Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat

A járvány kirobbanása óta a szokásostól jóval több elbizonytalanodott anya keresi fel szakértőnket, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökét, hogy tanácsot kérjen a ciciről való leszoktatásban. Vajon alkalmas lehet-e pont most kezdeményezni az elválasztás folyamatát?

Elolvasom
Természetes Otthon
Fotó: Julka.hu
Szerző: Julka
2020.04.17

Hulladékmentesség… mi lesz veled?

A járványhelyzet minden közösségre, minden családra, minden baráti kapcsolatra, de minden egyes emberre is hatással van. Sokáig lehetett húzni-halasztani, hogy szembe nézzünk azokkal a változásokkal, a bizonytalansággal, ami, amik most jönnek, de most már nincs tovább tétovázás. Be kell látnunk, hogy egy időre teljesen megváltozik az életünk. De hogyan ez a környezetvédelmi mozgalmakra, köztük a zero waste mozgalomra is?

Kompromisszumokra kényszerülünk

Az első és legfontosabb, hogy most bizonyára minden zero waster és környezettudatosságra törekvő ember köt most kényszerű kompromisszumokat. Fontos leszögezni, hogy ez nem baj! Sőt, van néhány dolog, amiben nagyon is lényeges most az eldobható alternatívát választani, ilyen például a zsebkendő. Lehet, lesz olyan, aki beruház egy kicsit erősebb tisztítószerre is, mert így érzi magát kellő biztonságban, vagy nem tud eljutni termelői piacra, csomagolásmentes boltba, ezért kicsit több csomagolt áru kerül a háztartásba. Nem baj, most fő a biztonság és az egészség, ne bántsd magad ezzel!

De megerősödünk

Vannak olyan szokások, amiket könnyen meg tudunk tartani ezekben a vészterhes időkben is, mint a natúrkozmetikumok választása, pazarlás mentes főzés, tartós borotva használata, mosható textíliák használata (konyhai törlő, popsitörlő, arctisztító), maradhatunk a fa- vagy bambusz fogkefénél, luffaszivacsnál és még számtalan olyan apróságnál, amit a rendkívüli helyzetben is megtarthatunk jó szokásként, fenntartva és megerősítve ezzel azt a folyamatot, amiben eddig is benne voltunk. Így talán könnyebb lesz visszatérni azokhoz a szokásainkhoz is, amikről most kényszerűen le kell mondanunk. Sőt, talán még kreatívabbak is leszünk, ha már nagyon unjuk az otthonlétet, előkerülhetnek a gyerekeket szórakoztató “hulladékból alkotás” jeligére készülő játékok, megoldjuk a főzést a hiányzó, de csak agyoncsomagoltan kapható termék nélkül, stb. Mi próbálunk erre egy kis játékként tekinteni, így talán könnyebb lesz!

Apróságokban most is ki tudunk tartani

Mozgalmak háttérbe szorítva. Valóban háttérbe szorulva?

2019-ben vitathatalanul mozdult egyet a világ. Greta Thunberg színrelépése, a nyomában kibontakozó klímasztrájkok, a mainstream médiában is egyre nagyobb teret kapó ökológiai problémák talán valami kis fordulatot jelentettek az ökológiai válság elleni küzdelemben. Amióta viszont a pandémia tart, nincs hír Gretaról, nincs hír a felmelegedésről, nincsenek klímasztrájkok, nem forog közszájon Ausztrália helyzete a hatalmas bozóttüzek után, elfelejtettük a pandákat és a jegesmedvéket, meg mindazt, amit ők jelképeznek. Látszólag a klímavédelem és az ökológiai válság megszüntetésének kérdésköre háttérbe szorult, ahogy most nem is az a legnagyobb problémánk, hogy csomagolásmentesen vásároljunk, sokkal inkább a vírusmentességre töreksszünk. Nem indokolatlanul. De vajon tényleg vesztettek ezzel a zöld mozgalmak?

Ha tehetjük válasszunk hazai termékeket, hazai termelőket!

Biztosan. A kommunikációt, az összefogást valószínűleg megint fel kell majd építeni, sok időbe fog telni, miután a járvány és az azt követő gazdasági-társadalmi válság után újra eléri az emberek ingerküszöbét az ökológiai válság problémaköre. Ugyanakkor talán épp ez a szomorú és vitathatalanul komoly veszteségeket okozó helyzet teremti meg a vákuumot egy új világrendhez. Talán, ha ez az időszak olyan hosszú ideig tart majd, hogy komoly krízist idéz elő, akkor újra a lokális, kisléptékű, ökologikusabb alternatívák felé nyitunk, főleg, ha a karanténba zártság ellenére is nyitva tartjuk a szemünket azokra a tagadhatatlanul pozitív változásokra, amik most a természetnek és nekünk is kedveznek. Erre jó példa a drasztikusan csökkenő légiforgalom, áruszállítás, autós közlekedés és ipari teljesítmény, ami légszennyezés csökkenését és a szén-dioxid, nitrogén-dioxid és egyéb szennyezőanyag kibocsátás mérséklődését hozza magával.

Mindez persze nem nagy nyereség, ha nem tudatosítjuk magunkban, mekkora fellélegzés is ez környezetünk és a többi élőlény számára és nem tanuljuk meg ebből a kényszerű bezártságból és fogyasztási-karanténból (Li Edelkoort, trend-előrejelző szavaival), hogy az élet ugyanolyan szép luxus utazások és termékek nélkül, sőt talán még szebb is, hiszen kevesebbet ártunk vele ártatlanoknak.

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szoptatás

Válasszuk le a gyereket a ciciről, vagy a koronavírus miatt még várjunk vele?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
18 szavazat
Top
1
gólyák

Gólyakukkolás – mutatjuk, kiket érdemes online nézni!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3 szavazat
Top
2
gyerekrajzok

Beszédes gyerekrajzok: miről árulkodnak gyermekeink rajzai? Kielemeztünk néhányat!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek