Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

KaranténTéVé

KaranténTéVé KaranténKvíz – Te hány kérdésre tudod a választ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Elolvasom
helikopterszülő
Fotó: Unsplash/Derek Thomson

A helikopter szülőség negatív hatásai

Teljesen természetes, hogy szeretett gyermekünket féltjük. Rossz elengedni, már bölcsődébe, óvodába is, rossz elfogadni, hogy nem vagyunk ott élete minden egyes pillanatánál. Vannak azonban, akik ott vannak. Túlságosan is. A helikopter szülőségnek azonban rengeteg rossz hatása van a gyerekre, egész hátralevő életére nézve.

Helikopterszülő az, aki a gyerekén kívül nem foglalkozik mással. Túlfélti, túlaggódja magát, mindent megcsinál és megold a gyerek helyett, tudnia kell, hogy hol van és mit csinál, vagyis szó szerint, mint a helikopter: a feje felett köröz. Állandóan.

Melyek ennek a negatív hatásai hosszú távon a gyerekre nézve? Lássuk!

  • Önállótlan lesz

Mivel hozzászokott, hogy egész életében mindig, mindent megcsináltak helyette, így felnőttként sokkal nehezebben fog boldogulni. Olyan apróságok is nehezére fognak esni, mint feladni egy csekket a postán vagy reggelit készíteni magának. És ez persze nem csak a hétköznapi apróságokra lesz hatással, de például a munkahelyén is folyamatos nehézségeket fog biztosítani és a társas kapcsolataiban sem lesz segítségére.

  • Nehezebben alakít ki (pár)kapcsolatot

Mivel egyetlen és igazi társ számára csakis a szülő, már iskolás kortól kezdve nehezen, vagy egyáltalán nem lesz képes barátkozni. Később pedig még nehezebb lesz párkapcsolatot kialakítania.

  • Nem alakul ki a problémamegoldó képessége

Mivel többségében nem is találkozik élete során gyakorlatilag semmilyen problémával, mivel a szülő mindent megold, elintéz helyette.

  • Nem fejlődik a konfliktuskezelő képessége

Az előzőből adódik, hogy mivel soha nem is találkozott problémával, amikor majd szembesül eggyel felnőttként, fogalma sem lesz róla, hogyan kell(ene) megoldania azt, mivel nem lesz benne egyáltalán tapasztalata.

  • Rosszabbul teljesíthet a munkahelyén

Felelősséget nem vállal, mert nem ehhez szokott, mivel szülei a cselekedetei következményeivel sosem hagyták szembesülni. Kollegális kapcsolatot nem tud létrehozni, mert valójában semmilyen kapcsolat kialakítására képtelen. A sok kudarc pedig csak erősíteni fogja benne, hogy a szüleinek igazuk volt, amikor megcsináltak helyette valamit, hiszen tényleg nem képes semmire nélkülük.

  • Nem lesz önbizalma

Szintén az előző pont folytatása: mivel a szülők állandóan megóvták gyermeküket a nehezebb, stresszesebb helyzetektől, folyamatosan azt üzenték neki, hogy nem elég jó, nem hisznek benne, nem képes semmire, inkább mindent megcsináltak helyette. Hosszútávon pedig ez önbizalomhiányhoz vezethet.

  • Hajlamosabb lesz a depresszióra

Egy majdnem 300 diák bevonásával készült kutatás kimutatta, hogy összefüggés van a helikopter-szülő jelenség és a gyerekek depressziója között. Ennek okai többek között a fentebb is felsorolt hatások: az önbizalomhiány, a társas kapcsolatok hiánya és az önállótlanság is.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

KaranténTéVé

KaranténTéVé KaranténKvíz – Te hány kérdésre tudod a választ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
nyaralás

Nyaralást terveztek? Biztonsági szempontok, ha úticélt választanátok idén nyárra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
terhességi teszt

A legfurább helyek, ahol nők terhességi tesztet készítettek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek