete!”

Kérdések és válaszok

Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász, Nelli orvosa, aki egyébként civilben anyuka és futó, a saját magán és a páciensein szerzett tapasztalatai alapján ezeket tanácsolja a sportoló kismamáknak:

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

home office

Miért kéne, hogy maradjon a home office az enyhítések után is

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
1
joy napok

Gyereknapi ajándék vagy magadnak lesz? 3 könyvesbolt, ahol most hatalmas akciók vannak! + Itt egy ingyenesen letölthető könyv a Mi Micsoda sorozatból!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
joy napok

Menő, de játszótér-kompatibilis cipők – nem csak anyukáknak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek