Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

interjú

Minden kismamának üzenem: „Minden úgy lesz jó, ahogy végül lesz!”- Interjú a mindenórás Kelemen Zsófival

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Kelemen Zsófi személyi edző, szülés utáni regeneráció specialista, egy három és fél éves kisfiú és nemsokára egy gyönyörű pici kislány anyukája is, akivel mindenórás. Könnyen lehet, hogy mire ez a cikk megjelenik, Zsófi és férje, Magosi Zsombor, volt válogatott sportoló, már kezükben tarthatják második gyermeküket: Zsolnát.

Elolvasom
videójáték
2019.06.14

Foglalkozása: videójátékos

A YouTube-ot nézi, ahogy más játszik valamivel. Azt mondja, videójátékból meg lehet élni, és ő is ezt akarja csinálni. Minél többet akar gyakorolni, miközben alig mozog, a házi feladatokat pedig összecsapja. Olyan rövidítésekben beszél a barátaival, amikből a kívülálló egy szót sem ért. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod a gyerekednél, nem kell kétségbeesni. Nem valami gonosz internetes szekta karmaiba került, csak felfedezte az e-sportokat.

Az ember kompetitív lény, és ez már gyerekkorban is megmutatkozik – gondoljunk csak az óvoda udvarán „az én apukám erősebb” alapon eldőlő territoriális kérdésekre. Innen nézve semmi meglepő nincs abban, hogy az alapvetően szórakozásra kitalált videójátékokban is megjelent a versenyszellem. Már a legelső játékok között is többet kimondottan kétszemélyes mókára terveztek, vagyis a játékos egy másik hús-vér emberrel küzdhetett például az 1958-ban megalkotott Tennis for Two oszcilloszkópos kijelzőjén, vagy a nálunk csak Videoton TV Játékként ismert Pongban.

Az első videójáték-versenyt már 1972-ben megrendezték a Stanfordon, bár akkor még ez nem volt több egy egyetemi bulinál: a versenyszám a Spacewar! nevű korai lövöldözős játék volt, a győztes pedig egyéves Rolling Stone-előfizetést nyert. Amikor a hetvenes évek végével beköszöntött a játéktermi (arcade) gépek aranykora, a vetélkedés főleg abban mutatkozott meg, ki tud nagyobb pontszámokkal felkerülni a játékok toplistáira. A média beszámolói nyomán ekkortájt váltak először Amerika-szerte ismertté a legjobb játékosok, de a mai értelemben vett videójáték-versenyek csak a kilencvenes évek második felében indultak. Ez részben az internet terjedésének, részben az olyan, online jelenlétre építő úttörő játékok debütálásának volt köszönhető, mint a Doom, a Diablo vagy a Quake. Ez utóbbi volt talán az első olyan játék, amelyben professzionális világbajnokságot rendeztek, a 90-es évek végére pedig – valószínűleg a dél-koreai Starcraft-versenyek környékén – megszületett az e-sport kifejezés.

De mi ebben a sport?

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

interjú

Minden kismamának üzenem: „Minden úgy lesz jó, ahogy végül lesz!”- Interjú a mindenórás Kelemen Zsófival

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
digitális oktatás

#mutihogytanultok – Osszátok meg és nyerjetek, ne csak tapasztalatot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek