Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

KaranténTéVé

KaranténTéVé KaranténKvíz – Te hány kérdésre tudod a választ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Elolvasom
hajvágás otthon
Fotó: Getty Images
2020.03.30

Így vágtam le én a karantén miatt a párom és a kisfiam haját

A karantén miatt nem sok fodrászat van nyitva, és azokba se ajánlott a járvány terjedésének lassítása miatt eljárni. Így a hajvágást magunknak, itthon kell most egy darabig megoldanunk.

Amikor még csak az első napokat töltöttük itthon home office-ban, és a gyerekek sem mentek már óvodába, majd napról napra erősödtek a vírus miatti szigorítások (és bennünk a szorongások), mi magunk is csak a legszükségesebbre szűkítettük a kijárásainkat, már akkor eldöntöttük, hogy akár nyitva vannak még a fodrászok, akár nem, ha valami, akkor a hajvágás otthon lesz, általunk megoldva annak ellenére, hogy jártasságunk nincs benne, mert fodrászhoz jártunk.

Az első lépések az eszközök beszerzése volt:

 • Hajnyírógép: ilyennel nem rendelkeztünk itthon, de a legutóbbi Tesco bevásárlásnál nem csak kézfertőtlenítőt kerestem a szépségápolási részlegen, hanem hajnyírógépet, mivel a hajvágás otthon enélkül elég nehezen valósítható meg. Épp akciós is volt pár készülék. Számomra fontos volt, hogy tölthető legyen, ne kelljen az amatőr kezeimnek kábelt kerülgetni.
 • Fodrászolló: eredetileg egy sima, de éles háztartásban lévő ollóval terveztem, de egy barátnőm fodrászcikkeket is forgalmazó cégnél dolgozik, így 2 napon belül már volt profi ollónk is. Nem próbáltuk így élesebb papírvágó/szabó ollóval, de ha csak az lenne itthon, szerintem megtenné az is. Talán nagyobb magabiztosságot ad a profibb eszköz.
 • Egy nagyobb sminkecset – a levágott hajdarabok lesöprésére arcról, nyakról.
 • A fodrásznál már látott, itthon a virágok számára tartott pumpás vízspriccelő
 • Nagy lepedő a nyakba
 • Sűrű fogú fésű

Már csak a jó időre vártunk, mert a fiúk haja már készen állt a műveletre, de pont akkor tért vissza pár napra a tél. Ugyanis

jó, ha van egy erkély vagy terasz, ahol könnyebb összeseperni a lehulló hajszálakat, tincseket.

Így most szombaton 20 °C-ban a napsütéses teraszon berendeztem apának egy felnőtt, a kisfiunknak pedig egy gyerek kerti széken a mi kis fodrász-szalonunkat. Még az előző lakásból maradt falitükröt is előkerestem, hogy én is lássam szemből, mit csinálok, és persze a fiúk is lássák közben magukat. A párom hajával kezdtem, az ő haja nehezített pálya: göndör, és forgókkal teli. A kisfiamé egyenes, de neki is pont olyan a fejformája és a forgói is.

2 videót vettem segítségül, egy anyuka társunk a ‘Home office gyerekkel’ csoportban ezt ajánlotta, a párom haját e videó alapján vágtam le:

A kisfiamnál ez a tutorial is segített:

Hajvágás otthon – A fő lépések:

 1. Bespricceltük a hajat felül
 2. Elválasztottuk az egyik halántéknál, és az egyik oldalra fésültem a hajat
 3. A hajnyírót a 9-es hosszra állítottam, majd alulról kezdve felfelé egyenletes mozdulatokkal nekiláttam az egyik oldalnak, a fül körül is. Meg lehet kérni ilyenkor a fiúkat, hogy a fülüket ők fogják meg. Fontos, hogy minden mozdulatnál kifelé kell a hajvágót vezetni, és hajszálak irányával szemben kell haladni.
 4. Majd átfésültem a hajat a másik oldalra, és végigmentem a géppel ugyanígy
 5. Hátul a tarkónál is ugyanezzel a beállítással és mozdulatsorral mentem végig. Itt a fejbúb alatt hagytam abba.
 6. A gépet 6 mm-re állítottam, és először újra oldalt, alulról kezdve kb félúton fordítottam ki a hajvágót. Ezt ismételtem a másik oldalon és hátul is.
 7. Csak legalul a széleken 3 mm-es beállítással dolgoztam el a kiálló hajszálakat
 8. A haj felső részének vágásához teljesen előre kell az összes hajat fésülni.
 9. 12 mm-es beállítással a hátulról a halántékig mindkét oldalon, majd végezetül
 10. 15 mm-es beállítással a fejtetőn hátulról teljesen a homlokig haladva vágtam le a hajat.
 11. Akinek nincs sok forgója, akkor elvileg készen is van. Nálunk a sok forgó miatt a géppel nem lehet ide-oda cikázni, így szükség volt az ollóra az igazításokhoz, ez már a szemünkre van bízva. A fésűvel újra benedvesített tincseket az ujjaim között vágtam egyenesre. Van az a hajvágás, amit fodrászok kezei közt láttam, hogy a hajvégekkel szemben haladnak – na ez nekem még nem megy 🙂

A fiunk haját felváltva ketten nyírtuk le, mert szegényke kicsit türelmetlenebb volt, mint Balázs bácsinál a fodrászatban szokott lenni. A szél is lefújta a nyakából a lepedőt, így a lehulló hajszálak a nyakát, hátát csiklandozták, így sietnünk is kellett, ne maradjon félbe a folyamat. A sminkecsetemmel lesepertem a bőréről, amit tudtam, majd egy hajvágás utáni hajmosás és zuhanyzás után már teljesen boldogan játszott tovább a homokozóban az iker lánytestvérével.

Összességében a végeredmény nyilván’ nem lett egyiküknél sem olyan tökéletes, mintha profi fodrásznál jártunk volna, mert itt-ott látom, hol kellett volna a nagyobb beállítást hagyni a gépen vagy még hol kell ollóval kicsit igazítani, de összhatásban meg vagyunk elégedve az első karanténfodrászatunk eredményével. Legközelebb rutinosabbak leszünk. 🙂

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

KaranténTéVé

KaranténTéVé KaranténKvíz – Te hány kérdésre tudod a választ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
nyaralás

Nyaralást terveztek? Biztonsági szempontok, ha úticélt választanátok idén nyárra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
terhességi teszt

A legfurább helyek, ahol nők terhességi tesztet készítettek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek