Created with Sketch.
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat

Amikor beteg gyerek születik a családba vagy baleset miatt válik fogyatékossá, az egész családi egyensúly felbomlik és gyakran az egészséges testvér is belebetegedik a szituációba. Elvész a gyermekkora, nem jut rá idő, figyelem és még panaszkodnia sem szabad, hiszen ő egészséges.

Elolvasom
elveszett gyerekek
Fotó: Unsplash/Daniel Jensen
Szerző: Apa magazin
2019.07.30

Hogyan találd meg elkóborolt gyermeked?

Veled is megtörténhet: békésen vásárolsz/korcsolyázol/táncolsz egy koncerten gyermekeddel a tömegben, és egyik pillanatról a másikra eltűnik mellőled. Márpedig ez egy olyan helyzet, amire érdemes előre felkészülnöd, hiszen tudnod kell, mit érdemes és mit nem érdemes csinálnod.

Maradj nyugodt!!!

Könnyű ezt mondani, hiszen mégis ki tud ilyen helyzetben nyugodt maradni?! A hiperventilálás azonban ilyenkor sem a barátod, hiszen kapkodás közben hajlamos vagy csupa rossz döntést hozni. Ha valamikor, akkor most mindenképpen el kéne ezt kerülni.

Mennyire veszett el?

Van, hogy az egész csak egy pillanatnyi ijedség, hiszen gyermeked csupán visszamászott a játék helikopterbe, vagy eltűnt a színes gumilabdák között a játszóházban. Mielőtt mást is bevonnánk a keresésbe, érdemes gyorsan végiggondolni és ellenőrizni az ilyen és ehhez hasonló helyszíneket. Értelemszerűen abban a körben kezdd a keresést, ahol legutóbb láttad gyermeked, és igen, ilyen esetben a nevét kiabálni sem ciki, a rosszalló megjegyzésekkel egy pillanatig se törődj. Ha pár perc elteltével sem találod, akkor viszont vonj be másokat is a keresésbe! 

Keress egy alkalmazottat!

Ha egy áruházban veszíted el gyermeked, akkor mihamarabb keress egy alkalmazottat és – lehetőség szerint összeszedetten – mondd el neki azokat az információkat, amelyek mindenképpen szükségesek a megtalálásához. Ehhez nem árt, ha tudod, milyen színű kabát volt gyermekeden, az ezt firtató kérdésekre pedig ilyen lelkiállapotban nem mindig könnyű helyesen válaszolni. Márpedig fontos jó választ adni, hiszen az emberek ezen paraméterek mentén találhatják meg elkóborolt csemetédet. Praktikus tipp, hogy minden olyan esemény előtt, amikor különösen zsúfolt helyre mentek, csinálj egy fotót a gyerekedről indulásnál. És persze ragaszkodj hozzá, hogy gyorsan bemondják ezt a hangosbemondóban!

Küldj őrszemet a kijárathoz!

Ha egy áruházban veszett el gyermeked, akkor egy viszonylag jól behatárolható területet kell átfésülni – már ha azt feltételezzük, hogy nem ment ki az ajtón. Ahelyett, hogy te magad álldogálnál a bejáratnál, érdemes inkább megkérni alkalmazottakat erre. Ha így figyelteted a kijáratokat, miközben bent átfésülitek a terepet, akkor nagyon jó eséllyel meg fogjátok találni az elveszett gyermeket. Az Egyesült Államokban erre van egy jól működő rendszer: a Code Alarm lényege, hogy ha egy gyerek elveszett, akkor azonnal értesítik arról az összes alkalmazottat a belső hálózaton. Ők lezárják a kijáratokat, ellenőrzik a mosdókat, a raktárat és minden olyan helyet, ahol esetlegesen elbújhatott a gyermek. A statisztikák szerint így átlagosan tíz percig tart megtalálni egy elkóborolt gyermeket. Arról nincs tudomásunk, hogy ez a rendszer a hazai gyakorlatban is megjelenik-e valahol.

Még mindig nincs meg? Hívd a rendőröket!

Ha viszont még így sem lelitek sehol, azonnal hívd fel a rendőrséget és jelentsd be, hogy eltűnt! A rendőrök is sokkal jobban szeretnek második hívást kapni, amiben a szülő lemondja a körözést, mint olyanokat, amikor már két órája keresik a gyereket és mostanra bárhol lehet. Igyekezz bevonni minél több embert a keresésbe – a tapasztalat az, hogy a járókelők sokkal inkább segítőkészek ilyen helyzetben, mint gondolnád.

Legyél preventív!

Nyilván most úgy érzed, hogy mindez veled soha nem történhet meg, de az nem árthat, ha felkészülsz az elképzelhetetlenre. Olyan apróságokra kell gondolni, mint hogy a gyereked tudja a teljes neved (és ne csak azt, hogy apa), vagy arra, hogy előre megbeszéljetek egy találkozóhelyet, ha elveszítenétek egymást (a két legjobb tipp a bejárat/kijárat és a fagyis bódé).

Tegyek rá nyomkövetőt?
A gyerekek digitális nyomon követése technikailag és morálisan is felvet kérdéseket, ha viszont nem egy tiniről, hanem egy kisgyerekről beszélünk, előbbi kisebb súllyal esik latba. Mobiltelefonra számtalan nyomkövető alkalmazást találni, de ezek inkább nagyobb gyerekeknél működhetnek, hiszen nekik van telefonjuk. A kisebbeknél inkább az órába épített nyomkövető, illetve az iskolatáskára akasztott vagy abba rejtett követő lehet a nyerő megoldás.
Cikkünk az APA magazin 2019/01-es számában jelent meg. Régebbi számaink a készlet erejéig megrendelhetők a kiadóban.
További információ: elofizetes@marquardmedia.hu

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

beteg gyerek

“Néha elképzeltem, hogy a testvérem arcára szorítok egy párnát, hogy vége legyen” – Gyermekkor egy beteg testvér árnyékában

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
1
gyermekbetegségek

Lánc­betegek: 2 nap ovi, 2 hét otthon, betegen – íme a bűnösök!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
apaság

Leckék kezdő apáknak: A 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek