Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

családi programok

A legjobb családi programok február utolsó hétvégéjére!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ha esik az eső, ha süt a nap, nekünk február utolsó hetére

Elolvasom
Az én sztorim
Fotó: Getty Images
2020.01.09

Három gyerekem van, közülük az egyik soha nem fog felnőni: a férjem

Három gyerek anyja vagyok. Ebből kettőnek én adtam életet, papírom is van róla. A harmadikról is van papírom, csak azt házassági anyakönyvi kivonatnak hívják.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

Marci huszonöt éves volt, amikor összejöttünk, de komoly, diplomás embert nyomokban sem tartalmazott. Sokkal inkább kajla kamasz volt, de nagyon tudott szeretni. Nekem pedig ez borzasztóan bejött.

Nagyon másképp indultunk az életben. Marci egy budai társasház nyugalmából, pszichológus papa és zongoraművész mama mellől, egy szem gyerekként. Elit gimnázium, aztán a legjobb pesti egyetem, közgazdasági és jogi diploma, könnyedén, hiszen Marcinak vágott az esze, mint a borotva. Én a kőbányai panel tizedik emeletén, az érettségire készülő húgommal közös szobánkban elképzelni sem tudtam, hogy létezik másfajta élet, mint amit mi élünk. Apám világéletében a vasútnál dolgozott. A menetrend nálunk otthon is érvényes volt, anyunak mindennap pontban ötkor meg kellett érkeznie a hivatalból. Hétkor volt csatlakozás a vacsorához – aki lekéste, az éhesen feküdt le. Imádom a szüleimet, de már elég korán eldöntöttem: én biztosan nem fogok így élni.

Boldog és szerelmes

Harmadéves voltam az orvosin, amikor egy barátnőmmel elvetődtünk abba a koleszos buliba. Marci elképesztően szép keze volt az első, amit észrevettem aznap este. Összevigyorogtunk, és szinte el sem hittem, hogy ennek a gyönyörű srácnak én tetszem, sőt, ugyanúgy le van nyűgözve tőlem, mint ahogy én tőle. Hónapokig a föld fölött lebegtem. Marci iszonyúan imponált nekem. Ha olyan kedve volt, bulik után, éjszaka hazafelé sétáltunkban találomra bevágódott egy-egy kapu elé, és sorra végignyomkodta az összes kapucsengőt. Kivárta, hogy hosszan csilingeljenek a hívók a sötét lakásokban, álmos hangok érdeklődjenek barátságtalanul, ki és miért akar bejutni a házba az éjszaka kellős közepén. Marci ilyenkor kedvesen bemutatkozott, majd közölte az elképedt lakókkal, hogy imádja a mellette álló nőt – engem –, és további jó éjszakát kívánt. Mi pedig vihogva elhúztunk. A huszonnegyedik születésnapomra a barátaival leszedték nekem a Szép utca és a Melinda utca tábláját. Én pedig boldog voltam és nagyon szerelmes.

A barátnőim egyrészt sárgultak az irigységtől, másrészt folyamatosan azt mondogatták, hogy Marci komplett őrült. És hogy nagyon rá fogok faragni, ha egy ilyen srácra bízom az életemet, mert szemmel láthatóan a magáéval sem tud mit kezdeni. Tudtam, hogy van igazság abban, amit a lányok mondanak, de úgy éreztem, hogy ha majd eljön az ideje, Marci igenis képes lesz felelősen gondolkodni. Csak hát eddig nem tanulta meg, hogyan kell. Úgy nőtt fel, hogy megszokta: semmire nincs gondja, mert a dolgok előbb-utóbb úgyis megnyugtatóan elrendeződnek. Elég, ha ő csak arra koncentrál, amit szeret, ami érdekli. Mindig csodáltam ezért a lazaságért. Amikor a legnagyobb hazai távközlési cég felvette pénzügyi jogásznak, azt hittem, véget ér a könnyed időszak. De tévedtem.

Templomi rock

Akkor már együtt éltünk a kis belvárosi albérletben, ahol az én kedvesem esténként hangosan röhögött a tévé előtt valamelyik idióta sitcom-sorozat aktuális poénján, majd lebonyolított egy középsúlyos tárgyalást telefonon – persze úgy, hogy végül elégedetten dobhatta az ágyra a mobilt. Aztán elcsente az enyémet, átállította a nyelvet görögre vagy héberre, vagy épp átprogramozta az ébresztőt egy órával későbbre – egy jó reggeli összebújás kedvéért. Amikor a vizsgáimra készültem és éjszakánként piros szemmel gubbasztottam a jegyzetek fölött, kettesével tolva az energiaitalt, Marci nem győzte mondogatni, hogy tegyem be a párnám alá a paksamétát és hagyjam a fenébe a tanulást, reggelre úgyis bemegy a fejembe az egész. Ilyenkor borzalmasan kiborultam, hisztiztem, csapkodtam – aztán másnap, a sikeres vizsga után próbáltam békülni. Ami Marcival sosem volt egyszerű. Mint egy gyerek, annyira tud duzzogni még most is.

Időbe telt, mire megtanultam, hagyni kell, hogy maga keveredjen ki a sértődésből, ahogy a kisfiúk szoktak: egy idő után úgy tesznek, mintha az ég egy adta világon semmi nem történt volna.

Rezidens orvos voltam, amikor kitűztük az esküvőnk időpontját. Az én szüleimnek mindegy volt, hogyan megyek férjhez, Marci szülei viszont szerettek volna templomi esküvőt is. A kedvesem őszintén csodálkozott felmenői óhaján – nem voltak vallásos család –, és közölte: csak akkor teljesítjük a kívánságukat, ha az a templomi szertartás olyan lesz, amilyennek ő szeretné. Nekem is leesett az állam, amikor előállt az ötletével. De olyan kaján vigyorral és olyan őszinte lelkesedéssel adta elő, hogy eszembe sem jutott nemet mondani az elképzelésre, miszerint lehet templom meg pap meg bármi, ha az AC/DC Thunderstruck című számára vonulok az oltár elé.

A családot persze nem avattuk be semmibe. Szegény anyukám ült az első sorban a nagyszüleimmel, csőre töltött zsebkendővel a kezében. Amit le is ejtett azonnal, amikor megszólalt a zene és mi apuval karonfogva betáncoltunk a színre. Apámat sem láttam addig soha olyan jókedvűnek. És amikor jelképesen átadott az oltár előtt a vigyorgó Marcinak, még a fülembe súgott valamit, amit egy életre megjegyeztem.

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
110 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek