Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! – 2. rész

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat

Mivel előző gyűjtésünk nagyot ment, most újra szemezgetnénk az elmúlt két hét terméséből. A koronavírus-járvány természetesen a legnagyobb kihívás, amivel az emberi civilizáció a II. Világháború óta szembesült. Azonban azt is hisszük, hogy nem érdemes 0-24-ben szorongani a lehetséges forgatókönyv-kimenetelek miatt, és a humor, az iróni, a szarkazmus – és a mémek – kicsit oldják a feszkót. Úgyhogy: íme!

Elolvasom
futás terhesen
Fotó: Getty Images
2019.11.26

Futás terhesen: Szabad-e futni várandósan? Mikor igen, mikor nem? Válaszol egy szintén futó, szintén anyuka szülész-nőgyógyász!

Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász, aki egyébként civilben anyuka és futó, a saját magán és a páciensein szerzett tapasztalatai alapján ezeket tanácsolja a sportoló kismamáknak:

Ajánlott a futás terhesen? És mit lehet még sportolni? Mikor? Meddig és mennyit? Sok a kérdés, szakértőnk igyekszik a leggyakrabban felmerülőekre válaszolni!

Milyen esetben nem javaslod a sportolást a kismamáknak?

Azt gondolom, hogy egészen addig, ameddig nem okoz panaszt, a kismama folytathatja a számára megszokott sportrutint. Fontos, hogy legyen egy szorosabb kontakt az orvossal, hogy ha bármi panasz van, azonnal lehessen reagálni, ilyen például a vérzés és a méhösszehúzódás. Egyiket sem szeretjük, de az utóbbi esetében nincs gond, ha csak egyszer-egyszer fordul elő – viszont ha rendszeres és erős, érdemes elmenni a nőgyógyászhoz. Én ilyenkor azt javaslom, hogy vegyen vissza a sportolásból, és meglátjuk, szűnnek-e a tünetek, mi történik. Természetesen minden más okot ki kell zárni, de ezért van az orvos, hogy a kismamának ne magának kelljen kitalálni, mi lehet a probléma és a megoldás.

Milyen panaszokat okoz, ha valaki túledzi magát?

A túledzés maga elég szubjektív, hiszen mindenkinél mást jelent, viszont a tünetei nem azok. Ebben a tekintetben másra figyelünk a különböző trimesztereknél. Az első trimeszternél nagyon fontos, hogy ne legyen túl magas a maghőmérséklet, azaz ne legyen túl intenzív az edzés, mert ez fejlődési rendellenességet okozhat. A 12. hét után már más következményei lehetnek, mégpedig a lepény keringését ronthatja, ezáltal a magzati veszély­állapot nőhet. Mivel így az izmokhoz áramlik az oxigéndús vér ebben az esetben, a picihez nem jut elég. Ezzel a fő probléma, hogy nehezen nyomon követhető: elmondás alapján tudhatom, hogy egy kismama túledzette magát, ezért mindenkinek nagyon figyelnie kell magára.

Milyen szabályokat érdemes betartani?

Nagy átlagban azt szoktuk mondani, hogy a heti 150 perc kardió teljesen rendben van azoknál a nőknél, akik korábban is sportoltak. A pulzusra is oda kell figyelni, de azt is fontos megjegyezni, hogy fiziológiásan minden kismamának magasabb, mint a várandósság előtt volt. Ami pedig szintén fontos, hogy ez nem a diéta időszaka – nem kell kettő helyett enni, de a megfelelő mennyiségű tápanyagmennyiség elengedhetetlen, ahogyan az is, hogy a kismama igyon elég vizet, azaz hidratált legyen. Ez utóbbi sportolás esetén még fontosabb!

Mik azok a sportok, amiket egyáltalán nem ajánlasz?

A küzdősportokat, a labdajátékokat, ahol ütés érheti a pocakot, nem ajánljuk, de minden mást nyugodtan lehet végezni, alacsonyabb intenzitáson és addig, ameddig úgy érzed, nem fulladsz ki, és valóban jólesik.

A futás terhesen például szabad? Mi a helyzet a futás közbeni rázkódással?

Ha nincsenek méhösszehúzódások és jó érzés, akkor nem gond a futás terhesen, nem kell félni a rázkódástól sem. A magzat jó helyen van, védett a magzatvízben, így nincs gond ezzel.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! – 2. rész

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 szavazat
Top
1
szájmaszk házilag

Miből varrj gyerekszájmaszkot és miből semmiképpen se?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
2
gyógynövények

Természetes immunerősítés vírusölő gyógynövények segítségével

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek