Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

családi programok

A legjobb családi programok február utolsó hétvégéjére!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ha esik az eső, ha süt a nap, nekünk február utolsó hetére

Elolvasom
olvasás
2020.01.13

Hogyan nevelj olvasó gyereket?

Kamasz fiam néhány hete azt mondta, hálás nekem, amiért megtanítottam olvasni.  Hogy megtanítottam olvasni – ezt úgy értette, hogy megtanítottam arra, hogyan lehet az olvasást megszeretni, hogyan lehet jól olvasni, gyorsan, élvezettel és a szöveget jól értve. Ő képes erre. Körülbelül százhúsz oldalt olvas el egy óra alatt, ez igazán szép sebesség. Emlékszik is arra, amit olvasott. Nemigen szokott hálálkodni, nem abban az életkorban van, úgyhogy igazán jólesett. 

Kiskorában, amikor hét-nyolc éves volt, és már tudott olvasni, vagyis ismerte a betűket, tudta az olvasás technikáját, és értette az olvasott szövegeket, az alsó tagozatos tanéveket követő nyarakon mindennap leültettem olvasni ebéd után, fél-háromnegyed órára, majd egyre hosszabb időre.

Délutáni olvasás

Korábban én olvastam neki meséket, de akkor már arra kértem, helyezkedjen el kényelmesen, a teraszon a napernyő alatt, az ágyban vagy a fotelban, és olvasson. Olvasásra cseréltük a délutáni alvást. Eleinte lázadozott, de elmagyaráztam neki, hogy erre azért van szükség, hogy profi olvasó váljon belőle. Az olvasás olyan, mint minden más, amit gyerekkorunkban – vagy akár felnőttként – megtanulunk: gyakorolni kell ahhoz, hogy igazán jól menjen. A gyerekek gyakorolják a járást, a beszédet, csak ez szinte észrevétlenül történik, olyan természetes. Aztán a nagyobbak az edzésen gyakorolják a mozdulatokat, amelyek a legszebb piruetthez vagy kosárra dobáshoz szükségesek. Gyakorolnak a zongora- vagy hegedűórán. Ugyanez kell az olvasáshoz is. Sokat kell csinálni ahhoz, hogy biztosan és jól menjen, és örömet okozzon.

A cikk folytatását a 2019. december 18-án megjelent Gyereklélek magazinban találod!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
17 szavazat
Top
1
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek