Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Állok a mosókonyhában a beindított mosógép előtt, és már megint sírni kell. Mindig itt sírok, hogy a gyerekeket ne rémisszem meg...

Elolvasom
gyerekrajzok
2019.10.16

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

Mindazt, ami a gyerekben forog, képekbe foglalja, színekbe, formákba önti, ösztönösen csillapítva ezzel a belső feszültségét vagy épp elmélyítve az örömét. Rajza önterápiás eszköz, de a szakértő szem akár az értelmi és mozgásos funkciók fejlettségére, a pszichés státuszra is következtethet belőle.

Egy óvodáskorú kislány épp a családját rajzolja le. Egyedül ő az, aki nem fogja senki kezét sem a képen. Saját alakja kisméretű, és sokszor beleradírozott. Az apát utolsónak rajzolja, és lehagyja a karját. A kislány rajzán semmi sem véletlenül olyan, amilyen, tudattalanul elárul rajta mindent – az érzelmi elfogadás hiányát, a családtagokhoz fűződő viszonyát, a saját önbizalomhiányát. A rajz színvonala, a kompozíció, a figurák közti távolságok, rajzolási sorrendjük, az egymással való érintkezésük, arckifejezésük, a radírozások, áthúzások, a befejezetlenségek, a járulékos részletek mind megmutatják azt, amit a gyermek szavakkal nem tud kifejezni. A gyerekrajzok jelentése sok mindenre nyithatja fel a szemünket.

A gyerekek onnantól kezdve alkotnak, amint találnak egy olyan eszközt, amit képesek fizikailag megfogni, és már az első próbálkozásuktól kezdve arra tesznek erőfeszítést, hogy kommunikáljanak a körülöttük lévő világgal, saját szemszögükön keresztül láttassák a velük történt tapasztalatokat. A rajz tehát „képi nyelven megírt beszéd”, amelyben a gyerekek a saját világukról, önmagukról és másokról információt közvetítenek, cselekvést, érzelmeket, ötleteket és élményeket jelenítenek meg. Éppen ezért a gyerekrajzokból következtethetünk a gyerek képességeire, személyiségének tartós jegyeire (pl. szorongás, agresszió), a világhoz való hozzáállására, szülőkhöz való kötődésére, gondolkodásmódjára, tudatalatti érzéseire, érzelmeire, önértékelésére, közösségi igényeire, társas kapcsolataira, motivációira, motoros fejlettségére stb. A rajzok azonban nemcsak a személyiség főbb jellemzőiről árulkodnak, de több tünetet és kórképet (pl. autizmus) jelezhetnek, ezért a rajzelemzés klasszikus területei a traumák és neurotikus konfliktusok, a családi, a fizikai vagy szexuális abúzus,
a gyermekelhelyezés vagy a pszichoszomatikus tünetek okainak feltárásáig terjedhetnek. 

A rajz nem csak  a gyerekek esetében mesél a belső világról, örömökről, traumákról,  a felnőttekkel való terápiás munkában éppúgy helye van.

„A rajzelemzés során nemcsak magát a rajzot vizsgáljuk, hanem információt gyűjtünk a gyermek (rajzoló) személyét érintő körülményekről is – mondja Tokovics Júlia képi kifejezéspszichológiai szaktanácsadó, a Rajzelemzési Intézet munkatársa. – A hétlépéses képelemzési módszer során feltérképezzük a családi körülményeket, az óvodában, iskolában kialakult helyzetet, viselkedést, de kíváncsiak vagyunk minden olyan körülményre is, amely hatással lehet a rajzolás folyamatára, a rajzok színvonalára. A háttéradatokon túl fontos szerepe van a szituációnak, annak a közegnek, amelyben a rajz készül. Ebből is következik, hogy a különböző időben készült rajzok más-más jelzéseket fognak mutatni. A körültekintő vizsgálathoz tehát elengedhetetlen, hogy több rajzot is kérjünk a gyermektől, mert ezek összevetésével tudnunk hiteles képet alkotni” – magyarázza a szakember, hozzátéve, hogy a kidolgozott rajztesztek során olyan összefüggésekre láthatnak rá a szakemberek, amelyeket nem tudatosan tár eléjük a kisgyermek, amelyekben a legmélyebb érzései mutatkoznak meg. 

„Sok esetben a rajzok motívumaiból olyan elfojtott, tudattalan tartalmak is előbukkannak, amelyek a gyermek feltűnő, akár deviáns viselkedését is magyarázzák”

A képek elemzését többféle képzési területen és szinten oktatják, szerepel például a pszichológiai és pedagógiai alapképzésben is. Rajzelemzést tanulhatnak a gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok, óvodapedagógusok, mentálhigiénés szakemberek, művészetterapeuták is. A Rajzelemzési Intézet kutatással és a hétlépéses képelemzési módszer (SSCA) oktatásával foglalkozik, amely prof. dr. Vass Zoltán tudományos kutatási műhelyéből származik, és a szakértői gondolkodás stratégiájának modellezésével jött létre. Ma már világszerte ismert és elismert módszer a képi kifejezéspszichológiában. Hazánkban és számos külföldi egyetemen oktatási tananyagként szerepel.  

A rajz önmagában még  nem ad elég információt
A rajzok szakmai elemzése komplex folyamat, amely a különböző szempontok mély megértését igényli, hiszen egy adott rajzi jegy sokféle jelentést hordozhat és fordítva: egy adott jelentés sokféle rajzi jegyben nyilvánulhat meg. 

Lapozz a folytatásért!

Pages: 1 2 3

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szülés utáni depresszió

4 gyerek után 4 depressziót éltem át

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
digitális oktatás

#mutihogytanultok – Osszátok meg és nyerjetek, ne csak tapasztalatot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
anya lánya

“Jókat alszik és már minket is hagy aludni” – 11 dolog, amiért imádom, hogy 11 éves a lányom

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek