Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat

Te is az esti órákban kezdtél vajúdni, és hajnalra, de még az éj leple alatt hoztad világra gyermeked? És most, hogy így belegondolsz, a barátnőd is? Meg a szomszéd is? Sőt, te magad is éjjel születtél? Nem véletlen.

Elolvasom
ideális korkülönbség
Fotó: Unsplash/Daiga Ellaby
2019.11.19

Mekkora az ideális korkülönbség testvérek között?

Vajon mivel járunk jobban, ha egymás után jönnek a gyerekek és egyben letudjuk a kisbabás időszakot? Vagy csak egy jó nagy kihagyás, mondjuk 5 év után jöjjön a tesó? Tételesen megnéztük, mi lehet a legjobb megoldás.

Kevesebb, mint 2 év korkülönbség

Azoknál az anyáknál, akiknél egymás után jönnek a gyerekek, még bennük van a rutin, hogy mit kell csinálni hasfájósság vagy fogzás idején, tehát több időt töltenek baba üzemmódra hangolva.

Előnyök: Játszótéri bölcsesség, hogy a kis korkülönbség arra jó, hogy a gyerekek hamar eljátszanak együtt. Sok anyuka arról számol be, hogy a kezdeti időszakban nyoma sem volt a testvérféltékenységnek. A kis korkülönbség később kifizetődővé is válik: a hasonló korú gyerekek számtalan programra mehetnek együtt, a táncórától a focin át a táborokig. Fontos tényező a tesókedvezmény!

ideális korkülönbség testvérek között

Hátrányok: Hello káosz! Az első két évben szinte tervezhetelen az élet egy kicsivel és egy minivel. Passzolgatják egymásnak a betegségeket is, hol az egyik nem alszik, hol a másik. Az egyetlen állandó tényező, hogy anya mindig krízisfigyelő üzemmódban van. És persze az alvás a szülőknek luxus, az etetés, lázcsillapítás, orrszívás, altatás, mosás ötszögében könnyen darálóvá válnak a hétköznapok, ami jelentősen megterheli a párkapcsolatokat.

Testvérféltékenység: “1-2 év korkülönbséggel született gyerekek között is megfigyelhető, annak ellenére, hogy ők ebben a korban még nem tudják megfogalmazni az érzéseiket, ezért sokszor egyszerűen csak dühösek” – mondja Valerie Maholmes, amerikai fejlődéslélektani szakértő, aki szerint a heves érzelmi kitörések ellenszere egyszerűen csak az ölelés. Viszont azt tanácsolja, hogy ilyenkor senkit se hagyjunk ki a buliból: mindenkinek jár az a szeretgetés.

Harmónia tipp: Segítség! – kérjünk bárkitől, akitől csak lehetséges: a partnertől, a szülőktől, bármely családtagtól vagy akár bébiszittertől. Így mindkét gyerek kaphat külön figyelmet, de az anyának vagy apának is fontos néha kiszakadni a káoszból. Akár csak egy gyors bevásárlás, séta vagy futás idejére is.

2-4 év közötti korkülönbség

A cikk folytatásához kérjük, regisztrálj!

Érdekel a folytatás? Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4 szavazat

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

szülés éjjel

Miért születnek általában éjjel a babák?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
7 szavazat
Top
1
apás szülés

Apás szülés: ér hányni a szülőszobán?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
13 szavazat
Top
2
zsebpénz

Adjunk-e a gyerekünknek zsebpénzt a házimunkáért cserébe?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek