Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Lánykoromban nagyon szerettem csinosan megjelenni valahol, különleges kihívásnak éreztem, hogy a ruháimmal a nőiességemet erősítsem. Nem voltam mindig ennyire tudatos a megjelenésemet illetően, kamaszkoromban például igencsak kritikusan nézegettem magamat sokszor a tükörbe, de mire elértem a felnőtt kor határát és megtaláltam azt a férfit a testestűl-lelkestől elfogadott, akkor megbarátkoztam magammal. De azt nem gondoltam volna, hogy nem a kamaszkori önelfogadás és testi változások lesznek a legnagyobbak az életemben, hanem amikor gyermekem születik!

Elolvasom
szobatisztaság
2020.06.03

Hogyan lett a fiam 1 nap alatt szobatiszta?

Ahogy beléptünk az idei évbe, az óvodakezdés évébe, gyakorlatilag több fronton is elkezdtem kapni a hol vicces, hol pedig nyomatékos megjegyzéseket, hogy bizony bizony lassan el kellene hagyni a pelenkát a nagyobbik fiamnál. Volt, hogy teljesen jól fogadtam, volt, hogy titokban megsértődtem. De én is tudtam, hogy eljött az idő. Igaz az az “idő” még potom 9 hónap volt akkor, szóval nem hajt senkit a tatár.

Gyakorlatilag az egész gyereknevelésben nekünk a fő elvünk az, hogy a gyerek nem hülye, csak kisebb, mint mi. Szóval minden nagyobb lépcsőfokot pl.: külön szobában alvás, amikor addig közöttünk aludt, gyakorlatilag közösen, megbeszélve elmagyarázva oldottunk meg. Nem erőszakkal, nem sírni hagyással hanem szépen felnőttesen, a maga módján. Ezért is estek a kis anyai szívemnek rosszul a megjegyzések, hogy amik azt taglalták, hogy hogyan is kellene a gyereket hagyni bepisilni, amitől majd megtanulja, hogyan legyen szobatiszta. Ez számomra egyenlő azzal, hogy alázzuk meg és akkor majd tanul belőle. Teljesen ellene megy az elveimnek.

Igen ám, de akkor mégis hogy?

Sokat olvastam, kutattam a témában, hogy miként alakul ki a gyerekekben ez a szobatisztaság dolog. És több fronton arra a megoldásra jutottam, hogy egyszerűen egyszer csak megérnek rá. Az idegrendszerének, a tudatosításnak és utána a visszatartásnak mind-mind idő kell. Ez egy többlépcsős, nagyon érzékeny folyamat, amit az erőszakos tanítás több fronton keresztbevághat. Ezt a pillanatot csak meg kell várni türelmesen.

Természetesen leírva ez olyan jól hangzik és én sem gondoltam, hogy ha eljön a pillanat, akkor ez tényleg így fog menni. Ezért berendeltem mindenféle nyitogatós, izgalmas könyvet a szobatisztaságról és a biliről. Vettem szép alsónadrágokat, bilit. Matricákat, füzetet. A jutalmazáshoz. De gyakorlatilag azonkívül, hogy tudomásul vette fiam a tárgyak létezését, különösebb érdeklődést nem mutatott feléjük.

És egy szép márciusi napon ( a karantén csendes bezártságában), az én éppenhogy 3 éves elmúlt fiam kimondta a bűvös mondatot:

“Mami, szeretnék alsónadrágot felvenni!”

És akkor én, a büszke mami kihúztam a fiókot, elővettem az élérehajtogatott ini-mini boxeralsót és ráadtam a fiamra. Tudtam, hogy most jött el a pillanat, amiből a kezdeti kudarcok mellett sem hátrálhatok ki. És így is lett. Az első nap mind a 3 boxert elhasználtuk. A második nap csak egyet. És azóta folyamatosan nő a balesetmentes napok száma.

Természetesen tudom, hogy ez nem mindenkinél ilyen zökkenőmentes. És tudom, hogy az élet egyéb aspektusai is nagyon nagy hatással vannak pszichésen a gyerekekre és bármilyen szorongás vagy probléma egyből a szobatisztaságon vagy ürítésen mutatkozik. Szerencsések vagyunk, hogy úgy álltak pont a csillagok, hogy amikor kisfiam jelezte mit szeretne, sikerült is véghezvinni. Nekem ebből a legnagyobb tanulság ( már megint), hogy bízzak a kis pici emberekben, mert ők a legnagyobb ösztönlények a világon. Tudják, mikor mit hogyan kell csak picit terelgetni kell őket és kereteket szabni vágyaiknak.

Íme még néhány cikk a témában:

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
testvér
Szerző: K. V.

10 dolog, amit az idősebb testvéred talán sosem mondott el neked

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek