Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

horoszkóp
Szerző: Noémi

A horoszkóp szerint ezen csillagjegy szülöttjei a legjobb anyák

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat

A horoszkópjuk szerint rangsorolták a legjobb anyukákat... Íme, a lista:

Elolvasom
alvás
2019.09.03

Ha Anya – nem – alszik: Éjjeli elmélkedéseim

Az alvás-nem alvás-nem elég alvás-nem minőségi alvás visszatérő téma és probléma az életemben, mióta édesanya vagyok. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Egyik esti dilemmázásom - amikor azon gondolkoztam, hogy feküdjek-e le inkább aludni, legyek másnap kipihent, cserébe egy csomó fontos dolgot nem tudok megcsinálni vagy maradjak ébren és intézzek el mindent, viszont másnap megint hulla fáradt leszek – megihletett. Ez született belőle.

Ha Anya nem alszik, másnap fáradt lesz. Hulla fáradt. És ha fáradt lesz, akkor nyűgös is. És türelmetlen is. És ez által hangos is. Olykor nagyon hangos. És majd olyan dolgokat mond Apának, meg a gyerekeknek, és a kolléganőinek, vagy akár a sarki kis boltosnak is, amit egyébként baromira nem mondana. (De legalábbis biztos, hogy nem olyan hangosan.)

De ha Anya alszik, akkor meg nem lesz kész határidőre a munka, vagy nem lesz másnapra ebéd, nem lesz elmosogatva, vagy kivasalva a ruhák, és megint tolódik a sok-sok teendő, ami másnap egész álló nap során nyomaszthatja majd.

Ha Anya nem alszik, akkor karikás is lesz a szeme. Meg ráncos. Meg táskás. (De nem dizájner táskás…) És emiatt majd rengeteg pénzt ad ki feleslegesen ránctalanító krémekre, és mindenféle vicces pakolásokat, meg tapaszokat tesz fel magára, amin a gyerekei bár nagyon jól szórakoznak (meg a férje is), de valójában ezektől nem lesz se kevésbé karikás a szeme, se kevésbé ráncos.

Viszont, ha Anya alszik, akkor nem lesz idő leborotválnia a lábát, vagy hajat mosni, esetleg festeni, a heti arcpakolást felrakni, netán kifesteni a körmeit.

És ha Anya nem alszik, akkor több ideje marad evésre. És fog is enni. Este. Amikor k***ra nem kéne ennie. Pláne nem csokit. Vagy pizzát. (Teszed le!!) A mozgásról nem is beszélve… mert hát fáradtan, 4-5 óra alvás után kikelni sincs ereje az embernek az ágyból, nem hogy elmenni futni, vagy edzeni, vagy bármit is csinálni. Így tehát, ha Anya nem alszik, akkor szép lassan el is kezd majd hízni…

Bár, ha Anya alszik, akkor sem lesz feltétlenül vékonyabb, mert bár akkor épp nem eszik, amikor alszik, de mozogni se mozog. Az evést viszont másnap, ébren simán bepótolhatja. De a mozgást, azt vajon be fogja…!?

Ha Anya nem alszik, másnap nem fog majd tudni koncentrálni sem. Sem a munkahelyén, sem az ovis papírok kitöltése közben, sem a rokonokkal zajló telefonbeszélgetés közben, sem a boltban, ahova megint elfelejtette elvinni a cetlit, amire mindent felírt és a lista fele (jobb esetben) nem is jut eszébe, sem a hivatali ügyek intézése közben, de valószínűleg még egy teljesen átlagos beszélgetés során sem, amikor a legbonyolultabb téma az időjárás lesz.

Ellenben, ha Anya alszik, akkor újfent nem lesz semmi énideje. Megint nem olvas, nem néz meg egy filmet, nem kezd bele egy jó kis sorozatba, nem lapoz bele a kedvenc újságjába, nem csinál semmi olyan dolgot, amit szeret, ami boldoggá teszi. Mert azért még akad egy-két dolog a gyerekein, a családján kívül, ami még boldoggá tudja tenni.

De a legrosszabb, és egyben a legfontosabb tudnivaló, mindenki számára, hogy ha Anya nem alszik, ráadásul huzamosabb ideig nem alszik, akkor előbb vagy utóbb kimerül. Lelkileg és testileg is. Rossz kedve lesz, hajlamosabb lesz a depresszióra, könnyebben betegszik le, nehezebben gyógyul meg és idővel sokkal komolyabb egészségügyi problémák is felüthetik a fejüket egy „egyszerűbb” influenza vírusnál.

Hasonló gondolatok szoktak a te fejedben is járni? Megspékelve esetleg akár azzal, hogy ha aludnál is, nem tudsz, mert állandóan pörög valamin az agyad? Sajnos nem vagy egyedül. A Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatásából az derült ki, hogy a magyar felnőtt lakosság több mint egyharmada szenved valamilyen alvászavarban – és az európai átlag a maga 29%-ával nem sokkal van alattunk. Az IKEA ezért (is) döntött úgy, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alvás fontosságára, és új, 2020-as katalógusában egy éven át annak előnyeire fókuszál, fő témája a megfelelő alvókörnyezet megteremtése a kiadós pihenéshez otthon.

Milyen a jó alvás?

Először is szögezzük le, hogy mi számít jó alvásnak. Dr. Vida Zsuzsa neurológus és alvásszakértő elmondása szerint a jó alvás megfelelő minőségű és mennyiségű, valamint ami még fontos: folyamatos. Ez a három együtt teszi ki a jó alvást, ami nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Mi történik, ha nem alszunk jól?

Napközbeni fáradtságot, a teljesítőképesség csökkenését, koncentrációs problémákat és elhízást is okozhat a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. De a szakember a hétvégi IKEA Alvóbaron megtartott kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy ha huzamosabb ideig napi 4 óránál kevesebbet alszunk, bizonyítottan gyengül az immunrendszerünk. A kevés alvásnak pedig a rák kialakulásában is szerepe lehet. Emellett megnőhet még többek között a szív-és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a magas vérnyomás és a mentális betegségek kockázata is.

Milyen hálószobában lehet jót aludni?

„Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására, így a tiszta levegőjű, csendes, sötétített szoba, pihentető hangulat megteremtésére, a megfelelő páratartalomra, a megfelelő keménységű matracra, párnára, plédre és ágyneműre.” – mondta Dr. Vida Zsuzsa, akinek tanácsait Finta Valéria, az IKEA lakberendezője és a márka 2020-as trendjei is csak megerősíteni tudják.

„Egy kényelmes matrac elengedhetetlen a jó alváshoz, amit vásárlás előtt mindenképp próbáljunk ki még az üzletben. Legalább ennyire fontos az egyedi alvási szokásainkhoz illő párna is, akárcsak egy jó, fénykizáró függöny, hogy kellően sötét legyen.” – mondta a lakberendező, aki szerint még a puha takarók, sőt még a stílusos szőnyegek és a természetet közelebb hozó szobanövények is sokat javíthatnak az alvásunk minőségén.

A nyugtató, kikapcsoló környezet létrehozásához pedig elengedhetetlen a színek megfelelő kombinációja. Ehhez az IKEA idén a  piros és a kék mint két fő domináns szín összes árnyalatát hívja segítségül. A hideg színek közül a zöld valamennyi tónusa a halvány mentától a fűzöldön át a smaragd és méregzöldig a nyugalmat sugározzák.

Finta Valéria, az IKEA lakberendezője szerint rohanó és digitalizált világban fontos a természet-közeliség hangsúlyozása, ezért jelennek meg a lakberendezésben a természetből merített motívumok, mint például levelek, virágok vagy madarak. Az anyaghasználatot tekintve is a természetes és újrahasznosított anyagokra irányul a figyelem. Dominálnak a kézzel megmunkált, durván textúrált fafelületek, valamint fókuszba kerülnek a világos fa anyagok, mint például a nyír, a kőris, a juhar és a fenyő.

És mit tehetünk még a jobb alvás érdekében? Íme az IKEA által felkért alvásszakértő 11 tanácsa:

 1. Tartsunk szigorú napirendet! Lehetőleg mindig azonos időben keljünk fel és feküdjünk le, hétköznapokon és hétvégén egyaránt.
 2. A rendszeres sportolás, mozgás javítja az alvás minőségét, de lefekvés előtt 3-4 órával már ne végezzünk megerőltető tevékenységet!
 3. A lefekvés előtti órákban ne fogyasszunk erős, zsíros ételeket, alkoholt és ne dohányozzunk!
 4. Korlátozzuk a koffein tartalmú italok fogyasztását, különösen a késő délutáni és esti órákban!
 5. Alakítsunk ki megfelelő elalvási szokásokat! Legyen rutinszerű a tisztálkodás, fogmosás.
 6. Az elalvást segítheti a könnyű vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba meleg paplannal és a relaxáció (pl. zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok).
 7. Lehetőleg ne aludjunk napközben, kivéve, ha speciális alvásproblémánk miatt az orvos ezt kéri.    
 8. Ne feküdjünk le túl korán, és ha fél órán belül nem alszunk el (illetve, ha felébredünk éjszaka és képtelenek vagyunk visszaaludni) keljünk fel az ágyból, menjünk át egy másik szobába, és ott olvassunk, pihenjünk. Ilyenkor ne együnk, ne igyunk, és ne dohányozzunk. Csak akkor térjünk vissza az ágyba, ha már kellően álmosak vagyunk. Próbáljuk az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.
 9. Ébresztőórát/telefont az éjszaka során tartsuk lefordítva, és az éjszakai felébredések során ne nézzünk automatikusan rá!
 10. Ne együnk, ne tévézzünk, ne dolgozzunk a hálószobában!
 11. Amennyiben alvászavara tartósan fennáll, mindenféleképpen kérje szakember segítségét!

Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy az ágyat két dologra kell használni: alvásra és szexre. Ennek fényében rendezzük be és használjuk azt a mindennapokban!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

horoszkóp
Szerző: Noémi

A horoszkóp szerint ezen csillagjegy szülöttjei a legjobb anyák

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
Top
1
játékok

Megfulladunk a játékokban – mit tegyünk? Egy tapasztalt gyógypedagógus édesanya tanácsai

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
költözés

Laky Zsuzsi: “Belebetegedett a gyermekünk a költözésbe!”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
16 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek