Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

ti írtátok

„Értem, hogy kismama, de akkor is csak térítés ellenében használhatja a WC-t!” – Ezért legyen minimum 200 forint mindig nálatok!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat

8 hónapos várandósként még olyan nagy családi sztorijaim nincsenek – bár ez idővel biztosan fog változni. Van viszont kismamás sztorim, ami a minap történt meg velem, és úgy gondoltam, muszáj megosztanom másokkal is, hogy egyrészt hátha változik valami ezen a téren is, másrészt hátha más megússza az enyémhez hasonló, hát... nevezzük kínos helyzeteket.

Elolvasom
futás terhesen
Fotó: Getty Images
2019.11.26

Futás terhesen: Szabad-e futni várandósan? Mikor igen, mikor nem? Válaszol egy szintén futó, szintén anyuka szülész-nőgyógyász!

Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász, aki egyébként civilben anyuka és futó, a saját magán és a páciensein szerzett tapasztalatai alapján ezeket tanácsolja a sportoló kismamáknak:

Milyen esetben nem javaslod a sportolást a kismamáknak?

Azt gondolom, hogy egészen addig, ameddig nem okoz panaszt, a kismama folytathatja a számára megszokott sportrutint. Fontos, hogy legyen egy szorosabb kontakt az orvossal, hogy ha bármi panasz van, azonnal lehessen reagálni, ilyen például a vérzés és a méhösszehúzódás. Egyiket sem szeretjük, de az utóbbi esetében nincs gond, ha csak egyszer-egyszer fordul elő – viszont ha rendszeres és erős, érdemes elmenni a nőgyógyászhoz. Én ilyenkor azt javaslom, hogy vegyen vissza a sportolásból, és meglátjuk, szűnnek-e a tünetek, mi történik. Természetesen minden más okot ki kell zárni, de ezért van az orvos, hogy a kismamának ne magának kelljen kitalálni, mi lehet a probléma és a megoldás.

Milyen panaszokat okoz, ha valaki túledzi magát?

A túledzés maga elég szubjektív, hiszen mindenkinél mást jelent, viszont a tünetei nem azok. Ebben a tekintetben másra figyelünk a különböző trimesztereknél. Az elsőnél nagyon fontos, hogy ne legyen túl magas a maghőmérséklet, azaz ne legyen túl intenzív az edzés, mert ez fejlődési rendellenességet okozhat. A 12. hét után már más következményei lehetnek, mégpedig a lepény keringését ronthatja, ezáltal a magzati veszély­állapot nőhet. Mivel így az izmokhoz áramlik az oxigéndús vér ebben az esetben, a picihez nem jut elég. Ezzel a fő probléma, hogy nehezen nyomon követhető: elmondás alapján tudhatom, hogy egy kismama túledzette magát, ezért mindenkinek nagyon figyelnie kell magára.

Milyen szabályokat érdemes betartani?

Nagy átlagban azt szoktuk mondani, hogy a heti 150 perc kardió teljesen rendben van azoknál a nőknél, akik korábban is sportoltak. A pulzusra is oda kell figyelni, de azt is fontos megjegyezni, hogy fiziológiásan minden kismamának magasabb, mint a várandósság előtt volt. Ami pedig szintén fontos, hogy ez nem a diéta időszaka – nem kell kettő helyett enni, de a megfelelő mennyiségű tápanyagmennyiség elengedhetetlen, ahogyan az is, hogy a kismama igyon elég vizet, azaz hidratált legyen. Ez utóbbi sportolás esetén még fontosabb!

Mik azok a sportok, amiket egyáltalán nem ajánlasz?

A küzdősportokat, a labdajátékokat, ahol ütés érheti a pocakot, nem ajánljuk, de minden mást nyugodtan lehet végezni, alacsonyabb intenzitáson és addig, ameddig úgy érzed, nem fulladsz ki, és valóban jólesik.

A futás terhesen például szabad? Mi a helyzet a futás közbeni rázkódással?

Ha nincsenek méhösszehúzódások és jó érzés, akkor nincs probléma a futás terhesen, nem kell félni a rázkódástól sem. A magzat jó helyen van, védett a magzatvízben, így nincs gond ezzel.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

ti írtátok

„Értem, hogy kismama, de akkor is csak térítés ellenében használhatja a WC-t!” – Ezért legyen minimum 200 forint mindig nálatok!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
25 szavazat
Top
1
önállóság

Én, egyedül – avagy mikor mit illik már a gyereknek egyedül csinálni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
22 szavazat
Top
2
családi titkok

26 évesen szereztem tudomást apám titkos életéről, amikor kiderült, hogy az egész életem tévedésen alapult

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
24 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek