Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat

Eszterék nagyon komolyan veszik a cukormentességet, ha a gyerekeikről van szó, akik még soha életükben nem ettek egyáltalán cukrot. Ők viszont szüleikként a legjobbat akarják a gyerekeinek és úgy gondolják, hogy a cukor az egyik legrosszabb dolog, amit adhatnak nekik.

Elolvasom
gyerekbiztos otthon
Fotó: Getty Images
2019.10.12

Hogyan lehet (már ha lehet) tényleg gyerekbiztos az otthonunk?

Minden gyakorló szülőnek van egy története a gyermeke véletlen baleseteiről, amiket szerencsés esetben viccesen mesélünk el a családi ünnepeken. Én például sosem felejtem el, hogy a középső fiam olyan nyolc hónaposan felkapaszkodott a vécécsészére, belenyúlt, kivett egy darabot a vécéillatosítóból és szépen belenyalt.

Azt hittem elájulok, de csodával határos módon semmi baja nem lett. Őszintén bevallom, hogy meg sem fordult a fejemben, hogy a gyerekem valaha belematat majd a vécébe, mivel a nagyobbik soha nem csinálta. Tipikus hiba, hiszen minden gyerek más, amire az egyik nem kíváncsi, arra majd kíváncsi lesz a másik.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem óvhatjuk meg a csemetéinket minden balesettől, de sokat tehetünk a megelőzésükért, ha már a várandósság során gyerekbiztossá tesszük az otthonunkat. Ez egy időigényes és folyamatos felülvizsgálatot igénylő folyamat, hiszen az olyan mérföldkövek, mint a mászás vagy az első lépések örömkönnyeket csalnak ugyan a mama szemébe, de hosszas és hangos sírást eredményezhetnek a babának. Az alábbi listával abban segítünk, hogyan kezdjünk hozzá a gyerekbiztos otthoni környezet kialakításához.

Kezdjük a hálószobában!

Amikor kisbaba érkezik a családba, ő a napja nagy részét evéssel és alvással tölti majd, nála a bölcsőhalál elkerülésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ehhez pedig a legfontosabb, hogy a kiságya üres legyen, vagyis nincs szüksége se párnára, se plusz takaróra, se puha plüssökre. Figyelj arra, hogy a lepedője tökéletesen illeszkedjen a matracára, és a legbiztonságosabb, ha takaró helyett az évszaknak megfelelő hálózsákban alszik a baba. A gyermekorvosok azt javasolják, hogy a baba egy éves koráig aludjon a szüleivel egy szobában, külön kiságyban, az együttalvást kockázatosnak tartják.

Majd haladjunk szobáról szobára

Amikor a baba még csak átfordulni próbál a kiságyban, azt gondolod, “ó, hol van még az, hogy elkezd mászni”. Az igazság azonban az, hogy egy kisbaba mellett úgy elpörögnek a napok, hogy egyszer csak arra eszmélünk, hogy kicsi kincsünk máris indul a fiókok, kilincsek, polcok irányába. Tehát, ha biztosra akarsz menni, érdemes már a várandósság alatt gyerekbiztossá alakítani az otthonod: ha van például lépcső, akkor azt zárd le ráccsal, a fiókokra tegyél gyerekzárat, az asztalok sarkára sarokvédőt.

Egy amerikai felmérés szerint a leggyakoribb házi gyerekbaleset a fulladás, égési sérülés, gyógyszermérgezés vagy a leesés. Attól függően, hány gyermek él a háztartásban, számtalan veszély leselkedik a kíváncsi babára: első gyermeknél még csak a szuperdizájnos dohányzóasztal sarkától kell tartanod, a második, harmadiknál viszont a testvér(ek) különböző elemes játékai, valamint az igen kicsi, de annál jobban rágható és lenyelhető dolgok lesznek a fő ellenségeitek.

Baba- és gyermekgondozási szakértők szerint a következő lépésekkel tudod a leginkább csökkenteni a balesetek esélyét:

  • A gyerek számára elérhetetlen helyre rakd a vízforralót
  • Zárjuk el vagy szintén teddk a gyermekek számára elérhetetlen helyre a tisztószereket, vegyszereket és a gyógyszereket.
  • Ha emeletes házban laksz, tegyél zárat az ablakokra is.
  • A borulékony bútorokat és a tévét rögzítsd a falakhoz
  • Dugjaszold be a konnektorokat. Ma már léteznek önzáró dugók is, amelyeket csak a felnőttek tudnak kinyitni, a kis kezek nem. Ne feledd, hogy a babák számára, minden, de tényleg minden rágható!
  • Amikor a gyermek eljut abba az életszakaszba, hogy mindenhová felkapaszkodik, eljön az ideje, hogy csak a hátsó rózsákat használd a tűzhelyen.

És annak is eljön az ideje, hogy búcsút ints a vécébe akasztható illatosítóknak.

Forrás: The New York Times Parenting

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET?
 AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY
 MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON
 ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

egészséges életmód

“A mi gyerekeink nem esznek semmi cukrosat!” Eszterék inkább hajléktalanoknak ajándékozzák, ha csokit kapnak valakitől

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
77 szavazat
Top
1
újrakezdés

Na, erre még én se számítottam: Váratlanul újra beleszerettem a volt férjembe – Igaz történet!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
74 szavazat
Top
2
sztáranya

Julia Roberts őszintén a gyereknevelésről – érdemes őt meghallgatni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek