Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat

Sokan gondolják úgy, hogy a császármetszés úri hóbort, menekülési útvonal azon anyukák számára, akik szeretnék megspórolni a vajúdással járó fájdalmakat. A szakemberek ezt egyöntetűen cáfolják, hiszen ez egy komoly műtéti beavatkozás, amely kockázatokkal jár és a felépülési idő is hosszadalmasabb, mint hüvelyi szülésnél. Sajnos, még mindig rengeteg tévhit kering a császármetszésről, ezekről rántjuk le a leplet nagy szaktekintélyű orvosok segítségével. Kérdéseinkre Dr. Marics-Kutas Anna, Dr. Rácz Sándor, Prof. Koppán Miklós, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosai válaszoltak.

Elolvasom
tudatosság
Fotó: Unsplash/Rebe Pascual
2020.06.10

Hogyan legyünk tudatos anyák? 5+ 1 tipp kezdőknek és haladóknak

Nehogy azt gondolja bárki is, hogy a mindennapjaim zen üzemmódban telnek. Sajnos ez inkább kevesebbszer fordul elő, mint többször. De pont azért szedtem most csokorba ezeket az ötleteket, mert nekem nagyon sokszor segítenek átlendülni a holtponton egy-egy nehezebb nap folyamán.

Tudatosnak lenni számomra nem azt jelenti, hogy meditálva és mindig mosolyogva telnek a napjaim, hanem azt, hogy kemény munkával megdolgozom a boldog, kiegyensúlyozott hangulatért.

Ez nem egy állapot, amit valaki elér, akkor kipipálja és halad tovább az úton. Ez inkább egy folyamat, ami sokszor nehézségekkel van kikövezve, de gyakorolva a tudatos jelenlétet könnyebben ugrom meg a mindennapok kihívásait.

1. Adj teret magadnak a családodon belül

Te, mint Édesanya a család motorja, hajtóereje vagy. Viszont előfordul, hogy a dolgok másként alakulnak, ahogy elképzeled. A tudatos és sokszor átgondolt nevelési elvek nem úgy alakulnak/haladnak, ahogy elképzelted. A társaddal/férjeddel nem vagytok közös nevezőn. Ezek mindenki számára ismert helyzetek. Ami fontos, hogy ismerd fel ezeket és adj magadnak kicsivel több mozgásteret és elsősorban magaddal legyél rugalmas.

2. Légy kedves önmagadhoz!

Ezt a mondatot, nagyon könnyű kimondani és legalább ilyen nehéz meg valósítani a gyakorlatban. Ez leginkább olyan helyzetekben hasznos, amikor különösen nagy kihívások előtt állunk. Ha kedves vagyok magammal, sokkal kedvesebb és nyitottabb vagyok másokkal is körülöttem. Sokszor előfordul velem, hogy miközben kedves, „jó” szülője akarok lenni a gyerekemnek, magammal sokszor kemény és türelmetlen vagyok. Ha gyakoroljuk az önszeretetet és ezt a létezési formát  – megengedjük magunknak, hogy emberek legyünk, akik hibáznak néha ugyan, de tudnak bocsánatot kérni és képesek vagyunk tanulni a hibáinkból.

3. Kezdd el a tudatossá válás folyamatát!

Az első lépés ebbe az irányba, amikor elkezdesz befelé figyelni. Hiszen először meg kell ismerni magadat, az érzelmeidet, és a reakcióidat. A jelenben lenni annyi tesz, mint figyelni és értékelni a körülöttünk zajló apró eseményeket, mint például egy elkapott mosoly a reggeli rohanásban, vagy egy gyors ölelés mielőtt beszalad a gyermeked az óvodába. Az apró pillanatok megélése, tudatosítása egy hatalmas lépés a tudatossá válás felé.

4. Hallgass a szívedre!

Szülőként mindennap, mindenféle online és offline csatornán keresztül (nem említve a kért és nem kért személyes tanácsokat) folyamatosan bombázva vagyunk, hogyan kell(ene) nevelni a gyerekünket. A nagy „hangzavarban” sokszor elfelejtjük meghallgatni saját magunkat. A szülői /anyai ösztöneink a szavakon túl is ott vannak és súgnak nekünk folyamatosan, csak meg kell tanulnunk lehalkítani a többi, sokszor túl hangos hangszórót és magunkat felerősíteni. Az ösztöneink, szeretetünkből és kreativitásunkból folyamatosan táplálkoznak és adják a jobbnál jobb válaszokat. Tanuljunk meg hallgatni rájuk!

5. Lassulj le, és nézz fel!

A mai, rohanó és gyorsan változó világunkban – főleg nagyvárosokban – nehéz lassan élni. Én azt mondom nem is feltétlen kell mindenkinek. De lassabbra venni az iramot, szüneteket beiktatni igenis egészséges. Meg kell tanulnunk (újra) értékelni az alapvető szabadságot, jó levegőt, az évszakokat, mind azt ami már jelen van életünkben. Állj meg meg, és tartsd az arcot a nap felé. Töltődj fel belőle! Állj meg és merülj bele a gyermeked mosolyába egy pillanatra és hagyd, hogy szíve átjárja a melengető szeretet és büszkeség érzése. Minden egyes pillanat magában rejt temérdek lehetőséget, amiért boldogok és hálásak lehetünk.

5+1. Fogadd el önmagad!

Sose leszünk tökéletesek, bármennyire is próbálunk azzá válni. Szülőkként folyamatosan adunk – időt, energiát és szeretet magunkból a gyermekeinknek. Mikor tudunk mi újra feltöltődni? Talán sose tudunk minden nehéz helyzetet, konfliktust megszüntetni az életünkben – de mindig megállhatunk egy-egy nehezebb helyzetben és újrarendezettjük a gondolatainkat, új perspektívát adhatunk a szituációnak és megláthatjuk benne a fejlődés, tanulás lehetőségét. Ezzel nem csak megtanuljunk elfogadni magunkat és döntéseinket, hanem fejlődésre is lehetőséget adunk magunknak és a családunknak is.

Jobban beleásnád magad a tudatosság, a fenntarthatóság világába? Jelentkezz Földi Barkához online tanácsadásra! Zöld háztartás és személyes higiénia természetes módon tanácsadásaira már a weboldalán IDE kattintva jelentkezhettek is!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

császármetszés

Hány császárja lehet egy anyának? A hüvelyi szülés vagy a császár kockázatosabb? Nagy szaktekintélyű orvosok válaszoltak császármetszéssel kapcsolatos kérdéseinkre

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
1
életközépi válság

Életközepi válság és kamaszkori identitáskeresés együtt, avagy “tizenévesen előtted az élet, 40 felett viszont már a B oldal pörög”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
2
növények

Légtisztító szobanövények, amiknek érdemes helyet keresni a lakásban

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
227 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek