Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

4 gyerek mellett erre is van ideje: Anyaságról és gyereknevelésről fest őszinte, de vicces képeket Szántó Cecília!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat

Jó ideje követem már Szántó Cecília munkásságát, alkotásait, festményeit, talán ezeken keresztül picit a mindennapjaikat is. Ha jól emlékszem, még „csak” háromszoros fiús anyuka volt, amikor bekövettem az Instagramon. Most már négy gyermekes édesanya, 4 fiú anyukája, de szerencsére a festést most sem hagyta abba. „Ami abban a pillanatban bosszantó és fájdalmas, másnap mókás és megfestésért kiáltó téma” – mesélte Cecília, aki nem az altatás közben bealvós anyukák közé tartozik. Minden éjjel ecsetet ragad és minden egyes nap fest, alkot, örökíti a mindennapjait. Többet közt az én nagy örömömre is és remélem még jó sokáig teszi is! Öröm volt még jobban megismerni!

Elolvasom
igenanya interjú

Határtalan Történelem a határon innen és túl – egy sokszor a határait feszegető édesanyával

Szerettem a törit, jó jegyeim is voltak belőle mindig, de szerintem csak most kezdem érteni igazán, hogy mit is tanultunk, mi miért, mi után, mi hatására történt. Elő is vettem a régi tankönyveimet, falom a dokumentumfilmeket és pár hónapja Instán is bekövettem néhány nagyon jó, történelemmel foglalkozó profilt. Akkoriban akadt meg a szemem a Határtalan Történelem oldalon, amiről csak pár héttel később tudtam meg, hogy egy édesanya csinálja (ki más!? :) ), valahol külföldön. De még pontosan akkor sem tudtam, hogy mi is ez, ki van mögötte és miért csinálja. De a kíváncsiságom szerencsére most sem hagyott cserben, úgyhogy írtam is Wittlinger Gabriellának, a nőnek, az édesanyának, aki az egész mögött áll. És szintén szerencsémre pont pár héttel később jött haza Magyarországra, szóval volt lehetőségem személyesen megismerni őt, a történetét és kávézni, no meg beszélgetni vele egy jót. Mire elfogyott a kávénk nem is volt kérdéses, hogy újabb IgenAnyát volt szerencsém megismerni.

Mesélj először kérlek picit magadról! A gyerekekkel jött a történelem szeretete vagy ez még korábbi sztori? 🙂

Ez régebbről jön. Történelem és tanár szakon végeztem a Szegeden. Aztán egyetem után jött egy bankos ajánlat, ami jó volt, leginkább anyagilag. De nem volt az igazi. Aztán jött a férjem, akivel úgy 9 éve először Londonba költöztünk, majd nem sokkal később Belgiumba. Bennünk volt, hogy menjünk, menjünk. De aztán az első gyermekünk megállított minket. Pedig nem igazán úgy terveztük, hogy Belgiumban maradunk.

És akkor gondolom egy kis ideig nem is dolgoztál, miután megszületett a fiad. Vagy?

Igen, így volt. Az történt, hogy ahogy kiköltöztünk, szinte azonnal terhes lettem. Új ország, új nyelv, új emberek és akkor jött számunkra is egy új élethelyzet, egy új feladat. Jó volt, mert az anyaságot nagyon megéltem. De egy nagyon zárt buborékban voltunk. Marci két és fél évesen kezdte a bölcsődét, én pedig a magam megtalálását és a helyemet keresni Belgiumban. Itt egyébként az a rendszer, hogy a gyerekek 3-6 hónapos de legkésőbb 1 éves korukban kezdik meg a bölcsődébe járást és az anyukák teljes vagy rész munkaidőbe visszamennek dolgozni. Én ezzel nem tudtam azonosulni.

Na, de végül mi is elkezdtük a bölcsit majd az ovit és én pedig kitaláltam a Határtalan törit és elkezdtem itt történelmet tanítani.

Magyar történelmet.

Igen magyar történelmet, de nem csak azt. Hiszen nemzetköziek a családok és a környezet is.

De ez számomra nem csak történelem. És nem csak tanítás. Ez ennél sokkal több és remélhetőleg a benne lévő családoknak is. Tudod, szerintem a Határtalan történelem szempontjából nagyon fontos az, hogy anyuka vagyok. Illetve úgy is mondhatnám: az, hogy anyuka vagyok, akkor is és most is befolyásolja, hogy mit, hogyan és miért csinálok. Amikor a fiam megszületett, nagy vágyam volt, hogy ő is tudja, ismerje majd a magyar kultúrát és történelmet. Közben pedig kerestem magamat a helyemet Belgiumban. A kettő összeért és megszületett a Határtalan történelem gondolata a fejemben.

Mert hogy a Határtalan Történelem

… egy oktatási projekt és vállalkozás, amely a magyar történelmet helyezi a középpontba a külföldön élő magyar gyerekeknek. Esetenkénti csoportos foglalkozásként indult, a barátok gyerekeinek. Aztán jött a második kisfiam és egy rövid szünet. Mindenki megvárt, sőt amikor újra kezdtem a foglalkozásokat több jelentkező volt, mint előtte. Mostanra ezek rendszeres foglalkozásokká nőtték ki magukat itt Brüsszelben. Illetve most már Brüsszelen túl is.

Magyarul tartod ezeket az órákat?

Magyarul. Ez fontos, mert a cél a magyar kultúra és történelem átadása, a magyar identitás erősítése. Nem minden gyerek beszéli tökéletesen a magyart, de ez nem is elvárás. Hogy is lehetne? Most csak egy példa, van olyan diák, akinek az anyukája magyar, az apukája spanyol és francia iskolába jár Belgiumban /ami vallon és flamand/.

Mégis, a magyar nyelv használata az órán alap, nyilván figyelve arra, hogy mindenki számára érthető legyen.

De ezek iskolán kívüli foglalkozások, ugye!?

Igen, különórák az iskola után, hétvégén. Nem kis felelősség és kihívás, hogy olyan órát tartsak, amit a gyerekek élveznek és szívesen eljönnek rá hétvégén is.

Máshogy tanítod a történelmet, mint akár itthon vagy kint, a belgiumi iskolákban?

A kinti tanárok témaköröket vesznek, nem időrendben haladnak. Ezt sok gyerek szereti, izgalmas számára, ám nem minden esetben tudják összerakni a fejükben, hogy mi után mi jön. De például tök jó kis projekteket is csinálnak. Van, hogy történelem óra keretein belül ókori vázákat készítenek. Ezzel szemben én időrendben haladok az anyaggal, viszont sokat játszunk, drámajátékokat viszek. Élvezniük kell, ha már hétvégén ott ülnek „szerencsétlenek” 🙂 . Ráadásul így motiváltak is lesznek és partnerek a tanulásban.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
10 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

4 gyerek mellett erre is van ideje: Anyaságról és gyereknevelésről fest őszinte, de vicces képeket Szántó Cecília!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
26 szavazat
Top
1
meglepetés

5 év házasság és 3 gyerkőc után olyat tett a férjem, amire egyáltalán nem számítottam

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
238 szavazat
Top
2
anya közösség

Mi az a PCO? És mi a különbség a PCO és a PCOS között?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Top
3

Ajánlott cikkek