Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat

Amint elkezdődik az ovi, könnyen lehet az az érzésed, hogy a gyerek többször marad ki betegség miatt, mint ahányszor sikerül neki reggelente búcsút intened a kapuban. A fertőzések körbejárnak, az immunrendszer tanul. Dr. Karoliny Anna gyermekorvossal összeszedtük a leggyakoribb fertőző nyavalyákat – ezeken valószínűleg átestek majd, így jobb, ha felkészülsz.

Elolvasom
háziállat
Fotó: Getty Images
2019.12.22

Hogyan segít a kutya a gyereknevelésben? És melyek a legjobb kutyafajták gyerek mellé?

Eddig csak a kutyán gyakoroltad a “szülőséget”, de mindjárt érkezik a baba is? Elmondjuk, miért érdemes úgy tekintened az ebre, mint potenciális bébiszitterre.

A kutya mellett a gyerek

… még boldogabbnak érezheti magát

Labdázás vagy hempergőzés, egy közös séta – mind olyan interakciók, melyek növelik a szerotonin és a dopamin hormonok szintjét (ezek felelnek a pozitív érzelmekért). Egy kutya jelenléte még egy nehéz napot is számtalan boldog pillanattal fűszerez.

… nyugodtabban viselkedik

Egy szőrös állatnak már ugyanis a látványa is nyugtató hatással bír nem csak a felnőttekre, de a gyermekekre is – épp ez a megfigyelés az állatterápiák alapja. A simogatásuk tovább csökkenti a feszültséget, így csökken a stressz és a szorongás kialakulásának rizikója.

… immunrendszere jobban működik

Több tanulmány igazolta, hogy ritkábban lesz beteg élete első egy évében az a gyerek, amely kutyás családba él, mint az, amelyik nem. A kutyák révén ugyanis a kicsik a kezdetektől találkoznak olyan bacilusokkal, amikre rezisztenssé válik a szervezetük, és általánosságban is edzettebbé válik az immunrendszerük. Ráadásul minél kisebb kortól, minél több állattal élünk együtt, annál kisebb lesz az esélye egy későbbi allergia kialakulásának.

… könnyebben boldogulhat a tanulással

A kutya puszta jelenléte jótékonyan hat a tanulásra, illetve a feladatok megoldására, főképp, ha a gyerek tanulási vagy önértékelési problémákkal küzd. A kicsik például szívesebben olvasnak fel egy kutyának, mint szüleiknek vagy az osztály előtt. Ezt bizonyítja az is, hogy terápiás kutyákat ma már az olvasás tanításába is bevonnak a szakemberek.

… aktívabb életmódhoz szokik

Nagy séták a friss levegőn, a természetben, futkározás árkon-bokron át. Ezáltal nem csak hogy aktívabb életvitelt folytatnak a kutyás családban élő gyerekek, de egy kutatás szerint azoknak az 5-6 éveseknek, akiknek van kutyájuk, kedvezőbb a testtömeg-indexük is.

… gondoskodóbbá válik

Ha a gyereket pici korától kezdve arra szoktatod, hogy etetnie, itatnia, sétáltatnia kell a kedvencét, megtanítod arra, mit jelent felelősséget vállalni egy másik lény iránt.

Szakemberek szerint a 10 legjobb családi kutya, akár pici baba mellé is:

  1. Golden retriever
  2. Labrador
  3. Uszkár
  4. Ír szetter
  5. Vizsla
  6. Újfundlandi
  7. Skót juhász
  8. Bullterrier
  9. Beagle
  10. Buldog
Tegyük hozzá: bármilyen lelkes, odaadó keverékkutya is tökéletes társa lesz a gyereknek!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
14 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
1
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
2
beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Top
3

Ajánlott cikkek