Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Két és fél hónap után ma újra nyitnak az óvodák, az én lányom is ismét be fog járni. Ám az ovis mindennapokba való felhőtlen és örömteli visszatérés nem feltétlenül magától értetődő. A karanténban töltött idő nagyjából egy nyári szünetnek felel meg. A hosszú kimaradás, a rendkívüli nyitás és a nyár nem könnyíti meg a visszaszokást és a visszaszoktatást. Most kiemelten figyeljünk a gyermekünk lelkére!

Elolvasom
otthon
Fotó: Getty Images
2020.03.16

Ha már #maradjotthon – Így csempészd be a természetet a gyerekszobába

A tündérkertek a kertészkedés iránt fogékony gyerekek rajongásának tárgyai. És hogy a felnőttek miért szeretik? Mert... természetet csempésznek a gyerekszobába, miközben a tündérmesék világába repítik őket.

Számos ökológus és pszichológus mutatott rá arra, hogy a gyerekeknek már fogalmuk sincs, milyen is a természet valójában, ezért a saját, megélt élményeik helyett rajzfilmek alapján, elnagyoltan és stilizáltan képesek csak leírni a természetet. Ennek oka nemcsak a modern létformában, a technológia térhódításában, hanem a társadalom természethez való hozzáállásában is keresendő. Sok helyen még mindig tiltják a fűre lépést, egyre több fát vágnak ki, és csökken a városi zöldterületek mérete.

BAMBI-SZINDRÓMA

A szülők féltik a gyerekeiket a természettől, arra nevelve őket, hogy ne érjenek hozzá a növényekhez, ne menjenek be a bokrokba, ne sarazzák össze magukat. Pedig éppen a természetjárás, természetben való tartózkodás hiánya az, amitől félteni kellene gyermekeinket – hívta fel a figyelmet Richard Louv amerikai író-publicista Last Child in the Woods (Az utolsó gyermek az erdőben) című bestsellerében. Szerinte a fent leírt, ún. Bambi-szindróma okolható olyan, manapság már a gyerekeket is sújtó nép- betegségekért, mint az elhízás, a stressz, a hangulati zavarok, az iskolai teljesítménycsökkenés vagy a hiperaktív figyelemzavar. Érdemes tenni ezek ellen, persze kérdés, hogyan?

Fotó: Getty Images

TERMÉSZET A NÉGY FAL KÖZÖTT

Tavasszal ugyan sokaknak megadatik a kertészkedés öröme is, ám kert hiányában szobanövényekkel próbáljuk betölteni az űrt a hétköznapjainkban. Ezek ugyan pozitív hatással vannak a gyerekeinkre, de nem biztos, hogy felkeltik az érdeklődésüket a természet, a kertészkedés iránt. A tündérkertek viszont olyan virágzó, élő és lélegző kertecskék, mini ökoszisztémák, amelyek segítségével a kicsik átélhetik a kertészkedés örömét, felismerve azt, hogy a környezetünket óvni, ápolni kell. A gyerekek alkotás közben rácsodálkoznak a növekedés folyamatára, és olyan csodálatos élő minikerteket, fantáziavilágokat alkothatnak, amelyekre méltán büszkék lehetnek.

TÜNDÉRCSALOGATÓ

A miniatűr tündérkert-iparág a kert készen kapható alapelemeivel bőségesen ellátja azokat, akik mellőznék a barkácsolást. Nekik elég összeválogatni a játék-, illetve hobbiboltok polcairól a kiegészítőket, hogy egy bájos tündérkertet kreáljanak. Mások időt, energiát, pénzt nem kímélve maguk alakítják ki saját tündérországukat. Angolszász vidéken nagy divatja van annak, hogy a háziak DIY kerti dekorációval vonzzák be birtokaikra a jótündéreket. Méretükre szabott fatörzsre erősített kapuk, ablakok, házikók, padok, tavak, virágoskertek, hinták várják, hogy odataláljanak, mi több: legyen is kedvük hosszan időzni adott birtokon. Hát nem tündéri ötlet?

Itt a tavasz, itt a kertészkedés ideje! A legújabb, már kapható tavaszi Otthonok&Megoldások magazin pedig nem csak gyönyörű otthonokkal, de számtalan praktikus kertszépítő tippek is tele van! Te már beszerezted?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

óvodai beszoktatás

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
iskolabezárás

Ezért nyitottak ki, majd zártak is be pár hét után az iskolák Ausztriában és Franciaországban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
2
babavárás

“Terhes lettem a koronavírus járvány idején úgy, hogy már nem is szeretem a férjem!” – Két nő, két megromlott házasság és egy nem várt terhesség története

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek