Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

Koronavírus

Új koronavírus tünetek! Már nem csak az eddig ismert szimptómák utalhatnak fertőzésre!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
34 szavazat

Az eddig ismerteken kívül íme néhány az új koronavírus tünetek közül.

Elolvasom
Gyereknevelés
Fotó: Getty Images
2020.02.16

Háromig számolok: az üres ígéretek és fenyegetések ára

Amikor bepörög a gyerek, és békét szeretnél, könnyen teszel felelőtlen ígéreteket, amit gyakran nem lehet betartani. Legyinthetsz, hogy ezek csak apróságok, de hosszú távon biztosan rosszat tesz a kapcsolatotoknak.

Az üres ígéretek -vagy fenyegetések– gyakran elkerülhetetlennek tűnnek a nevelés során. Legtöbben tudjuk, hogy ez nem jó, de néha nagyon is szükséges, hogy működjön az élet egy-két-három gyerekkel. Például a boltban próbálod együttműködésre bírni a kicsit: holnap kapsz egy kisautót, ha most jól viselkedsz. Vagy fordítva, elveszem a kisautóidat, ha nem viselkedsz jól. Ebben nincs veszély, igaz? Úgysem dobod ki az autókat, vagy éppen veszel egy kicsit, olcsót.

Nem ilyen egyszerű a helyzet. Kutatások szerint igenis van következménye ezeknek az ígéreteknek, méghozzá szép lassan koptatják a bizalmat szülő és gyerek között. A gyerekek okosak, megérzik, ha kamuzol, és hatással van rájuk, mit mutatsz nekik. A gyerek csak egy ideig csinálja azt, amit mondasz. Később már azt csinálja, amit mutatsz.

A vizsgálatok szerint a kisgyerekek megtartják az ígéreteiket, és másoktól is hasonlóra számítanak. A felnőttek viselkedése ebben is minta, vagyis ha azt látják, hogy betartod, amit mondasz, ez számukra is érték lesz. Ha nem tartod be, azt tanulják meg, hogy ez is elfogadható viselkedés. Megkerülik a szabályokat, nem hisznek bennük, amitől ráadásul nehezebb is az életük, mert nem ismerik a kereteket. Ha azt szeretnéd, hogy megbízható legyen a gyerek, legyél te is megbízható!

Az üres fenyegetések még komolyabb károkat tudnak okozni. Ha folyton olyanokkal mozgatod, hogy „háromig számolok”, „különben” és hasonlók, majd nem történik semmi, akkor a gyerek megtanulja, hogy nem sokat jelentenek a szabályok és következmények. Ráadásul sokkal nehezebben tudja majd eldönteni, hogy egy adott helyzetben mi a helyes viselkedés.

De mit lehet tenni a cukorkák és morgások helyett?

Például rögtön az első pillanatban kezelni kell a zűrös helyzetet. Jól ismert helyzetek, amelyekben nem érzik jól magukat: éhes, unatkozik, fáradt, vagy csak simán figyelmet akar. Ha ezeket a szükségleteket figyelembe veszitek, akkor megelőzhető a vita. Nem kell rettegni a gyerektől, de ha egész nap rohangált, hagyjátok ki az esti rohangálást, ha megtehetitek. Vagy ha folyton le van terhelve a különórák, edzések miatt, akkor mondjatok le párat, és sokkal könnyebb lesz neki is. Ez nektek is jót tesz, mivel csökkenti a stresszt, amit a gyerek átvesz tőletek – ami szintén indokolatlanul nehézzé teszi a nyugodt vásárlást, nyaralást vagy esti lefekvést.

Amikor a gyerek elkezd bepörögni, gyakran nehéz a megfelelően reagálni a helyzetre. Naná, nem csak neki lehet nehéz napja, hanem neked is. Ettől függetlenül te vagy a felnőtt, neked kell okosabbnak lenned. Ilyenkor segít, ha kicsit a gyerek fejével gondolkodsz, és próbálod átérezni a helyzetét. Vagy pont távolodsz kicsit, és arra koncentrálsz, hogy az egész helyzet hogyan oldható meg, nem pedig azon pörögsz, milyen mérges vagy.

Dicsérd meg a gyereket, erősítsd meg abban, hogy jól csinálta, és inkább ne ígérj olyat, amit nem tudsz (vagy akarsz) betartani.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

Koronavírus

Új koronavírus tünetek! Már nem csak az eddig ismert szimptómák utalhatnak fertőzésre!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
34 szavazat
Top
1
Koronavírus

10 dolog, amit tiniként csináltam volna, ha akkor jön egy világ járvány

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
Koronavírus

Röhögünk rajtad, koronavírus! – 2. rész

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
37 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek