Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
utazás gyerekkel
Fotó: Getty Images
Szerző: Dadventure
2019.12.17

Apa, menjünk! Utazós rutin két gyerekkel vidékre, Mamáékhoz

Avagy hétköznapi küzdelmeink: az utazós rutin.

Nem vagyunk extrém világjárók, de havonta egyszer biztosan vidékre látogatunk a szüleimhez, és vállaltunk már nyolcórás autóutat is. Ez néha komoly kihívásokkal jár a könnyű pakolástól kezdve a gyerekek begyűjtésén át az úti szórakoztatásig. A reggeli, délutáni és esti szívás után most jön egy átlag vidéki kétórás-egyhétvégés túra.

7:43 Anya hidegvérrel közli, hogy most nem viszünk sok cuccot.

8:12 Soma lelkesen kérdezi, hogy megállunk-e enni a mekiben. Természetesen nem, sosem ettünk sajtburgert (és tévénk sincs). Még van kalács múlt keddről, apa megkeni, az is legalább annyira finom.

9:01 A család nagy része munkában és óvodában. Apa dolgozni fog, rögtön a pakolás után. Csak pár táska. Három. Meg még a kicsi.

9:47 Négy kicsi. Meg a laptoptáska. Meg a fedő nélküli edények és Carte d’Or-os dobozok Messzimamának. Még le kell hozni a szemetet, mert bebüdösödik.

10:03 Mindig van még egy kör. És a bicikliket is vinni kéne.

10:11 A szomszédok ismerkednek apa szókincsével, aki az utcán tetriszezik a csomagokkal. Az anyukák a gyerekeik fülét befogva mennek át az út túloldalára. Az elhaladó taxishiéna is elismerően csettint a változatos, mégis világos szóösszetételek, műveltető alakok és helyszínek variálásának hallatán.

10:21 Harmadik ki- és bepakolás. Apa már csak passzív-agresszívan szuszog, de nincs senki a közelben, akibe beleköthetne. Egy pillanatig felmerül, hogy a futóbiciklit tapossa meg, de ezt elveti.

10:31 A hétvégén mégsincs bringázás, a biciklik maradnak.

10:45 Apa dolgozik. Amint elmúlt az infarktusközeli állapot.

11:55 Csapódik a kocsiajtó, indulás a srácokért az óvodába, akik evés után végig alszanak az úton. Így egyrészt nyugodtak, másrészt érkezés után is használhatók lesznek. Fél 3-kor érkezés (spoiler: ez csak a terv).

11:59 Nem várt munkatelefon, ücsörgés az óvoda előtt.

12:07 Prezentációszerkesztés erre alkalmatlan mobilkijelzőn.

12:14 További munkatelefon.

12:22 Srácok öltöztetése az óvodában. Apa örül, mert a telefonálás közben bemelegedett a kocsi, így nem kell mind a 9 réteg ruhát ráadni a gyerekekre.  

12:32 Kriszti néni az indulás előtti pillanatban emlékeztet az apró kegytárgyakra, így ma kell elvinni az elmúlt 16 hónap kavics-, tölgyfa-, szétmorzsolódott gesztenyelevél, döglött csiga, és rajztermését. (kösz, Kriszti néni, még mindig jövök eggyel)

12:37 Csapódik az ajtó, indulás anyáért a munkahelyre, a belváros kellős közepére.

12:39 Türelmetlen kopogás a műszerfalon, a waze szerint további 24 perc van az eredetileg 12 perces útból. Apa szól anyának, hogy 5 perccel érkezés előtt telefonál majd, addig nem kell lejönni.

12:41 Anya már az iroda előtt áll, nyújt és négyütemű fekvőtámasszal melegít, hogy azonnal ráfusson a mindjárt megérkező család további háromnegyedére.

12:48 Apa jelzi a srácoknak, hogy utazós üzemmódba váltunk.  Ez azt jelenti – apa szerint–, hogy csend van, nincs felüvöltés, székrugdosás, nyalókáért kuncsorgás, ablaklehúzogatás, sírás, verekedés.  

12:49 A gyerekek szerint ez azt jelenti, hogy mindenki ugyanazokat az idegesítő dolgokat csinálna, mint eddig, csak apa reménykedik, hogy nyugodtan tud morogni a péntek délutáni forgalomban.

12:59 Apa tilosban megáll anya munkahelye előtt, csak nem jön semmi, igaz?!

13:00 Egy 72 tonnás munkagép érkezik. Apa megy egy kört.

13:04 Anya beszáll. Kritikus pont, itt dől el, hogy anya jókedve ragad át apára, vagy apa ideggörcse anyára.

13:05 Anya jókedve nyert. Oldódik a feszültség.

13:22 A város ismeretlen pontjainak érintésével szökés a forgalom elől. Háttérből ártatlan érdeklődés. Nem, nem eszünk a mekiben.

13:23 B*sszameg, a kalács otthon szárad a pulton!

13:24 Akkor sem.

13:26 Na jó, mindenkire ráfér egy kis telített zsírsav.

13: 31 Mint egy monodrámában: halkan, de érezhetően rosszallóan kattog az index, ahogy a család lekanyarodik a túlsúly útjára, a gyorsétterem felé.

13:42 Falatozás az autóban. Potyognak a mustáros húsdarabkák a takaríthatatlan résekbe. Eközben zsíros kezek nadrágba törlése.

13: 52 Apa – a burgonyától végleg jó kedvre derülve­­­ – megjegyzi a szemközti sáv tömött sorait nézve, hogy jó, hogy nem a másik irányba utazunk. Apa jól érzi magát az apás közhelyekkel.

13:59 A gyerekek elalszanak, indul az út legnyugodtabb része.

14:12 Belebámulás a vidékbe, feltöltődés kezdete. Apa és anya létkérdéseket tisztáz. Apa minden út melletti őznél jelzi, hogy Őz!

15:40 (24 perccel a tervezett érkezés előtt) Nyöszörgés, gallérig izzadt fejek bosszús forgolódása. Az én elmentem a vásárba félpénzzel/Én vagyok a kis egy című dal közös eléneklése. Tizenkétszer. Az első három alkalommal a gyerekek sírnak, a továbbiaknál anya és apa.

16:04 Érkezés a célhoz. Mindenki jól van. A szemetet leszámítva, ami a lakásban rohad, emlékeztetve a résztvevőket, hogy sosem mehet minden tökéletesen.

Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a napi rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
8 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek