Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat

Más bőrébe bújva / "Hogy segít ez?" – kérdezi a szkeptikus szülő. Miben különbözik attól, hogy a gyerekek a suliudvaron mondjuk sárkányosat játszanak? Két dolog adja azt a pluszt, amitől a közös játék itt, az elvarázsolt csodavilágban gyógyítani tud: a foglalkozásvezetők értő háttérsegítsége és a különleges, alkotó-befogadó közeg, a csoport.

Elolvasom
anyaság
Fotó: Getty Images
2020.03.03

Hogyan vettem lazábbra az anyafigurát?

Nem tartom magamat szigorú szülőnek, inkább olyannak, aki szereti, ha van egy rendszer és aszerint alakulnak a dolgok. Nem szeretem felborítani az alvások rendjét vagy az étkezések menetét. Mióta gyerekeim vannak szeretem a kiszámíthatóságot és azt, ha szépen rendben mennek a dolgok. Hiszek abban, hogy egy gyereknek kellenek a szabályok és a megszokott biztonságot nyújtó napirend. De mi van akkor, ha néha anya is vágyik arra, hogy ne kelljen mindent a megszokottak szerint csinálni, ha kicsit ráunt már a jól kiszámítható menetrendre és belefáradt a mindig, minden legyen a helyén felfogásba?

Vége lesz a világnak talán? Én meg voltam győződve erről. 

Hát anyukáim elárulom, hogy mi lesz!

Semmi!

Legalábbis világméretű katasztrófa és csillárról lelógó gyerekek biztosan nem. Ellenben lesz egy boldog csemete (esetemben kettő) és egy nyugodt(abb) anya, aki nem rohangál körbe-körbe a lakásban, mert a nagy tervekből végül csak a kupac mosatlan ruha, két nyűgös gyerek és sorozatos veszekedés jön össze. 

Nemrégiben elkezdtem tudatosan leadni kicsit az elvárásaimból a lányokat illetően. Nem, nem arról van szó, hogy eddig azt vártam volna, hogy szépen nyugodtan, egy mukkanás nélkül játszanak a szobájukban, lehetőleg csukott ajtó mögött, míg én meditálok, hanem arról, hogy már nem izgattam magamat olyan apróságokon, mint a félig megevett és javarészt padlóra jutott ebédek, a már megint tetőtől talpig összekoszolt ruhák, vagy  a fektetés utáni fél órás viháncolások (miért nem alszik már az a büdös kölyök???!!!).

Akkor is csak nevettem (és persze kicsit fogtam a fejemet), amikor először kimaradt náluk a délutáni alvás és egész nap ébren nyomták. Durva volt. Nekem. Nekik kevésbé. Sőt, szerintem élvezték is.  

Rájöttem, hogy a gyerekeimnek vajmi keveset számít, hogy én mihez ragaszkodom szülőként és magasról tenni fognak a kőbe vésettnek hitt elveimre, ha ők nem akarják azt és úgy csinálni, ahogy én szépen elterveztem. Az pedig még inkább nem fogja meghatni őket, ha én a rendszerem széthullása miatt érzett káoszban háromszor megőszülök.

Márpedig, ha ők nevetve szaladnak be a szobájukba egy titokban megszerzett fél pogácsával, hogy  – teljesen tévesen – azt gondolják, majd azt ott az én tudtom nélkül, elbújva elfogyaszthatják, miért is ne szállhatnék be a játékba és szeghetném meg olykor én is a szabályokat? 

Olyan “bűnös” dolgokat vétettem ezután anyaként, mint az egész délelőttös mesenézés vagy a keksz evés a kanapén. Engedtem, hogy a nappaliban, a kis asztaluknál egyenek müzlit, amit én is szoktam reggelizni és olykor tízóraira csak egy túró rudit ettek, mert nem álltam le veszekedni a szendvicseik felett győzködve őket arról, hogy a benne található összes összetevő ehető és egészséges.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak: 1 2

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

terápia

Gyermekpszichodráma – Mi ez pontosan, és hogyan, miben segít?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1 szavazat
Top
1
szülés

Mama, honnan jönnek a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
2
külföldi oktatási rendszerek

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
717 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek