Created with Sketch. Created with Sketch. Keresés
Bezárás

Olvasóink kedvenc cikkei

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat

Lánykoromban nagyon szerettem csinosan megjelenni valahol, különleges kihívásnak éreztem, hogy a ruháimmal a nőiességemet erősítsem. Nem voltam mindig ennyire tudatos a megjelenésemet illetően, kamaszkoromban például igencsak kritikusan nézegettem magamat sokszor a tükörbe, de mire elértem a felnőtt kor határát és megtaláltam azt a férfit a testestűl-lelkestől elfogadott, akkor megbarátkoztam magammal. De azt nem gondoltam volna, hogy nem a kamaszkori önelfogadás és testi változások lesznek a legnagyobbak az életemben, hanem amikor gyermekem születik!

Elolvasom
óvodai beszoktatás
Fotó: Getty Images
2020.05.25

Így készülünk vissza az oviba: 7 tipp, hogyan veheted könnyedebbre a karantén utáni ovis visszaszok(tat)ást

Két és fél hónap után ma újra nyitnak az óvodák, az én lányom is ismét be fog járni. Ám az ovis mindennapokba való felhőtlen és örömteli visszatérés nem feltétlenül magától értetődő. A karanténban töltött idő nagyjából egy nyári szünetnek felel meg. A hosszú kimaradás, a rendkívüli nyitás és a nyár nem könnyíti meg a visszaszokást és a visszaszoktatást. Most kiemelten figyeljünk a gyermekünk lelkére!

Ugyanúgy, ahogyan a nevelési év előtt, most is fontos, hogy az ovira történő felvezetés megtörténjen. A gyerek életkorának megfelelő szinten érdemes elmagyarázi, hogy a vírus nem tűnt el, ám a veszélyhelyzet csökkent, ezért újra megnyitja a kapuit a szeretett intézmény, minden visszaáll az eredeti kerékvágásba: ő oviba megy, mi pedig dolgozni. A következő hét tipp megkönnyítheti az intézménybe való visszaszokást.

1. A napi séták és biciklizések útvonalát, az óvoda felé tervezem most már.

A kerítésen bekukucskálunk, megnézzük az udvart, a játékokat, megnézzük a csoportszoba ablakait. Igyekszem a pozitív élmények emlékeit előcsalogatni, elmeséltetem vele, hogy melyik játékon, melyik pajtással, miket szokott játszani.

2. Elkezdtük ismételni a csoporttársak nevét és jelét. Az elmúlt tizenegy hét is elég volt arra, hogy azoknak a gyerekeknek a neve kopjon, akikkel az első félévben nem alakult ki szorosabb viszony. Még jó, hogy rendeltünk csoportképet az óvodai fotózáskor.

3. Ismét előkerülnek az ovis mesekönyvek, napközben több óvodáról szóló történetet olvasok.

4. Ami az én kislányomnál az első napokban talán nehézséget okozhat majd, az az, hogy a kapuban tudunk csak elbúcsúzni, hiszen az óvó néni és a dadus néni fogja bekísérni az öltözőbe, ők segítenek majd átöltözni, kezet mosni. Eddig minden reggel, megnéztük együtt az ovi folyosóján éldegélő teknőst, köszöntünk a halacskáknak is, majd megbeszéltük, hogy mi lesz a napi menü. Most egy új rituáléval kell majd a feszültséget feloldani.

Az óvodapiszichológus felhívta a figyelmünket arra, hogy normális, ha a gyermekben szorongás alakul ki és nehezebben válik el tőlünk, és jobban igényli a simogatást és az ölelést. Amit már a bölcsődében megtanultam, hogy ne legyen hosszas a búcsúzás és biztonságot, jókedvet sugározzak, így csökken a gyerekben is a szorongás.

5. A másik nagy furcsaság véleményem szerint az lesz, hogy a nevelők egész nap maszkot fognak viselni. Nem látják majd a bátorító mosolyt, és a kedves mimikák egészét. Erre is külön szeretném felkészíteni a kislányom.

6. Az óvodavezetőnknek az első szülői értekezleten mondott szavai még ma is a fülemben csengenek. Attól függetlenül, hogy a gyerek szociális természetes közege az óvoda, az ingerek sokasága; a hangoskodás, a nyüzsgés, zaj fárasztó lehet nekik. Emlékszem, hogy nagyon meglepődtem. Hiszen egyértelmű a megállapítás, mégis azt gondolná az ember, ha egy kis lény egész nap nyüzsög, zajong, akkor az a hangforrás, ami nem belőle jön, nincs rá hatással, hiszen ő is ugyanazt csinálja. Előfordulhat, hogy az ingermentes környezet után erős váltás lesz nekik egy teli csoport, így estére nyűgösebbek lesznek, többet alszanak.

7. Az ágyban összebújva minden este meg szoktuk beszélni a kislányommal, hogy mi történt aznap. Onnan indulunk, hogy felkeltünk, fogat mostunk, reggeliztünk. Az óvodában történteket egyedül ő tudja elmesélni, irányított kérdésekkel könnyen kikerülhető a „semmi” válasz. Az óvodapszichológus egy nagyon jó tippet adott arra, hogy a gyerek úgy érezze, mi, szülők is részesei legyünk az élményeknek. Azt javasolta, hogy egy előző nap pozitív élményét hívjuk be, például “Emlékszel, tegnap milyen jót játszottál azon a mászókán?” Így a gyerekünkben csökken a bizonytalanság.

Mindannyiunknak könnyű visszaszokást és nagyon sok türelmet kívánok!

Tetszett a cikk? Értékeld csillagokkal!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2 szavazat
TETSZETT EZ A CIKK? OLVASNÁL MÉG ILYENEKET? AKKOR REGISZTRÁLJ, HOGY MEGKAPD LEGJOBB CIKKEINKET TARTALMAZÓ HÍRLEVELÜNKET! ÉS NE FELEJTS EL LIKE-OLNI MINKET A FACEBOOK-ON ÉS KÖVETNI MINKET AZ INSTAGRAMON SEM! JA, ÉS HA ELŐFIZETNÉL MAGAZINJAINKRA, ITT MEGTEHETED!

Regisztráció

Ha most regisztrálsz, nem csak ingyen olvashatod az összes prémium családi tartalmunkat, de megajándékozunk a Gyereklélek hiszti hangosmagazinjával is!
A regisztráció ráadásul ingyen van és maximum 20 másodperc!
Ha már tag vagy, nem kell mást tenned, mint bejelentkezni.

Adatvédelmi tájékoztató megnyitása

Már tag vagy nálunk?

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Olvass tovább

Olvasóink top 3 kedvenc cikke

anyaság

Anyatestem van, de tudod mit? Imádom!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
1
testvér
Szerző: K. V.

10 dolog, amit az idősebb testvéred talán sosem mondott el neked

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6 szavazat
Top
2
mesék

Mesék, amiket (nem) nézünk: Mancs őrjárat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
5 szavazat
Top
3

Ajánlott cikkek