Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Nézz bele a gólyafészkekbe! De vigyázz, nem minden fog tetszeni, amit ott látsz! (Bónuszként jön néhány egyéb állatos webkamera is!)

Elolvasom
öltöztetés
Fotó: Getty Images
2020.05.03

A nagy ‘Mikor mit adjak rá?’ dilemma – avagy öltöztetési aranyszabályok kezdő és (vagy) parázós szülőknek

Alul- vagy túlöltöztetjük? Születésétől kezdve folyton azon (is) aggodalmaskodunk, hogy csak meg ne fázzon; és az agyára megyünk, mert kétpercenként megkérdezzük, hogy nem fázik-e. Biztosan sok szülőnek, és nem feltétlenül csak a kezdőknek ismerős a helyzet. A védőnők általában azt mondják, ne aggódjuk túl a dolgot. S hogy konkrétan mit tegyünk, hogy ne lőjjünk túl a célon, de meg se fázzon szemünk fénye, abban néhány fontos „aranyszabály” segít eligazodni.

Általános jótanács a hogyan öltöztessem fel a gyereket kérdéshez: a kis gyerekeket ne az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően öltöztessük föl, hiszen ők is pont annyira fáznak vagy van melegük, mint nekünk, felnőtteknek. Lényeges, hogy a kicsi belső „termosztátja”, hőháztartása minden körülmények közt működőképes maradjon. Konkrétabban; ha te éppen egy szál pólóban érzed jól magad, akkor puszta elővigyázatosságból rá se aggass plusz két réteget. Viszont, ha dideregsz a mackófelsődben, akkor mindkettőtökre ráfér egy kabátka is.

Hogyan öltöztessem fel a gyereket? Íme a leghasznosabb tanácsok!

Csakis rétegesen

Ha a hidegben túlöltöztetjük a gyereket, az ugyanolyan következményekkel jár, mintha nem öltöztetnénk fel rendesen, mondják szakemberek. Ami logikus is, hiszen a kicsi ugyanúgy megfázhat; rohangálás közben jól kiizzad, nekivetkőzik, és másnapra már le is betegedhet. Érdemes ezért átgondolni, hogy a gyermek mit csinál majd odakint, aszerint és persze az időjárást figyelembe véve ráadni a ruhákat.

Ha rétegesen öltöztetjük, akkor mindig lesz mit levenni róla, és visszaadni rá, amikor abbahagyja.

Ugyanez érvényes a változékony, tavaszi időjárásban is; ha sétálni, vagy játszóra mentek, mindig legyen veletek egy tartalék pulcsi, kardigán. Mióta a kislányom is megszületett, az egyik vesszőparipám, hogy a dereka mindig be legyen tűrve, amire szakemberek szerint is érdemes mindig odafigyelni. A sok hajladozásban, például a homokozóban könnyen felcsúszhat a póló. Ilyenkor jó választás lehet egy kantáros nadrág.

Ha van sapka, ha nincs sapka

A szervezetből a hő hetven százaléka a fejen keresztül árad ki. Éppen ezért is az immunrendszer két legfontosabb védelmi vonala a fej és a láb. Ha ezeket nem védjük, könnyen megfázik a gyermek. Viszont az sem mindegy, hogyan. Az izzadékony kisgyerekekre még télen is elég egy vékonyabb pamutsapka. A termosapka ugyanis nem szellőzik, a gyerek megizzad, leveszi, és könnyen megfázik.

Egy kisgyerek a másodpercek tört része alatt megszabadíthatja magát a számára olyan zavaró kiegészítőktől, mint például egy lazán feltekert sál, vagy egy megkötő nélküli sapi.

Utóbbi akkor a legideálisabb, ha még fülvédője is van; így biztosan melegen tartja a fejét a hidegben. Kisgyerekeknél, ha nincs szél és a nap sem tűz, 15-20 fokban már nem „kötelező” a sapka, erős napsütésben vagy szélben viszont nem árt a fejükbe húzni egyet. A téli cipő vagy csizma legfontosabb kritériuma, hogy kényelmes és meleg legyen és lehetőleg ne is ázzon be. A gumicsizma hidegben viszont már nem jó. Egyrészt nem szellőzik, másrészt nem bélelt, így a láb fázhat benne

A pici babákra ráfér a plusz egy réteg

A pici babák öltöztetése gyakran okozhat fejtörést még a rutinosabb anyukáknak is. Az a ruházat, amitől emelkedik a testhő, biztosan sok lesz a kicsinek. De mivel a kisbabák könnyebben kihűlnek, mint a felnőttek, és nem is mozognak annyit, jobban fel kell öltöztetni őket. Érdemes mindig egy réteggel többet rájuk adni, mint ami rajtunk van.

Fontos, hogy a babán jól szellőző, de meleget biztosító, pamut ruha legyen. Hűvös, hideg időben a külső ruházat jó, ha meleg, vízhatlan anyagból van és egyben hőszigetelő is; ilyen a legtöbb baba anorák, vagy kezeslábas. Ha hordozod a babát, akkor viszont vedd számításba, hogy ilyenkor őt a saját testhőd is melegíti, tehát nem érdemes annyira felöltöztetni, mintha babakocsiban fekve levegőztetnéd. A réteges öltözék fontos, de jóval kevesebb ruha is elegendő, éppen a testközeliség miatt.

Változékony, tavaszi időben ugyanezek a szabályok érvényesek, illetve, ha a pici elmúlt 1 éves és már nem csak a babakocsiban fekszik és üldögél; akkor ugyanannyi réteg elég rá, mint amennyi rajtad is van.

Ha például fúj a szél, de közben meleg is van, akkor adj rá egy plusz egy vékony pulcsit, vagy pufimellényt, amit levehetsz, ha melege van. Utóbbi a deréktájat is nagyon jól megvédi. Ami pedig a sapit illeti, ha nem fázik meg gyakran a baba, akkor tavasszal 15-20 fokban már nincs szükség füles sapkára, elég lehet egy vékonyka kis pamutsapka vagy egy nyári kalapka is.

Egyébként azt, hogy kisgyermekünk fázik-e, vagy melege van, nagyon könnyen le tudjuk ellenőrizni. Egyszerűen csak be kell nyúlni a nyaka alatt a hátánál, az ottani hőmérséklet mindent elárul. Ha picit hűvös a bőre, inkább adjunk rá még egy réteget. Ha viszont meleg, akkor ne öltöztessük fel annyira. Az is fontos, hogy ne a kezén ellenőrizzük a hőjét, mert kicsik keze ugyanis szinte mindig hideg.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
apák napja

Mit kívánnak a magyar apák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
9 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek