Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekkori székletvisszatartás

Több hétig nem kakilt a gyerekem! Elárulom, mi segített!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermeke visszatartja akár napokig is a székletét, vagy visszatérő székrekedéssel küzd. A kisgyermekkori székletvisszatartásnak több lehetséges oka is van, testi és pszichés egyaránt szóba jöhet és van, amikor mindkettő egyszerre.

Elolvasom
társasjáték ajánló
Fotó: Getty Images
Szerző: Bus István
2020.05.03

Ha az alapoknál többre vágytok – Társasjáték extrákkal

Vannak az alap társasok, mint a Gazdálkodj okosan, a Monopoly, az Activity és a Ki nevet a végén?, és vannak a társasjátékok extrákkal. Íme a mi kedvenceink!

Sakk

Háromszor aláhúzom tustintával – miközben hamut szórok a fejemre, és egyben elnézést is kérek a társasjáték-szakértőktől – hogy pontosan tudom, a sakk nem táblás társasjáték. (Sokkal komolyabb dolog azoknál.) De hát mit csináljak, ha ezzel is szoktunk játszani? Ha van valami, ami élvezetes és egyben hasznos tevékenység, akkor a sakk biztosan az.

Hogyan gondolkodj stratégiai módon? Hogyan lásd előre a saját és ellenfeleid lépését? Hátborzongató, amikor az ember látni kezdi a sakk mélységeit.

És azt tudtátok-e, hogy a sakktáblán játszhattok akár többen is? Egy csomó játékot kitaláltak hozzá. Például a nyulacskázást, meg a rohadt szőlőt. Farkas Csaba sakkoktató cikke pontosan erről szól:

Imagine

 Pofonegyszerű, de az agyat és a kreativitást mérhetetlen módon megdolgozó játék: hatvan darab átlátszó kártyán különböző síkidomok, szimbólumok, egyszerű jelek szerepelnek. Ezekkel kell kifejezni a feladványt. Egymásra rakhatod őket, mozgathatod, variálhatod. (Hangot közben nem adhatsz ki.) Mindig lesz persze valaki, aki zseniálisan ráérez, és egy vonalból meg egy pontból benyögi, hogy „Az a Mona Lisa!” – és többnyire igaza is lesz. Egy idő után az összeszokott társaságok elkezdenek bevált sablonok mentén gondolkodni. Ilyenkor érdemes új embert bevonni, vagy pihentetni kicsit az Imagine-t.

Dixit

Minek neked pszichológus, ha ott a Dixit? Ha először játszol vele, megdöbbensz, annyira különbözik minden mástól. (Például, a Ki nevet a végén?-től.) A szürreálisan megfestett játékkártyák alapján kell a mesélőnek egy szót, mondatot vagy történetet kitalálni, a többieknek pedig a saját kártyájuk közül kiválasztani azt, amelyik a mesélő sztorijához a leginkább igazodik.

Az asszociációk hihetetlen tárháza nyílik meg a Dixit kapcsán, ráadásul – szerencsés esetben – a játékosokat hihetetlenül egy hullámhosszra tudja hangolni.

Kis túlzással lenyúl a tudattalanba, onnan hoz fel a nyitott játékosok számára igazi kincseket. A Dixithez kapható egy csomó tematikus pótkártya-csomag, úgyhogy mindig lehet bővíteni a kalandok körét. (A legdurvább, amit eddig láttam, az orosz gyártmányú akcióhorror-csomag.)

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekkori székletvisszatartás

Több hétig nem kakilt a gyerekem! Elárulom, mi segített!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
hozzátáplálás

Babacsinta, babapizza, bababolognai – 3 recept, amivel végre jó élmény lesz a hozzátáplálás

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek